Thursday 12 July 2012

Ισπανία: Φορολογούν τις ΑΠΕ για να μειώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα

Τη φορολόγηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παρουσίασε ως έναν από τους τρόπους περιορισμού του υπέρογκου δημοσιονομικού ελλείμματος της Ισπανίας ο πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι.

Η ισπανική κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή ενός “φόρου νέας γενιάς” στο πλαίσιο ενός νέου ενεργειακού-φορολογικού σχεδίου.
Οι φορείς της αγοράς ΑΠΕ κάνουν λόγο για ένα ακόμα βάρος που θα κληθεί να επωμιστεί ο κλάδος μετά την περικοπή των εγγυημένων τιμών.
Η φωτοβολταϊκή ενέργεια θα φορολογηθεί με 19% και στόχο την είσπραξη 550 εκατ. Ευρώ. Αντίστοιχα, τα αιολικά θα επιβαρυνθούν με 11% και στόχο την εισροή στα ταμεία ποσού της τάξης των 440 εκατ. Ευρώ.

Η φορολόγηση στις ΑΠΕ θα επιβληθεί προκειμένου να αντισταθμιστεί η διαφορά ανάμεσα στο κόστος και το έσοδο της ηλεκτροπαραγωγής τη στιγμή που χρέος της τάξης των 24 δισ. Ευρώ αποδίδεται στην καθαρή ενέργεια.
Η επιβάρυνση των Ισπανών καταναλωτών ήταν πάντα χαμηλότερη του κόστους ηλεκτροπαραγωγής με αποτέλεσμα την ελλειμματική λειτουργία του κλάδου.
Ο Ραχόι σημείωσε πως μέρος της επιβάρυνσης θα μετακυλιθεί στους καταναλωτές.
Το έλλειμμα της Ισπανίας ανέρχεται σε 65 δισ. Ευρώ.
Αναλυτές εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις των αποφάσεων της ισπανικής κυβέρνησης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη χώρα.
—ΑΠΕ χωρίς επιδότηση

Τον Απρίλιο, η εταιρεία Gehrlicher Solar εξέφρασε την πρόθεσή της να να κατασκευάσει έναφωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 250 Μεγαβάτ στην Ισπανία χωρίς εγγυημένες τιμές πώλησης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας ή άλλου είδους επιδότηση.
Η ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά θα πωληθεί σε τιμές αγοράς.
Προκειμένου να υλοποιήσε το μεγαλεπήβολο σχέδιο, η Gehrlicher Solar España σύναψε συμφωνία με την τοπική κυβέρνηση της Εξτρεμαδούρα, μιας αυτόνομης κοινότητας στα νοτιοδυτικά της Ισπανίας, κοντά στα σύνορα με την Πορτογαλία (διαβάστε περισσότερα).

http://www.econews.gr/2012/07/12/ispania-forologia-ape/

No comments: