Thursday 31 May 2012

Αγορά καυσίμων: Συνεχίζεται το σφυροκόπημα, άμυνα ζώνης από τα διυλιστήρια

Στο μείον 8 έως 10% βρίσκεται και το πρώτο τρίμηνο του 2012 η αγορά καυσίμων και όπως ανέφεραν χθες κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων οι δύο διυλιστηριακοί όμιλοι που ελέγχουν και τις μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας της αγοράς, συνεχίζονται οι προσπάθειες για περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης.
Ακόμη και στο πετρέλαιο θέρμανσης η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη και σύμφωνα με στοιχεία που αφορούν στα ΕΛΠΕ φτάνει το 14,7%.
Μειωμένη κερδοφορία αλλά αύξηση μεριδίων αγοράς εμφάνισε η Μότορ Όιλ, σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε ο αν. διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Π. Τζαννετάκης. Όπως είπε μέσα σε ένα περιβάλλον κρίσης και λιτότητας οι καταναλωτές κοιτούν περισσότερο τις τιμές, άρα αναγκαστήκαμε να περιορίσουμε τα περιθώριά μας για να κρατήσουμε τους πελάτες μας.
Η ΜΟΗ συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα περιορισμού του κόστους και στην κατεύθυνση αυτή αναδιαπραγματεύεται συμβάσεις μίσθωσης, χρήσης σήματος κλπ, ενώ τόσο το διυλιστήριο όσο και οι εταιρείες του ομίλου έχουν μειώσει σημαντικά το χρόνο πίστωσης προς τους πελάτες. Το διυλιστήριο έχει μειώσει από τις αρχές του έτους κατά 5 ημέρες τις πιστώσεις, ενώ ανάλογες κινήσεις έχουν κάνει Shell (Coral) και Avin. Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμε τις δραστηριότητές μας ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζαννετάκης.

Αντίστοιχη εικόνα και για τα Ελ.Πε. που κατάφεραν να διατηρήσουν την κερδοφορία ως όμιλος συνολικά εξαιτίας των κινήσεων συγκράτησης του κόστους. Και τα Ελ.Πε. κατάφεραν να επιδείξουν ενδιαφέρουσα αύξηση του μεριδίου αγοράς, ενώ η διοίκηση αποκάλυψε για πρώτη φορά φέτος ότι εφαρμόζεται επίσης αυστηρότερη πολιτική πιστώσεων, χωρίς ωστόσο να δοθούν περαιτέρω διευκρινίσεις.
Το λειτουργικό κόστος των εταιρειών εμπορίας του ομίλου μειώθηκε κατά 10%. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι συνολικές εξοικονομήσεις για τα Ελληνικά Πετρέλαια από το πρόγραμμα προσαρμογής έφτασαν τα 177 εκατ. ευρώ σε όλες τις λειτουργίες του ομίλου, ενώ ο συνολικός στόχος του προγράμματος είναι 240 εκατ. ευρώ. Ειδικά στο κομμάτι της εμπορίας, η συνολική μείωση φτάνει από το 2008 όταν και ξεκίνησε το πρόγραμμα στα 24 εκατ. ευρώ, και ο στόχος για την ολοκλήρωση του προγράμματος είναι 40 εκατ. ευρώ.

http://www.energypress.gr/news/Agora-kaysimwn:-Synehizetai-to-sfyrokophma-amyna-zwnhs-apo-ta-diylisthria

No comments: