Thursday 31 May 2012

Σφαγή των πετρελαϊκών για το νέο διαγωνισμό του Ιράκ

Το Ιράκ προετοιμάζεται για να ξεκινήσει τον πρώτο γύρο παραχώρησης νέων αδειών για έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην μετά-Σαντάμ εποχή. Η χώρα είχε προχωρήσει και στα ενδιάμεσα χρόνια σε διαγωνισμούς, αλλά αφορούσαν ήδη ανακαλυφθέντα κοιτάσματα.

Όπως είναι λογικό, ο νέος γύρος έχει προσελκύσει το έντονο ενδιαφέρον από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές διεθνώς. Ανάμεσά τους, η ΒΡ, η Shell, αλλά και κρατικές εταιρείες από την Κίνα και αλλού. Συνολικά 47 όμιλοι θα ανταγωνιστούν την Τετάρτη και την Πέμπτη, καταθέτοντας προτάσεις στο υπουργείο Πετρελαίου και ενεργοποιώντας κάθε μορφή επιρροής που διαθέτουν.

Μετά το 2003, η παραγωγή του Ιράκ μειώθηκε αισθητά, αλλά πλέον, με την συνδρομή των ξένων πετρελαϊκών, έχει ανακάμψει και η κυβέρνηση έθεσε φιλόδοξους στόχους για το άμεσο μέλλον. Σύντομα μάλιστα αναμένεται να περάσει το Ιράν στη δεύτερη θέση των μεγαλύτερων παραγωγών του OPEC.

Οι ποσότητες πετρελαίου και αερίου στο υπέδαφος του Ιράκ είναι τόσο μεγάλες, που οι ξένες εταιρείες αψηφούν τις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια προκειμένου να εξασφαλίσουν την παραγωγή τους στο μέλλον. Συνολικά το Ιράκ προσφέρει 12 οικόπεδα για έρευνες, επτά για πετρέλαιο και πέντε για αέριο, οι οποίες καλύπτουν έκταση 80.700 τ.χμ. Εκτιμάται ότι στο υπέδαφός τους κρύβονται 29 δις κ.μ. αερίου και 10 δις βαρέλια πετρελαίου.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=58350

No comments: