Wednesday 30 May 2012

Αισιόδοξοι οι ειδικοί για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας

Τη διάσταση των πετρελαϊκών ερευνών και της παραγωγής ανέδειξαν οι συμμετέχοντες στην τρίτης συνεδρίας στο 6 th SEED που διοργάνωσε σήμερα το ΙΕΝΕ. Ο Ντίνος Νικολάου, γεωλόγος πετρελαίου, ο Πάνος Μπένος, οικονομικός διευθυντής της Energean, o Νίκος Ζαχαριάδης, διευθυντής επιχειρήσεων στο διϋλιστήριο των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη και άλλοι ειδικευμένοι επιστήμονες έδωσαν στο κοινό μια αναλυτικά εικόνα των τεκταινόμενων στη χώρα μας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Ο κ. Χανς Χούτα, γενικός διευθυντής της Petroleum Management Academy, παρουσίασε τις προοπτικές για νέες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στη Μαύρη Θάλασσα, τονίζοντας ότι είναι μια εν πολλοίς ανεξερεύνητη περιοχή.

Ο κ. Κωστής Οικονομόπουλος, γεωλόγος πετρελαίου και συνεργάτης του ΙΕΝΕ, προχώρησε σε λεπτομερή παρουσίαση των προσπαθειών που γίνεται σε κάθε χώρα της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης όσον αφορά τους υδρογονάνθρακες, παρέχοντας αριθμητικά στοιχεία σχετικά με την παραγωγή, τα αποθέματα κτλ.

Από την πλευρά του, ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε στα κρίσιμα ερωτήματα που θα πρέπει να μας απασχολούν εδώ στην Ελλάδα όσον αφορά τις έρευνες. Ένα από αυτά είναι το κατά πόσο υπάρχουν πετρελαϊκά συστήματα στο υπέδαφος της χώρας μας και η απάντηση είναι ότι σε ορισμένες περιοχές υπάρχουν ενεργά συστήματα, αλλά χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες για ασφαλή συμπεράσματα. Επίσης, υπάρχουν και ανάλογα παραδείγματα σε γειτονικές περιοχές, όπως η Ανατολική Θράκη, η Ιταλία και η Αλβανία, τα οποία στηρίζουν την πιθανότητα ύπαρξης απολήψιμων ποσοτήτων και στην δική μας πλευρά των συνόρων.

Ο κ. Μπένος έκανε λόγο για το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 150 εκατ. ευρώ που έχει θέσει σε εφαρμογή η Energean στον Πρίνο, με σκοπό την αύξηση της παραγωγής. Επίσης, αναφέρθηκε και στη διαδικασία του Open Door που διεξάγεται σήμερα σε τρεις περιοχές της χώρας, αναλύοντας τις πιθανότητες επιτυχίας και το κόστος για την κάθε περίπτωση. Υπογράμμισε μάλιστα ότι αξίζει να επενδύσει μια πετρελαϊκή στη χώρα μας, παρά τις δυσκολίες.

Στη συνέχεια, ο κ. Μαρκ Σέρις, διευθυντής στην PFC Energy της Γαλλίας, μίλησε για τις διεθνείς τάσεις στην παραγωγή και στη διΰλιση πετρελαίου, με έμφαση στις ΗΠΑ, στη Ρωσία, τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα.

Τέλος, ο κ. Ζαχαριάδης των ΕΛΠΕ αναφέρθηκε στην αγορά της ΝΑ Ευρώπης όσον αφορά τα διϋλιστήρια και τις τάσεις που επικρατούν ανά προϊόν. Επίσης, τόνισε ότι οι πωλήσεις των ΕΛΠΕ το 2011 ήταν 9,3 δις ευρώ και ότι στόχος είναι ο διπλασιασμός των EBITDA μέσω των νέων επενδύσεων στις οποίες προχώρησε η εταιρεία. Απώτερος σκοπός είναι όχι μόνο η επιβίωση των ΕΛΠΕ, αλλά και η ανάδειξή τους σε πρωταγωνιστή στην ευρύτερη περιοχή.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=58355

No comments: