Monday 5 December 2011

Τι σημαίνουν οι κυρώσεις της ΕΕ στο Ιράν

Καμπανάκι ήχησε την περασμένη εβδομάδα για την εξάρτηση της Ελλάδας από το πετρέλαιο του Ιράν, μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ σε φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, μπλοκάροντας τις συναλλαγές τους με τη Δύση και παγώνοντας τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Ανάμεσα στα «ύποπτα» νομικά πρόσωπα βρίσκεται και η κρατική ναυτιλιακή εταιρεία του Ιράν, η IRISL, καθώς και άλλες συνεργαζόμενες εταιρείες (όπως οι κυπριακές Acena Shipping Company Limited και Lancelin Shipping Company Ltd) που μεταξύ των άλλων μεταφέρουν και πετρέλαιο στη Δύση.

Συνεπώς, το πάγωμα των συναλλαγών μαζί τους μπλοκάρει και κάθε άλλη τους δραστηριότητα, άρα και τις εξαγωγές πετρελαίου.

Σημειώνεται ότι πλέον το εισαγόμενο από το Ιράν πετρέλαιο έχει φτάσει να καλύπτει πάνω από το 20% των αναγκών μας, κάτι το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο για την τροφοδοσία της Ελλάδας σε περίπτωση που αποφασιστεί πετρελαϊκό εμπάργκο κατά του Ιράν.

Σε μια τέτοια περίπτωση, θα καταστεί απαραίτητη η αύξηση των εισαγωγών πετρελαίου από Ρωσία και Σαουδική Αραβία με μεγαλύτερο, ωστόσο, κόστος το οποίο, όπως είναι φυσικό, θα οδηγήσει σε αύξηση των τελικών τιμών των καυσίμων.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο στο Ιράν είναι μια απόφαση η οποία δεν μπορεί να ληφθεί εύκολα καθώς, μεταξύ άλλων, σε μια τέτοια περίπτωση οι τιμές του αργού αναμένεται να εκτιναχθούν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, με κάποιος να κάνουν λόγο ακόμη και για τιμές πάνω από τα 150 δολ. το βαρέλι.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/98b8a02f-e3be-42f2-9537-fb75759ff066

No comments: