Monday 28 May 2012

Φωτοβολταϊκά: ρεκόρ παραγωγής ισχύος στη Γερμανία με 22GW

Οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί στη Γερμανία παρήγαγαν ηλεκτρική ισχύ της τάξης των 22 Γιγαβάτ ανά ώρα, ίση με αυτή που παράγουν 20 πυρηνικοί σταθμοί σε μέγιστη λειτουργία- κατά τις ώρες αιχμής την Παρασκευή και το Σάββατο (25-26/5).

Την εκτίμηση αυτή έκανε ο Νόρμπερτ Άλνοχ, διευθυντής του Ινστιτούτου Ανανεώσιμης Ενέργειας (IWR) του Μούνστερ, ο οποίος επεσήμανε πως τα 22 Γιγαβάτ φωτοβολταϊκής ενέργειας ανά ώρα που τροφοδότησαν το εθνικό δίκτυο το Σάββατο κάλυψαν το ήμισυ των ενεργειακών αναγκών της Γερμανίας. Την Παρασκευή, τα φωτοβολταϊκά κάλυψαν το ένα τρίτο των ενεργειακών αναγκών.

“Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει παραχθεί ίση ποσότητα φωτοβολταϊκού ηλεκτρισμού σε μια χώρα” δήλωσε στο Reuters ο Άλνοχ και τόνισε πως ήταν η πρώτη φορά που η Γερμανία ξεπέρασε τα 20 Γιγαβάτ ηλιακής ενέργειας ανά ώρα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η κυβερνητική υποστήριξη στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχει καταστήσει τη Γερμανία παγκόσμιο ηγέτη καθώς το 20% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως προέρχεται από “καθαρές” πηγές.

Η εγκατεστημένη φωτοβολταϊκή ισχύς στη Γερμανία ισούται με το σύνολο των υπόλοιπων χωρών σε όλο τον κόσμο, με τον ήλιο να καλύπτει το 4% των ετήσιων ενεργειακών αναγκών της χώρας.

Ωστόσο η πολιτική των επιδοτήσεων (εγγυημένων τιμών) στα φωτοβολταϊκά συναντά αντιδράσεις, καθώς καταναλωτές και εταιρείες κοινής ωφέλειας διαμαρτύρονται για το υψηλό κόστος κιλοβατώρας που συνεπάγεται η ταρίφα υπέρ της ηλιακής ενέργειας, καθώς η Γερμανία είναι από τις ακριβότερες χώρες παγκοσμίως στοξν η

http://www.econews.gr/2012/05/28/fotovoltaika-germania-isxys/

No comments: