Monday 28 May 2012

ΣτΕ: Συνταγματικό το "χαράτσι" - Αντισυνταγματική η διακοπή ρεύματος

Συνταγματικό κρίθηκε από το ΣτΕ (με ψήφους 29-12) το «χαράτσι» της ΔΕΗ για τα ακίνητα ενώ αντιθέτως συνταγματικά ανεπίτρεπτη χαρακτηρίστηκε η διακοπή του ρεύματος στους πολίτες οι οποίοι δεν το κατέβαλαν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την υπ αριθμόν 1972/2012 απόφαση που δημοσίευσε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας το βράδυ της Παρασκευής, το Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών το οποίο εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, αποτελεί φόρο προσωρινού χαρακτήρα που στηρίζεται σε γενικά και αντικειμενικά κριτήρια (πχ εμβαδόν, τιμή ζώνης κ.λπ) και δεδομένου του προσωρινού του χαρακτήρα (για δύο χρόνια) αλλά και της ανάγκης για άμεση αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας, κρίνεται ως συνταγματικά ανεκτό.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του ΣτΕ, όπως αυτό καταγράφεται στις 67 σελίδες της απόφασης, αν και τα μέλη δέχονται ότι συμπεριλαμβανόμενων και των άλλων φορολογικών μέτρων το ειδικό τέλος «συνεπάγεται αυξημένη επιβάρυνση των πολιτών», αναφέρουν ωστόσο ότι «το γεγονός αυτό δεν το καθιστά μη ανεκτό περιορισμό της περιουσίας ενόψει των σοβαρών και επειγόντων δημοσιονομικών λόγων για τους οποίους επιβλήθηκε».

Αντιθέτως, αναφορικά με τη διακοπή του ρεύματος σε περίπτωση μη καταβολής του τέλους, το ΣτΕ, με ψήφους 34-7, έκρινε ότι η διακοπή της ηλεκτροδότησης αποτελεί συνταγματικά ανεπίτρεπτη επέμβαση στη σχέση μεταξύ καταναλωτή και ΔΕΗ, καθώς προσβάλλει τις συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν την οικονομική ελευθερία, την ελευθερία των συμβάσεων, την αρχή της αναλογικότητας.

Σύμφωνα με την απόφαση, δεν είναι δυνατό να επακολουθεί στο συνεπή απέναντι στις υποχρεώσεις του προς τη ΔΕΗ καταναλωτή, διακοπή ηλεκτροδότησης ως κύρωση για μη καταβολή του τέλους, γιατί έτσι υπάρχει ανεπίτρεπτη επέμβαση στη σύμβαση για άσχετο θέμα προς την παροχή ρεύματος. Τέτοια κύρωση για ασυνέπεια προς φορολογικές υποχρεώσεις άσχετες με τη σύμβαση προμήθειας ρεύματος, είναι δυσανάλογη γιατί οδηγεί σε αναίρεση της καθολικότητας της παροχής υπηρεσιών κοινωφελούς δικτύου για λόγο μη συναφή προς την υπηρεσία της ΔΕΗ.

Σημειώνεται, πάντως, ότι 12 μέλη του ΣτΕ, εξέφρασαν την άποψη οτι το τέλος είναι αντισυνταγματικό καθώς δεν λαμβάνει υπόψη την φοροδοτική ικανότητα του κάθε πολίτη.

http://www.energypress.gr/news/StE:-Syntagmatiko-to-haratsi-Antisyntagmatikh-h-diakoph-reymatos

No comments: