Thursday 31 May 2012

Πυρηνικό κράτος η Β. Κορέα, σύμφωνα με το νέο σύνταγμα

Το νέο Σύνταγμα της Βόρειας Κορέας χαρακτηρίζει για πρώτη φορά πυρηνική δύναμη τη χώρα, σύμφωνα με το επίσημο κείμενο, γεγονός που περιπλέκει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να πειστεί η Πιονγκγιάνγκ να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για πυρηνικά όπλα.

Το κείμενο του νέου Συντάγματος που αναθεωρήθηκε στις 13 Απριλίου, δημοσιοποιήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Βόρειας Κορέας Naenara (το έθνος μου).

"Ο πρόεδρος της Επιτροπής εθνικής άμυνας, Κιμ Γιονγκ-Ιλ , κατέστησε τη χώρα μας αήττητη όσον αφορά την πολιτική της ιδεολογία, ένα κράτος που διαθέτει πυρηνικό όπλο και μια αδάμαστη στρατιωτική δύναμη, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την οικοδόμηση ενός ισχυρού και ακμάζοντος κράτους".

Το προηγούμενο Σύνταγμα, το οποίο αναθεωρήθηκε στις 9 Απριλίου του 2010, δεν περιελάμβανε τη φράση" κράτος το οποίο διαθέτει πυρηνικό όπλο".

Η Επιτροπή Εθνικής Άμυνας είναι ένα από τα ανώτατα όργανα του βορειοκορεατικού καθεστώτος. Επικεφαλής της επιτροπής αυτής ήταν ο Κιμ Γιονγκ-Ιλ, ηγέτης της χώρας ως το θάνατό του, τον Δεκέμβριο του 2011. Πρόεδρος της χώρας είναι σήμερα ο γιός του, Κιμ Γιον-Ουν.

Τα παραπάνω δείχνουν ότι "η Βόρεια Κορέα δεν έχει την πρόθεση να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα, υπό οιεσδήποτε συνθήκες. Εάν υπάρχει ένα αίτημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την εγκατάλειψη του πυρηνικού όπλου, οι Βορειοκορεάτες θα απαντήσουν ότι αυτό παραβιάζει το Σύνταγμα", δήλωσε ο Τσεόν Σουνγκ-Βουν του κορεατικού ινστιτούτου για την εθνική επανένωση, το οποίο χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση της Σεούλ.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=58378

No comments: