Monday 28 May 2012

Μειωμένες οι ελληνικές εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία το 2011

Κατά 38,72% συρρικνώθηκαν οι εισαγωγές πετρελαίου της χώρας μας από τη Ρωσία το 2011, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής όπως τα επεξεργάστηκε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στη Μόσχα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα λοιπά ενεργειακά προϊόντα (ορυκτέλαιο και φυσικό αέριο) κινήθηκαν ανοδικά.

Όσον αφορά τις συνολικές εισαγωγές από τη Ρωσία, σημειώθηκε μείωση κατά 15,2% και έφτασαν τα 4,05 δισ. ευρώ (2010: 4,7 δισ ευρώ). Ο όγκος εμπορίου παρουσίασε μείωση κατά 13,1% και από 5,1 δισ. ευρώ το 2010, έπεσε στα 4,4 δισ. ευρώ το 2011.

Στην κατηγορία των μετάλλων η εικόνα είναι αμφίρροπη με ακατέργαστο αλουμίνιο και τα απορρίμματα αυτού καθώς και τα ελάσματα σιδήρου ή χάλυβα να καταγράφουν άνοδο ενώ τα παλιοσίδερα, και τα χάλκινα σύρματα πτώση. Επισημαίνεται η δυναμική εμφάνιση άλλες κατηγορίας των δημητριακών (σιτάρι, καλαμπόκι και πλιγούρι) που μαζί ξεπερνούν τα 46 εκ. ευρώ. Άλλα εισαγόμενα προϊόντα συνιστούν τα ακατέργαστα γουνοδέρματα, το καουτσούκ, τα λιπάσματα, το χαρτί και η ξυλεία.

Γενικά, προκύπτει από τα στοιχεία ότι οι ελληνικές εξαγωγές προϊόντων στην Ρωσία αν και εξαιρετικά μικρές σε μέγεθος εμφανίζουν μεγάλη διασπορά σε είδη. Αντιθέτως οι ρωσικές εξαγωγές στην Ελλάδα αφορούν κατά μεγάλο μέρος σε εξαγωγές προϊόντων ενέργειας και ακολουθούν άλλες πρώτες ύλες.

http://www.energypress.gr/news/Meiwmenes-oi-ellhnikes-eisagwges-petrelaioy-apo-th-Rwsia-to-2011

No comments: