Monday 28 May 2012

Επενδύσεις 144 εκατ. ευρώ στις ΑΠΕ της Κύπρου

Tην κατασκευή, στην Κύπρο, ενός φωτοβολταϊκού πάρκου και ενός ηλιοθερμικού πάρκου, ισχύος 21MW και 25,5ΜW αντίστοιχα, σχεδιάζει ο όμιλος της Easy Power με την διοίκηση της εταιρείας να τα χαρακτηρίζει ως τα μεγαλύτερα έργα στις ΑΠΕ που έχουν υποβληθεί ποτέ για αδειοδότηση στην Κύπρο.

Στις 16 Μαΐου, ο όμιλος κατέθεσε, στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), αίτηση για την κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στην περιοχή της Ποταμιάς-Αγίου Σωζόμενου, συνολικού προϋπολογισμού €30 εκατ. Γνωστοποιήθηκε, επίσης, ότι η τιμή πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος από το έργο και η οποία ανέρχεται στα 0,135 σεντ ανά κιλοβατώρα, είναι χαμηλότερη του σημερινού κόστους παραγωγής της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ).
Η δεύτερη επένδυση, για την οποία έχει κατατεθεί σχετική πρόταση από τον Μάιο του 2011, αφορά στην κατασκευή ηλιοθερμικού σταθμού, με βασικούς μετόχους την Easy Power και την ΑΗΚ, μέσω κοινοπραξίας που θα συσταθεί.

Ο ηλιοθερμικός σταθμός, τον οποίο ο όμιλος θα ονομάσει Nicosia Sterling Engine Park, θα έχει συνολική ισχύ 25,5MW και η ετήσια παραγωγή, κατά μέσο όρο, υπολογίζεται στα 56.500.000 κιλοβατώρες. Το συνολικό κόστος για την κατασκευή του σταθμού θα ανέλθει στα € 114 εκατ. και θα επιδοτηθεί κατά €37 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα NER300 της ΕΕ. Το έργο προγραμματίζεται να κατασκευαστεί στην περιοχή του Αγίου Σωζόμενου.

http://www.neaenergia.gr/index.php/eidiseis/fotoboltaika/ependiseis-144-ekat.-eiro-stis-ape-tis-ki pr o u.html

No comments: