Thursday 31 May 2012

Ernst & Young: Ζοφερό το μέλλον των φ/β - Εκτός αγοράς οι μισές εταιρίες

Ζοφερό περιγράφεται το μέλλον του κλάδου των φωτοβολταϊκών από την Ernst & Young, η οποία σε έκθεσή της σχετικά με την ελκυστικότητα των χωρών για επενδύσεις σε ΑΠΕ, όχι μόνο προβλέπει ότι η κλάδος θα επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης μόνο μακροπρόθεσμα, αλλά εκτιμά ότι τουλάχιστον οι μισοί από τους κατασκευαστές φωτοβολταϊκού εξοπλισμού παγκοσμίως αναμένεται να βγουν εκτός αγοράς, είτε κηρύσσοντας χρεωκοπία είτε μέσω εξαγορών.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι τιμές των φωτοβολταϊκών συστημάτων έχουν φτάσει σε επίπεδα τα οποία καθιστούν μη βιώσιμες τις επιχειρήσεις του κλάδου, κάτι το οποίο έχει ήδη οδηγήσει σε μια σειρά «λουκέτων», τα οποία αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Πέραν από τις χρεωκοπίες, ωστόσο, η έκθεση προβλέπει σημαντική αύξηση των συγχωνεύσεων, σημαντικό ρόλο στις οποίες θα διαδραματίσουν οι δασμοί που, με αρχή τις ΗΠΑ, έχουν αρχίσει να επιβάλλονται στα κινεζικά προϊόντα.

Η έκθεση εκτιμά ότι η σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας στο κομμάτι των φωτοβολταϊκών θα μπορούσε να οδηγήσει τους κινέζους κατασκευαστές να αποκτήσουν σημαντικό αριθμό μικρότερων εταιριών της Δύσης.

Όσον αφορά τώρα τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τον κλάδο, τα τρία «καυτά» θέματα της επόμενης πενταετίας είναι: η ανάπτυξη καινοτόμων μοντέλων χρηματοδότησης, η επίτευξη του grid parity στα οικιακά φωτοβολταϊκά και η αγοραπωλησία μεγάλων χαρτοφυλακίων φωτοβολταϊκών έργων.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι προοπτικές για τα φωτοβολταϊκά μικρής κλίμακας που εγκαθίστανται σε κατοικίες είναι ιδιαίτερα θετικές καθώς αναμένεται σύντομα να υπάρξει ισοτιμία δικτύου, ενώ σε κάποιες χώρες, αυτό έχει ήδη επιτευχθεί.

Αντιθέτως, για τα μεγάλα φωτοβολταϊκά τα πράγματα προβλέπονται δυσκολότερα καθώς εκτιμάται ότι θα είναι δύσκολο να λειτουργήσουν χωρίς την ανάγκη χρηματοδότησης. Πάντως, σύμφωνα με την έκθεση η εμπειρία η οποία έχει αποκτηθεί πλέον από τους παραγωγούς φ/β θα συμβάλει ώστε να συμπιεστούν περαιτέρω τα κόστη.

Γενικότερα πάντως, τα στοιχεία της έκθεσης δείχνουν ότι, παρόλο που μακροπρόθεσμα, οι προοπτικές του κλάδου θα μπορούσαν να είναι θετικές, σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζονται η αγορά φωτοβολταϊκών θα κληθεί να αντιμετωπίσει την κρίση η οποία έχει ήδη ξεκινήσει. Η κρίση χρέους της Ευρωζώνης, η οποία οδήγησε στη μείωση της στήριξης του κλάδου, σε συνδυασμό με τον ασιατικό ανταγωνισμό αλλά και τη μείωση στις τιμές του άνθρακα προδιαγράφουν μια δύσκολη περίοδο ακόμα και για ώριμες τεχνολογίες όπως είναι τα φωτοβολταϊκά.

«Είναι πιο πιθανό ότι ο τομέας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα ανθίσει σε μακροπρόθεσμη βάση», αναφέρει η έκθεση.

http://www.energypress.gr/news/Ernst-Young:-Zofero-to-mellon-twn-f-b-Ektos-agoras-oi-mises-etairies

No comments: