Tuesday, 29 May 2012

Από τους πρώτους στην δικαστική μάχη ενάντια στο τέλος ακινήτων ο νυν υπουργός επικρατείας – και συνεχίζει μέχρι το Στρασβούργο

Μολονότι κρίθηκε συνταγματικά ανεκτό από το ΣτΕ το τέλος ακινήτων που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, η δικαστική μάχη ενάντια στο μέτρο δεν σταματάει εδώ. Επόμενο βήμα είναι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου προτίθεται να προσφύγει ο σημερινός υπουργός Επικρατείας Αντώνιος Αργυρός, οποίος υπήρξε ένας από τους πρώτους που προσέφυγαν δικαστικά ενάντια στο μέτρο.

Ήδη από τον Μάρτιο, οπότε και είχε ληφθεί η απόφαση, ο κ. Αργυρός, ως νομικός εκπρόσωπος των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Καλαμάτας, είχε γνωστοποιήσει ότι μόλις δημοσιευθεί επίσημα η απόφαση του ΣτΕ, επρόκειτο να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να καταπέσει τελείως το τέλος ακινήτων ως αντίθετο σε θεμελιώδεις αρχές και δικαιώματα (ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ιδιοκτησίας, αναλογικότητας, ισότητας κ.λπ.).

Επίσης, ο νυν υπηρεσιακός υπουργός Επικρατείας είχε καταθέσει και ο ίδιος ατομικά προσφυγή κατά του τέλους.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που δημοσιεύθηκε μόλις το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, θεωρεί συνταγματικά ανεκτό το μέτρο λόγω της προσωρινότητάς του και της ανάγκης να αντιμετωπιστεί άμεσα η κακή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Αντίθετα, έκρινε αντισυνταγματική τη διακοπή του ρεύματος, καθώς την θεωρεί συνταγματικά ανεπίτρεπτη επέμβαση στη σχέση μεταξύ καταναλωτή και ΔΕΗ, καθώς προσβάλλει τις συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν την οικονομική ελευθερία, την ελευθερία των συμβάσεων, την αρχή της αναλογικότητας.

Για την σημειολογία της υπόθεσης, τονίζουμε ότι η 67σέλιδη απόφαση είχε ληφθεί υπό ένα άλλο μέλος της σημερινής υπηρεσιακής κυβέρνησης και, μάλιστα, από τον ίδιο τον νυν πρωθυπουργό και πρόεδρο ΣτΕ κ. Παναγιώτη Πικραμμένο. Ας σημειωθεί ότι ο κ. Αργυρός, ο οποίος είναι καθηγητής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, είχε ήδη από τον Μάρτιο εκφράσει την ικανοποίησή του για την απόφαση του ΣτΕ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αργυρός είχε υποστηρίξει ότι το νέο ειδικό τέλος αποτελεί στην ουσία φόρο και η επιβολή του είναι αντίθετη σε πλειάδα διατάξεων του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ. Μεταξύ των άλλων, είχε τονίσει, στις ανωτέρω προσφυγές, ότι ο νέος φόρος αποτελεί τη δεύτερη φορολογική επιβάρυνση της κατοχής της ακίνητης περιουσίας μέσα στο ίδιο οικονομικό έτος (2011), καθώς, όσοι έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ επιβαρύνονται και με τον Φ.Α.Π. (άρθρα 27 Ν. 3842/2010), με συνέπεια να σημειώνεται παραβίαση και της αρχής της απαγορεύσεως της διπλής φορολογίας, ήτοι της απαγορεύσεως εκ νέου φορολογήσεως της ιδίας φορολογητέας ύλης για την ιδία αιτία.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=58282

No comments: