Wednesday 30 May 2012

«Αντάρτικο» του ΔΕΣΦΑ εναντίον της… ΔΕΠΑ - Δραματική επιστολή Σαχίνη

Στον πρωθυπουργό πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να τεθεί το θέμα της ρευστότητας στην αγορά ενέργειας, το οποίο έχει φτάσει σε οριακό σημείο, ενώ η ΔΕΠΑ «απειλεί» με κατάπτωση εγγυητικών τους ηλεκτροπαραγωγούς και ο ΔΕΣΦΑ σηκώνει «αντάρτικο» εναντίον της… μητρικής του!

Η ΔΕΠΑ, η οποία ως τελικός αποδέκτης της πίεσης που δημιουργείται έχει πλέον τεράστιο πρόβλημα, έχει διατυπώσει αίτημα συνάντησης με τον πρωθυπουργό κ. Πικραμένο, ενώ σε επιστολή που απέστειλε στους υπηρεσιακούς υπουργούς κ.κ. Τσάλτα και Ζανιά, παρουσιάζει με δραματικό τρόπο το αδιέξοδο. Μέχρι στιγμής, οι απαιτήσεις που έχει από τους πελάτες της (μεγάλες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής) φτάνουν τα 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τίθεται εν αμφιβόλω η εξόφληση τιμολογίων αγοράς φυσικού αερίου για τον προσεχή Ιούνιο.

Το Μάιο η εταιρεία κατάφερε με μεγάλες προσπάθειες και αναστέλλοντας άλλες πληρωμές, να εξοφλήσει τιμολόγια αγοράς φυσικού αερίου. Ωστόσο, με βάση τις προβλεπόμενες χρηματοροές, το ίδιο δεν μπορεί να συμβεί τον Ιούνιο, καθώς θα της λείπουν περίπου 67 εκατ. ευρώ (για παράδειγμα πρέπει στις 10 Ιουνίου να πληρώσει 40 εκατ. ευρώ στην ΕΝΙ). Σύμφωνα με τις πληροφορίες του energypress, η διοίκηση της εταιρείας επεξεργάζεται ακόμα και «ακραίες» λύσεις προκειμένου να ξεπεράσει την κρίσιμη κατάσταση. Μέσα σε αυτές είναι ακόμα και η κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών που έχει στα χέρια της από τους πελάτες της ηλεκτροπαραγωγούς.

Γίνονται ακόμα σκέψεις για έκδοση από τη ΔΕΠΑ ομολογιακού δανείου, με εγγύηση τις μετοχές του ΔΕΣΦΑ (100% θυγατρική της ΔΕΠΑ). Ωστόσο η διαδικασία της έκδοσης διαρκεί μήνες, ενώ το πρόβλημα της ΔΕΠΑ είναι πιεστικό.

Έτσι εξετάστηκε η λύση της πληρωμής στη ΔΕΠΑ κερδών παρελθόντων ετών του ΔΕΣΦΑ, με βάση απόφαση που θα λάβει η γενική συνέλευση των μετόχων του ΔΕΣΦΑ. Και αυτή η λύση πάντως, προσκρούει σε αντιρρήσεις της διοίκησης του ΔΕΣΦΑ, η οποία επικαλείται τον ιδρυτικό νόμο της εταιρείας που διαχειρίζεται το δίκτυο φυσικού αερίου και επιβάλλει πλήρη ανεξαρτησία της θυγατρικής από τη μητρική εταιρεία.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η διοίκηση της ΔΕΣΦΑ για να εμποδίσει μια τέτοια κίνηση έχει υποβάλλει (ή πρόκειται να υποβάλει) στη ΡΑΕ, καταγγελία με αίτημα ασφαλιστικών μέτρων εναντίον της… μητρικής ΔΕΠΑ!

Πρέπει να σημειωθεί ότι ενήμερος για τη δραματική τροπή της κατάστασης είναι και ο εν Ελλάδι εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Τράα, ο οποίος μάλιστα φέρεται να προκρίνει ριζικές λύσεις, του τύπου «σε όποιον δεν πληρώνει, του κόβεις το αέριο».
Σε κάθε περίπτωση, τα πράγματα κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός ελέγχου και σε αυτό συμβάλλει το γεγονός ότι δεν υπάρχει πολιτική κυβέρνηση και υπεύθυνος συνομιλητής που θα μπορεί να κινητοποιήσει μηχανισμούς και να λάβει αποφάσεις.

http://www.energypress.gr/news/Antartiko-toy-DESFA-enantion-ths-DEPA

No comments: