Friday, 30 December 2011

ΥΠΕΚΑ: Διψήφιες αυξήσεις στη ΔΕΗ, μείωση λειτουργικού κόστους και πώληση μονάδων

Με διψήφια ποσοστά αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που θα κυμανθούν μεσοσταθμικά στο 12,2%, θα υποδεχθούν το νέο έτος, οι οικιακοί καταναλωτές, οι εμπορικές επιχειρήσεις, και οι βιομηχανίες.

Μπορεί το μέσο ποσοστό αύξησης των τιμολογίων για το οποίο ενημέρωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Παπακωσταντίνου τους συναδέλφους του στο υπουργικό συμβούλιο, να κινείται στο 9,2%, στην πράξη ωστόσο η επιβάρυνση θα είναι διψήφια. Και θα κυμανθεί γύρω στο 12,2%, καθώς στο ποσοστό που ανακοίνωσε ο υπουργός, δεν συμπεριέλαβε (για προφανείς επικοινωνιακούς λόγους) την μεσοσταθμική αύξηση 3% του Τέλους ΑΠΕ, που έχει αποφασιστεί εδώ και δέκα περίπου ημέρες.

Ταυτόχρονα το ΥΠΕΚΑ επιβάλλει ουσιαστικά (στην ανακοίνωση εμφανίζεται να τα έχει ζητήσει από τη διοίκηση της ΔΕΗ), μέτρα μείωσης του κόστους και βελτίωσης των αποτελεσμάτων της επιχείρησης. Για παράδειγμα, περικοπή κατά 10%-15% του λειτουργικού της κόστους, περιορισμό των δαπανών μισθοδοσίας, και κατάργηση μιας σειράς παροχών που απολαμβάνει το προσωπικό της, όπως η έκπτωση 80% στα τιμολόγια που έχουν υπάλληλοι και συνταξιούχοι της εταιρείας. Όσον αφορά στο πρόβλημα εξυπηρέτησης του χρέους της ΔΕΗ, το οποίο μπορεί να τη φέρει ακόμα και σε κατάσταση στάσης πληρωμών, ο κ. Παπακωνσταντίνου καλεί τη διοίκησή της να αξιοποιήσει τα πάγια της, δηλαδή να προχωρήσει σε πώληση μονάδων. Παράλληλα ο υπουργός προαναγγέλλει ότι εξετάζεται να μειωθεί το τέλος ΕΡΤ που πληρώνεται μέσω των τιμολογίων, «φουσκώνοντας» το τελικό ύψος τους.

Μόνο... 1,1% το όφελος της ΔΕΗ !

Εχει πάντως ενδιαφέρον (και για τη στάση που θα τηρήσουν προσεχώς οι οίκοι αξιολόγησης απέναντί της) ότι από την αύξηση του 9,2%, μόνο το 1,1% είναι το καθαρό όφελος για τη ΔΕΗ. Το υπόλοιπο αφορά στην αύξηση του κόστους των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (3,5%), και στις επιπτώσεις από τους φόρους (2,6% από τον ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, 0,9% από το τέλος λιγνίτη, και 1,1% από το ΦΠΑ).

Ας δούμε όμως τι σημαίνουν στην πράξη οι αυξήσεις αυτές για ένα μέσο οικιακό καταναλωτή. Σημαίνουν, μια επιπλέον επιβάρυνση κοντά στα 70 ευρώ το χρόνο για μια οικογένεια με μέση κατανάλωση, της τάξης των 1.400 κιλοβατωρών / τετράμηνο. Το παράδειγμα είναι απολύτως ενδεικτικό, αφού ακριβής εικόνα θα υπάρξει μόνο όταν η ΔΕΗ εξειδικεύσει τις αυξήσεις την επόμενη εβδομάδα ανά κλιμάκιο, και ανά κατηγορία τιμολογίου (οικιακά, εμπορικά, βιομηχανικά, αγροτικά, κλπ). Σε κάθε περίπτωση, το 12,2% είναι μεσοσταθμικό ποσοστό, που σημαίνει ότι κάποια κλιμάκια κατανάλωσης θα επιβαρυνθούν περισσότερο, και κάποια λιγότερο. Στην ανακοίνωσή του πάντως ο κ. Παπακωσταντίνου καλεί τη ΔΕΗ να επιβαρύνει περισσότερο τις υψηλές καταναλώσεις και λιγότερο τις χαμηλές, να υπάρξει «λελογισμένη αύξηση στα τιμολόγια των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων» καθώς και να μην υπάρξει καμία δυσμενής μεταβολή στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο και στο τιμολόγιο των πολυτέκνων (μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί 265.000 νοικοκυριά).

Νέες περικοπές σε μισθούς, παροχές

Από εκεί και πέρα, ο υπουργός εξηγεί το γιατί δεν έκανε δεκτή την εισήγηση της ΔΕΗ για μεσοσταθμική αύξηση 20% των τιμολογίων, συμπεριλαμβανομένου του τέλους ΑΠΕ : «Τόσο γιατί είναι αδιανόητη μια τέτοια μεγάλη αύξηση της επιβάρυνσης του καταναλωτή, όσο και γιατί το υπουργείο θεωρεί ότι δεν έχει εξαντληθεί κάθε άλλο μέσο μείωσης του κόστους και βελτίωσης των αποτελεσμάτων της επιχείρησης». Σε αυτό το πλαίσιο, προαναγγέλλει μαχαίρι σε δαπάνες και παροχές της ΔΕΗ, ζητώντας από τη διοίκησή της να περικόψει περαιτέρω κατά 10%-15% το λειτουργικό της κόστος, να περιορίσει κι άλλο το κόστος μισθοδοσίας της, καθώς και να καταργήσει μια σειρά παροχών που απολαμβάνει το προσωπικό της, όπως η έκπτωση 80% στα τιμολόγια που έχουν 55.000 άτομα (υπάλληλοι και συνταξιούχοι της εταιρείας), κάτι που κοστίζει στην εταιρεία 40 εκ. ευρώ το χρόνο. Επίσης της ζητά να προχωρήσει σε συμψηφισμό οφειλών προς το Δημόσιο, και να πετύχει κερδοφορία το 2012, ενώ την καλεί να μειώσει το χρέος της (5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2011), αξιοποιώντας πάγια της, όπως έσοδα από πώληση μονάδων.

Το σκεπτικό όλων αυτών παρεμβάσεων - όπως αναφέρει το ενημερωτικό σημείωμα που μοιράστηκε στο υπουργικό συμβούλιο- αποσκοπεί στο να μπορέσει η ΔΕΗ να μειώσει το κόστος της, να αντεπεξέλθει στις δανειακές της υποχρεώσεις, και να καταφέρει να μη μετατραπεί σε προβληματική επιχείρηση, όπως κινδυνεύει να γίνει.

Όλη η ενημέρωση του υπουργικού συμβουλίου για τα τιμολόγια της ΔΕΗ στο παρακάτω λίνκ
http://www.energypress.gr/content-api/energypress/contentObject/3da9dbd4-fdb6-4de4- 9d10-1399b 8607373/content

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/36fd5486-5eb9-4 559-8089-30 87052 6ec39

No comments: