Thursday 31 May 2012

Μαυροβούνιο: Σε λειτουργία το 2015 το υποθαλάσσιο καλώδιο διασύνδεσης με την Ιταλία

Μολονότι μικρή χώρα της ΝΑ Ευρώπης, το Μαυροβούνιο διεκδικεί όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής. Όπως τόνισε ο Aleksandar Mijuskovic, Department Director του Μαυροβούνιου ΡυθμιστήPRENOSAD, μιλώντας χθες στη Θεσσαλονίκη, κατά την πρώτη μέρα του 6th South East Europe Energy Dialogue»του ΙΕΝΕ, κεντρική σημασία στην κατεύθυνση αυτή έχει το πρότζεκτ του υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής δθασύνδεσης που θα συνδέει την χώρα με την Ιταλία.

Το καλώδιο αναμένεται να αρχίσει τη λειτουργία του το 2015, ενώ θα έχει συνολικό μήκος 415 χλμ. Από αυτά 390 χλμ. Θα είναι υποθαλάσσια, διασχίζοντας την Αδριατική και 25 χλμ. υπόγεια, διασυνδέοντας την περιοχή του Κότορ στο Μαυροβούνιο με την απέναντι ιταλική ακτή της Πεσκάρα. Το καλώδιο, τάσης 500 KV, θα έχει μεταφορική ικανότητα 1000 MW, ενώ πιθανόν είναι να έχει και εξαγωγική αλλά και εισαγωγική λειτουργία.

Όπως ανέφερε ο κ. Mijuskovic, μολονότι την πλειοψηφία της εταιρείας του έργου διατηρεί το μαυροβουνιακό Δημόσιο, από το 2011 η ιταλική TERNA συμμετέχει στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Στόχος του πρότζεκτ, όπως υπογράμμισε ο ομιλητής της σημαντικής αυτής διεθνούς ετήσιας συνάντησης του ΙΕΝΕ, είναι να συμβάλλει στην προώθηση συνθηκών ευνοϊκών για ενεργειακές επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα, μαζί με το Συντονιστικό Γραφείο Δημοπρασιών για τη διασυνοριακή μεταφορά ηλεκτρισμού στη ΝΑ Ευρώπη (Coordinated Auction Office-CAO), που αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία από το 2013 ή τις αρχές του 2014, αποτελούν τις δύο σημαντικότερες εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα της χώρας και οι οποίες, συνδυαστικά, αποτελούν παράγοντες αναβάθμισής της στπν ενεργειακό χάρτη της ΝΑ Ευρώπης.

Το «6th South East Europe Energy Dialogue» (6th SEEED), που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (IENE) σε συνεργασία με το World Energy Council, πραγματοποιείται στις 30 και 31 Μαΐου στην Θεσσαλονίκη, με μεγάλη συμμετοχή κορυφαίων εταιριών, θεσμικών φορέων και οργανισμών και επαγγελματικών φορέων όλου του ενεργειακού φάσματος από την Ελλάδα, την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο.

Κύριος χορηγός (lead sponsor) του 6th South East Europe Energy Dialogue είναι η ΔΕΠΑ και χορηγοί οι εταιρείες Protergia S.A. του Ομίλου Μυτιληναίος και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Α.Ε., ενώ στους υποστηρικτές συγκαταλέγονται οι δικηγορικές εταιρείες KGDI και «Lykourezos Law Offices», ο ΔΕΣΦΑ και η Siemens.

Χορηγοί επικοινωνίας του 6th SEEED είναι οι εφημερίδες Καθημερινή, New Europe και Herald Tribune, καθώς και ο διαδικτυακός τόπος Energia.gr

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=58352

No comments: