Monday 2 July 2012

Οι Ρώσοι εταίροι της ΒΡ μπλοκάρουν τη συμμετοχή της στην επέκταση του Nord Stream προς τη Βρετανία

Το κατ΄ αρχήν ενδιαφέρον της ΒΡ για κατασκευή πιθανών επεκτάσεων του Nord Stream προς την Μεγάλη Βρετανία αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom κατά την συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού, την περασμένη Παρασκευή. Το σχέδιο, ωστόσο, φαίνεται να προσκρούει στους Ρώσους εταίρους της ΒΡ στην ΤΝΚ- BP, που αρνούνται να παραιτηθούν από τον όρο που επιβάλλει στον βρετανικό κολοσσό να δραστηριοποιείται στην Ρωσία μόνο μέσω της εν λόγω κοινοπραξίας.

 Ειδικότερα, οι πληροφορίες για έκαναν λόγο για πιθανή συμφωνία Gazprom και ΒΡ, σύμφωνα με την οποία ο ρωσικός κρατικός κολοσσός φυσικού αερίου θα επεξέτεινε τον αγωγό Nord Stream, που ξεκινάει από τις ακτές της Ρωσίας, κοντά στην Αγία Πετρούπολη και καταλήγει στην βόρεια Γερμανία, μέσω της Βαλτικής για να φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της The Wall Street Journal, την προηγούμενη εβδομάδα
η ΒΡ ζήτησε από την εταιρεία AAR, η οποία εκπροσωπεί τους Ρώσους εταίρους της στην κοινοπραξία ΤΝΚ- BP –στην οποία οι δύο πλευρές συμμετέχουν με μερίδιο 50% η καθεμία – να παραιτηθεί από τον παραπάνω όρο της συμφωνίας σύστασης της κοινοπραξίας, ώστε να μπορεί να προχωρήσει σε συνομιλίες με την Gazprom με αντικείμενο πιθανή συμμετοχή στην τρέχουσα ή μελλοντική φάση του Nord Stream.

Η AAR αρνήθηκε να προχωρήσει σε παραίτηση από τον όρο αυτό . Κατά συνέπεια, η ΒΡ δήλωσε εγγράφως ότι δεν θα συνεχίσει τις συνομιλίες για συμμετοχή στον Nord Stream.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της AAR, Stan Polovets δήλωσε μέσω
e mail: "Εκφράζουμε την απογοήτευσή μας για το ότι αντί να φέρει το θέμα της συμμετοχής στον νέο αγωγό Nord Stream 3 στην TNK- BP, όπως επιβάλλει η εταιρική μας συμφωνία, η BP αποφάσισε να μην διεκδικήσει καθόλου το θέμα”.
Όπως πρόσθεσε ο Polovets, η αντίληψη της BP ότι ή θα προχωρήσει μόνη της ή δεν θα συμμετάσχει κανείς στο πρότζεκτ δείχνει την ανάγκη να αλλάξει η εταιρική σχέση στην Polovets, η οποία, όπως είπε, έχει γίνει ανθυγιεινή και ζημιογόνος. “Επίσης, δείχνει την κραυγαλέα απαξίωση της ΒΡ προς τις στρατηγικές προτεραιότητες της Ρωσίας”, κατέληξε.
 Από την άλλη, πηγή προσκείμενη στην δήλωσε ότι είναι ακόμη πιθανόν η βρετανική εταιρεία να φέρει το θέμα του Nord Stream στην TNK- BP κάποια στιγμή αργότερα.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=59411

No comments: