Wednesday 30 May 2012

Καταρρέει η ενεργειακή αγορά λόγω έλλειψης ρευστότητας

Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας. Εισαγωγείς (ΔΕΠΑ), παραγωγοί (ΔΕΗ, ανεξάρτητοι, ΑΠΕ) και προμηθευτές (ΔΕΗ, ιδιώτες) αντιμετωπίζουν σύμφωνα με...
δημοσίευμα της ιστοσελίδας euro2day.gr σοβαρά προβλήματα καθώς:

- Η αγορά στερείται ρευστού και οι προμηθευτές δεν καταβάλουν στο σύστημα (ΑΔΜΗΕ-ΛΑΓΗΕ) τις οφειλές από τις αγορές ενέργειας

- Οι παραγωγοί δεν πληρώνονται για τις πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας στο σύστημα και με τη σειρά τους δεν πληρώνουν τους εισαγωγείς φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ)

- Οι εισαγωγείς αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις προς τους διεθνείς προμηθευτές τους.

Το πρόβλημα έγινε προσπάθεια να διορθωθεί με τεχνητές ενέσεις ρευστότητας μέσω παρακράτησης του ειδικού τέλους ακινήτων από τη ΔΕΗ, ωστόσο το μέτρο μόνο μικρή ανάσα δίνει στην αγορά.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σήμερα το πλέον πιεστικό πρόβλημα το αντιμετωπίζει η ΔΕΠΑ.

Μέχρι στιγμής, οι απαιτήσεις που έχει από τους πελάτες της φτάνουν τα 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τίθεται εν αμφιβόλω η εξόφληση τιμολογίων αγοράς φυσικού αερίου για τον προσεχή Ιούνιο.

Στην προσπάθεια να βρεθεί λύση εξετάστηκε η δυνατότητα πληρωμής στη ΔΕΠΑ κερδών παρελθόντων ετών του ΔΕΣΦΑ, με βάση απόφαση που θα λάβει η γενική συνέλευση των μετόχων του ΔΕΣΦΑ, όμως η διοίκηση φέρνει αντιρρήσεις.

Εκατό εκατ. ευρώ στο «ψυγείο»

Και ενώ η ενεργειακή αγορά στενάζει, περίπου 100 εκατομμύρια που ανήκουν σε παραγωγούς, διαχειριστές δικτύου κ.λπ., παραμένουν στο ψυγείο.

Πρόκειται για ποσά που εισέπραξαν πριν τις 24 Ιανουαρίου και μετά την ημερομηνία αυτή οι προμηθευτές Εnerga και Hellas Power. Οι άδειες των δυο εταιρειών έχουν αρθεί και οι λογαριασμοί δεσμεύθηκαν.

Οι οφειλές των προμηθευτών

Σε όλα αυτά, θα πρέπει να προστεθούν οι οφειλές των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, ΔΕΗ και ανεξάρτητων, προς τους διαχειριστές των δικτύων και το λειτουργό της αγοράς.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, η ΡΑΕ έχει εκκινήσει διαδικασίες ακροάσεων για δύο από τις εταιρείες προμήθειας οι οποίες φαίνεται πως δεν συμμορφώθηκαν, προκειμένου να εξεταστεί η επιβολή των εκ του νόμου προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, παρόμοιες διαδικασίες και για τους λοιπούς συμμετέχοντες που φέρονται να έχουν οικονομικές υποχρεώσεις έναντι του διαχειριστή και του λειτουργού της αγοράς.

http://www.euro2day.gr/news/enterprises/122/articles/703052/Article.aspx

No comments: