Monday 2 July 2012

Επικείμενες οι τροποποιήσεις του ενεργειακού νόμου στη Βουλγαρία

Σε συνάντηση των εμπορικών συμβούλων των Πρεσβειών των κρατών-μελών της ΕΕ στη Βουλγαρία, παρέστη ως επίσημη προσκεκλημένη η κα Ευγενία Haritonova, άρτι τοποθετηθείσα Αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού (με αρμοδιότητα τα θέματα ενέργειας).
Στην εισήγησή της, η κα Haritonova ανέφερε ότι αναμένονται να εγκριθούν σύντομα τροποποιήσεις του ενεργειακού νόμου (Energy Act) από το βουλγαρικό κοινοβούλιο, ώστε να ενσωματωθεί το τρίτο πακέτο μέτρων της ΕΕ για την απελευθέρωση του κλάδου της ενέργειας (Third Liberalization Package).

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ελληνική πρεσβεία, τροποποιήσεις αναμένονται και στο νόμο για την ενεργειακή αποδοτικότητα (Energy Efficiency Law), ώστε να ενσωματωθούν οι προβλέψεις της Οδηγίας 2010/31/ΕΕ, που αφορά, μεταξύ άλλων, στα ενεργειακά χαρακτηριστικά των κατοικιών, στην ενίσχυση της αγοράς υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενέργεια και στην υιοθέτηση μηχανισμών για την υποστήριξη της ενεργειακής αγοράς.
Σε ό,τι αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η κα Haritonova δεν ήταν σαφής ως προς το αν θα πρέπει να αναμένονται νέες τροποποιήσεις του σχετικού νόμου (RES Act – υιοθετήθηκε το Μάιο 2011), αλλά τόνισε ότι το βουλγαρικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας αδυνατεί να υποστηρίξει όλες τις αιτήσεις σύνδεσης που έχουν υποβληθεί από εταιρείες ΑΠΕ. Σύμφωνα με την κα Haritonova, η ΝΕΚ (εταιρεία διαχείρισης του δικτύου και αρμόδια για το δίκτυο υψηλής τάσης, web: www.nek.bg) και οι λοιποί ιδιώτες πάροχοι ηλεκτρισμού (αρμόδιοι για τη χαμηλότερη τάση) έχουν ήδη υπογράψει πάνω από 4.000 συμβόλαια με δικαιούχους στον κλάδο των ΑΠΕ. Η κα Haritonova παραδέχθηκε ότι το δίκτυο χρειάζεται αναβάθμιση, κάτι που έχει προβλεφθεί και στον ισχύοντα νόμο για τις ΑΠΕ, και η ΝΕΚ ήδη υλοποιεί σχετικά σχέδια. Πάντως, η κα Haritonova υποστήριξε ότι δεν υπάρχει η κατάλληλη ισορροπία μεταξύ αιολικών και υδροηλεκτρικών έργων, καθώς τα αιολικά έργα είναι, συγκριτικά, πολύ περισσότερα.

Παράλληλα, η κα Αναπληρώτρια Υπουργός αρνήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες έχει προταθεί η σημαντική μείωση της προτιμησιακής τιμής (feed-in-tariff) της αιολικής ενέργειας κατά 22%.
Σημειώνεται ότι σε μια τέτοια εξέλιξη αντιδρά έντονα η τοπική ένωση εταιρειών του κλάδου της αιολικής ενέργειας (Bulgarian Wind Energy Association, web: www.bgwea.org), η οποία θεωρεί μη ρεαλιστική και επιζήμια για τις επιχειρήσεις μια τόσο μεγάλη μείωση. Όπως, όμως, αναφέρθηκε ήδη, η κα Haritonova αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο, επικαλούμενη την ανεξαρτησία της αρμόδιας ε πιτρο πής (State Energy & Water Regulatory Commission, web: http://www.dker.bg/). Σημειώνεται ότι η σχετική απόφαση της Επιτροπής αναμένεται ίσως και εντός του Ιουλίου τ.έ. Σε ό,τι, όμως, αφορά τη βιομάζα η κα Haritonova επιβεβαίωσε ότι, σε αντίθεση με την αιολική ενέργεια, εξετάζεται σοβαρά η αύξηση της προνομιακής τιμής της, καθώς, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, “αποτελεί το μέλλον” για τον τομέα των ΑΠΕ (μαζί με την υδροηλεκτρική ενέργεια) στη Βουλγαρία.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, η κα Haritonova δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο χορήγησης αδειών για έρευνα φυσικού αερίου στη Βουλγαρία. Αξίζει εν προκειμένω να επισημανθεί ότι, σύμφωνα με δηλώσεις του Βούλγαρου Υπουργού Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού, κ. Delyan Dobrev, τρεις κολοσσοί έχουν υποβάλει προσφορές συμμετοχές στις έρευνες εξόρυξης φυσικού αερίου στο γνωστό ως κοίτασμα «Han Asparuh» στην βουλγαρική ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την αμερικανική Exxon Mobil, τη γαλλική Total και την καναδική Melrose.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Dobrev, ο υποψήφιος που θα επιλεγεί θα ανακοινωθεί έως τα τέλη Ιουλίου. Αναφορικά, όμως, με το αέριο από σχιστόλιθο (shale gas), το αρμόδιο υπουργείο εμμένει στην άποψή του ότι το ισχύον moratorium δεν πρόκειται να αρθεί παρά την πρόσφατη περιορισμένη τροποποίηση της σχετικής διάταξης από το βουλγαρικό κοινοβούλιο. Όπως τόνισε η κα Haritonova, στόχος της Βουλγαρίας στον τομέα του φυσικού αερίου είναι η όσο το δυνατό μεγαλύτερη διαφοροποίηση των πηγών της και η σταδιακή μείωση της εξάρτησής της από τη Ρωσία και την Gazprom.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η βουλγαρική κυβέρνηση επιθυμεί την προώθηση όλων των σχετικών μεγάλων αγωγών, τόσο δηλαδή του South Stream όσο και του Nabucco, αλλά και την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση των διασυνδέσεων με Ελλάδα, Ρουμανία και Σερβία. Με ενδιαφέρον, επίσης, όπως ανέφερε η κα Haritonova, εξετάζονται και οι σκέψεις της Τουρκίας για την κατασκευή του TANAP (Trans-Anatolian Gas Pipeline), με δεδομένα παράλληλα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει κατά την υλοποίηση του Nabucco. Σημειώνεται ότι η εξάρτηση της Βουλγαρίας από εισαγωγές φυσικού αερίου ανήλθε το 2011 σε ποσοστό 94% και το 2010 σε 99%.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=59426

No comments: