Wednesday 30 May 2012

Γερμανία: Άμεση επέκταση δικτύων υπό το φόβο στασιμότητας των ΑΠΕ

Στην επέκταση του ηλεκτρικού της δικτύου εστιάζει πλέον η Γερμανία προκειμένου να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η οποία είναι απαραίτητη προκειμένου να αναπληρωθεί το «κενό» που θα αφήσει το σταδιακό κλείσιμο των πυρηνικών μονάδων της χώρας.

Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα οι επαγγελματίες του τομέα έχουν επικρίνει τη βραδύτητα με την οποία κατασκευάζονται τα νέα δίκτυα και η καγκελάριος έχει αναγάγει αυτό το θέμα ως μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας της χώρας Γιόχεν Χόμαν ότι «χωρίς την επέκταση του ηλεκτρικού δικτύου η πρόοδος όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μείνει κενό γράμμα».

Σύμφωνα με το Μάρτιν Φουχς, διευθυντή του διαχειριστή του δικτύου της χώρας, το κόστος της επέκτασης αναμένεται να ανέλθει στα 20 δις. ευρώ μέσα στην επόμενη δεκαετία, κόστος το οποίο καθορίστηκε βάσει του αναπτυξιακού σχεδίου της χώρας το οποίο έχει ήδη κατατεθεί στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Περίπου το 50% των συνολικών επενδύσεων θα διοχετευθεί κατά κύριο λόγο στον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος δικτύου, τόνισε ο Φουχς, ενώ τα υπόλοιπα θα χρηματοδοτήσουν την κατασκευή νέων γραμμών μήκους 3.800 χλμ, ιδίως γραμμές υψηλής έντασης.

Η χώρα στερείται γραμμών μεταφοράς στον άξονα βορρά–νότου. Στον βορρά υπάρχει η βάση για την παραγωγή αιολικής ενέργειας, ενώ στις πιο βιομηχανοποιημένες δυτικές και νότιες περιοχές συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο τμήμα της ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος.

Το δίκτυο θα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να δύναται να μεταφέρει κυρίως ηλεκτρικό ρεύμα προερχόμενο από ηλιακή και αιολική ενέργεια, πηγές που πρόκειται να αντικαταστήσουν, τουλάχιστον εν μέρει, την πυρηνική ενέργεια, που έχει αποφασισθεί να έχει εγκαταληφθεί οριστικά έως το 2022.

http://www.energypress.gr/news/Hwris-diktya-oi-APE-den-prohwrane-proeidopoioyn-th-Merkel

No comments: