Thursday 31 May 2012

Παρέμβαση ΡΑΕ στον «χαρτοπόλεμο» ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ

Για αύριο τελικά μετατίθεται η σημερινή, αρχικά, συνάντηση της διοίκησης της ΔΕΠΑ με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Ζαννιά, ενώ κορυφώνεται η διαμάχη μεταξύ της εταιρίας με τη θυγατρική της, ΔΕΣΦΑ, με αφορμή σκέψεις που υπάρχουν για την αντιμετώπιση της δυσκολίας στη ρευστότητα της Επιχείρησης Αερίου, με εμπλοκή στη λύση και του Διαχειριστή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energia, ο ΔΕΣΦΑ έχει στείλει εξώδικο στη ΔΕΠΑ, με το οποίο απαιτεί να καταβληθούν άμεσα οι οφειλές της τελευταίας για τη χρήση του δικτύου μεταφοράς και παράλληλα έχει καταθέσει καταγγελία στη ΡΑΕ, με αίτημα ασφαλιστικά μέτρα κατά της μητρικής εταιρίας, προκειμένου να μην υιοθετηθεί η λύση της πληρωμής σε αυτήν κερδών παρελθόντων ετών του Διαχειριστή.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Γ. Παπαρσένος, στο περιθώριο του 6ου ενεργειακού διαλόγου, που διοργάνωσε το ΙΕΝΕ στη Θεσσαλονίκη, κληθείς να σχολιάσει σήμερα τις εξελίξεις αυτές περιορίστηκε να πει ότι «εφαρμόζουμε το νόμο που διέπει τη λειτουργία μας». Για να προσθέσει με νόημα. «Είναι αδιανόητο να λες ότι θα πάρεις από κάποιον άλλο χρήματα, όταν η αιτία είναι αλλού», υπονοώντας με σαφήνεια τη ΔΕΗ και τις καθυστερημένες οφειλές από πελάτες της, ποσού 1,3 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα που έχει ανακύψει με τον «πόλεμο χαρτιών» μεταξύ ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και για το λόγο αυτό, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energia, απασχολεί με ιδιαίτερο σκεπτικισμό τη Ρυθμιστική Αρχή, η οποία φαίνεται ότι θα το «βασανίσει» αρκετά πριν την οριστική απόφαση της.

Σύμφωνα, πάντως, με παράγοντες της ενεργειακής αγοράς, δεν αναμένονται και πολλά από τη σύσκεψη με τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό Παν. Πικραμμένο και η οποία παραμένει ακόμη «στον αέρα». Η λύση εκτιμάται ότι θα προέλθει από την τρόϊκα, η οποία έχει ήδη ενημερωθεί σχετικά εδώ και αρκετές ημέρες, προτού το θέμα «σκάσει» στον Τύπο. Παράλληλα, με την εμπλοκή του ΔΕΣΦΑ στη λύση εξετάζεται και μία ακόμη, η οποία, όμως, απαιτεί τη συναίνεση της τρόϊκας. Εξού και η μεγαλύτερη σημασία που αποδίδεται στην αυριανή συνάντηση της διοίκησης της ΔΕΠΑ με τον κ. Ζαννιά.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=58401

No comments: