Thursday 31 May 2012

Παρεμβαίνει ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός για το πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά ενέργειας

Παρεμβαίνει ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος στο κρίσιμο θέμα της ρευστότητας της ενεργειακής αγορά, εξαιτίας του οποίου κινδυνεύει η τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο. Η ΔΕΠΑ φέρεται αποφασισμένη να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στο αμέσως προσεχές διάστημα σε μεγάλους καταναλωτές και θα καταπέσει εγγυητικές επιστολές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energia,ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Χάρης Σαχίνης ενημέρωση χθες τον υπηρεσιακό ΥΠΕΚΑ Γρηγόρη Τσάλτα και σήμερα πρόκειται να συναντηθεί για τον ίδιο λόγο με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζαννιά. Παράλληλα,οι ίδιε ςπληροφορίες αναφέρουν ότι ρπεοτοιμάζεται και ειδική σύσκεψη, υπό τον κ. Πικραμμένο.

Είχε προηγηθεί επιστολή της ΔΕΠΑ προς το ΥΠΕΚΑ, το Υπουργείο Οικονομικών και τη ΡΑΕ, στην οποία η ΔΕΠΑ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συσσωρευμένες οφειλές στην αγορά ενέργειας. Για την μερική, έστω, αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού καταβάλλονται προσπάθειες από τους εμπλεκόμενους φορείς να αποδεσμευθούν από τις τράπεζες περίπου 100 εκατ. ευρώ που προέρχονται από την εξόφληση λογαριασμών προς τις εταιρίες Energa και Hellas Power, οι άδειες των οποίων αφαιρέθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο. Το ποσό αυτό παραμένει δεσμευμένο στις τράπεζεςπροκειμένου να διασφαλισθεί ότι το μέρος που αφορά στο ΕΤΤΗΔΕ και δημοτικά τέληθα δοθούν στους δικαιούχους (δημόσιο, ΟΤΑ).

Ωστόσο, η δέσμευση αυτή αποτέλεσε μία από τις αφορμές για την ασφυξία στην αγορά ενέργειας,καθώς περίπου 70 εκατ. ευρώ από το ποσό αυτό αντιστοιχούν σε αγορές ενέργειας και τέλη χρήσης δικτύου, τα οποία πρέπει να εισπράξουν, η ΔΕΗ, διαχειριστές και ανεξάρτητοι παραγωγοί.Πάντως, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς δεν πρόκειται να υπάρξει ουσιαστική εξομάλυνσηκαι οι συζητούμενες λύσεις (δάνεια προς ΛΑΓΗΕ, κλπ) θα λειτουργούν ως "ασπιρίνες", όσοη ΔΕΗ δεν πιέζει πελάτες της, που χρωστούν αθροιστικά περί το μέρος 1,3 δισ. Ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι μεγάλο μέρος των καθυστερούμενων οφειλών προέρχεται από καταναλωτές στη λογική του «Δεν πληρώνω».

Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι παράγοντες, αν εισρεύσει στην αγορά το 30% των οφειλών αυτών το πρόβλημα επιλύεται σε μεγάλο βαθμό καθώς τo έλλειμμα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχεται σήμερα σε 400 εκατ. Ευρώ ενώ οι οφειλές των ηλεκτροπαραγωγών προς τη ΔΕΠΑ φθάνουν στο ποσό των 300 εκατ. ευρώ.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=58364

No comments: