Monday 28 May 2012

Νέο επεισόδιο στον εμφύλιο ΓΕΝΟΠ - Σπάρτακου - γιατί απέστειλε εξώδικο στη ΔΕΗ

Ένα ακόμη επεισόδιο στον ενδοσυνδικαλιστικό "εμφύλιο" ΓΕΝΟΠ-Σπάρτακου που μετρά πλέον πολλούς μήνες βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες σε εξέλιξη, με αφορμή τη νέα 3ετή συλλογική σύμβαση που θα ρυθμίζει τα μισθολογικά και εργασιακά θέματα των 21.000 εργαζομένων της επιχείρησης.

Ο λόγος για το τελικό κείμενο των διαπραγματεύσεων της ηγεσίας της ΓΕΝΟΠ με τη διοίκηση της ΔΕΗ που παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε τη περασμένη Πέμπτη από το διοικητικό συμβούλιο του συνδικάτου.

Σημείο αιχμής των ενστάσεων του Σπάρτακου στο σχέδιο που κατέληξαν ΓΕΝΟΠ και ΔΕΗ, είναι καταρχήν ότι δεν χαρακτηρίζεται ως "επικίνδυνο" το επίδομα που εισπράττουν οι εργαζόμενοι σε σταθμούς και ορυχεία, (σσ: η συζήτηση για το θέμα μεταφέρεται για χρονικό διάστημα 4 μηνών μετά την υπογραφή της σύμβασης), την ώρα που το ίδιο επίδομα κατοχυρώνουν υπάλληλοι σε διευθύνσεις με σαφώς λιγότερο επικίνδυνο αντικείμενο, και παρ' ότι είχε αποσπάσει σχετική δέσμευση από τη διοίκηση της επιχείρησης (2/5/2012).

Κύκλοι του Σπάρτακου μιλούν για άνιση μεταχείριση από πλευράς διοίκησης, αφού φέρει τη δική της έγκριση το τελικό κείμενο που τη Πέμπτη ψήφισε με οριακή πλειοψηφία το Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ (από τα 31 του μέλη «ναι» ψήφισαν οι 16, που κατά κύριο λόγο εκπροσωπούν σωματεία επιρροής Ν. Φωτόπουλου).

Σε χθεσινή του ανακοίνωση ο Σπάρτακος, καταφέρεται όχι μόνο κατά της επίσημης ΓΕΝΟΠ αλλά στην ουσία κατά της διοίκησης της ΔΕΗ, στην οποία αποστέλλει εξώδικο καλώντας τη σε άμεση διαπραγμάτευση, διαφορετικά προαναγγέλλει κινητοποιήσεις (κλείσιμο ορυχείων, σταθμών).

Τα επιδόματα θα «πληρώνουν» τις ωριμάνσεις

Αλλο σημείο αιχμής, αφορά στην αναφορά του σχεδίου σύμβασης ότι για τις όποιες αυξήσεις προκύψουν μελλοντικά λόγω ωριμάνσεων των εργαζομένων (μισθολογικά κλιμάκια) ή επειδή τους ανατίθενται επιπλέον καθήκοντα, θα ακολουθεί τον αμέσως επόμενο μήνα αντίστοιχη μισθολογική μείωση στα ειδικά επιδόματα που εισπράττουν. Με δεδομένο ότι το επίδομα ειδικών συνθηκών και επικινδύνου εργασίας που εισπράττουν όσοι απασχολούνται σε ορυχεία και μονάδες ισούται με το 40% του βασικού τους μισθού, ο Σπάρτακος φοβάται ότι τα μέλη του θα υποστούν συγκριτικά μεγαλύτερο πλήγμα απ’ ότι όσοι απασχολούνται σε άλλα αντικείμενα.

http://www.energypress.gr/news/Neo-episodeio-ston-emfylio-GENOP-Spartakoy-giati-apesteile-exwdiko-sth-DEH

No comments: