Monday 28 May 2012

Πιστή παραμένει η κοινοπραξία του Nabucco στο έργο

Ο εκπρόσωπος της Βουλγαρίας στο κονσόρτιουμ του αγωγού Nabucco, επιχειρεί τις τελευταίες ημέρες να ανατρέψει την εικόνα που έχει επικρατήσει διεθνώς ότι το έργο δεν είναι βιώσιμο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Βουλγαρική Ραδιοφωνία την Κυριακή, ο Ντίμιταρ Αμπαντζίεφ τόνισε ότι καμία από τις χώρες που συμμετέχουν δεν έχει εκφράσει αμφιβολίες για το σχέδιο. Θυμίζουμε ότι οι χώρες αυτές είναι η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Τουρκία.

«Συνεχίζουμε να θεωρούμε το Nabucco ως το πιο βιώσιμο έργο για να συνδέσει την τουρκική αγορά με την Ευρώπη», σημείωσε ο ίδιος.

Ο Αμπαντζίεφ απάντησε με τον τρόπο αυτό σε δηλώσεις που έκαναν στελέχη της ΒΡ την περασμένη εβδομάδα ότι ο αγωγός δεν είναι βιώσιμος, αν και εννοούσαν τον αρχικό «μεγάλο» αγωγό που είχε προταθεί και όχι τον αναθεωρημένο Nabucco West, που θα έχει μικρότερο μέγεθος και μήκος.

Η αρχική πρόταση έκανε λόγο για μήκος 4.000χμ και χωρητικότητα 30 δις κ.μ. ετησίως, ενώ ο Nabucco West προβλέπεται να έχει μήκος 1.300χμ, με ενδεχόμενη μικρότερη χωρητικότητα.

Δηλώσεις υπέρ του αγωγού έκανε πάντως και η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, λέγοντας ότι «υποστηρίζουμε σθεναρά το Nabucco. Τον θεωρούμε ως ένα πολύ σημαντικό σχέδιο, το οποίο θα επιτρέψει την διαφοροποίηση και στις δύο πλευρές».

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=58265

No comments: