Wednesday 30 May 2012

Βρετανία: Λίστα αξιολόγησης με «πράσινα» Πανεπιστήμια

Μια διαφορετική λίστα αξιολόγησης των πανεπιστημίων καταρτίστηκε από Βρετανούς ειδικούς. Σε αυτή την περίπτωση, τα κριτήρια δεν ήταν οι επιδόσεις διδακτικού προσωπικού και φοιτητών, η συμβολή τους στην έρευνα ή η παραγωγικότητά τους στο πεδίο των επιστημονικών μελετών. Το μοναδικό κριτήριο ήταν η φιλικότητα των ιδρυμάτων προς το περιβάλλον και οι δράσεις που αναλαμβάνουν για την προστασία του.

Έτσι, την πρωτιά σε αυτήν τη λίστα δεν κατέκτησαν οι κολοσσοί της ανώτατης εκπαίδευσης, όπως είναι τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ, που φιγουράρουν κάθε χρόνο στους καταλόγους με τα καλύτερα ιδρύματα του κόσμου, αλλά ένα πανεπιστήμιο που κατάφερε να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 22%, σε σχέση με το 2005 κι έχει βάσιμες ελπίδες να πετύχει τον στόχο μείωσης 40%, τα επόμενα δέκα χρόνια.

Το πανεπιστήμιο του Γκρίνουιτς ανακηρύχθηκε το πιο «πράσινο» ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα στη Βρετανία. Δεν είναι μόνον οι μειωμένες εκπομπές του διοξειδίου που του χάρισαν την πρωτιά. Είναι, επίσης, η επένδυση 6 εκατ. στερλινών στο περιβάλλον, το μέλι που παρήγαγε το πανεπιστήμιο από τα μελίσσια του, ένα κτήμα με οπωροφόρα δέντρα.

Πάντως, το πανεπιστήμιο του Γκρίνουιτς δεν μονοπωλεί τα εύσημα. Το συμπέρασμα των ειδικών είναι ότι τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στη Βρετανία έχουν κάνει σημαντικά βήματα στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος. Για πρώτη φορά από το 2007, οπότε άρχισε να καταρτίζεται η λίστα με τα «πράσινα» πανεπιστήμια, καταγράφηκε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Το ποσοστό μείωσης είναι μόλις 4%, αλλά για τους ειδικούς είναι ενδεικτικό της τάσης που διαμορφώνεται. Διαπιστώθηκε, ακόμη, ότι όλο και περισσότερα ιδρύματα δίνουν έμφαση στην αειφόρο ανάπτυξη, ενώ μόνον εννέα πανεπιστήμια από τα 146, δεν έχουν καταρτίσει σχέδιο μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Παράλληλα, αυξήθηκε θεαματικά ο αριθμός των πανεπιστημίων που προμηθεύονται ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Συνολικά, το 78% της ενέργειας που καταναλώνουν τα πανεπιστήμια προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, σε σύγκριση με 63%, τον περασμένο χρόνο και μόλις 13%, το 2008.

Το πανεπιστήμιο του Γκρίνουιτς κατέλαβε την πρώτη θέση συγκεντρώνοντας 55 πόντους σε σύνολο 70. Ακολουθούν τα πανεπιστήμια του Πλίμουθ, του Μπράιτον και του Γκλόστερσαϊντ. Αντίθετα, πολύ χαμηλά στη λίστα βρίσκεται το περιώνυμο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αφού καταλαμβάνει μόλις την 119η θέση.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=58345

No comments: