Wednesday 30 May 2012

Ισπανία: Mεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα χωρίς εγγυημένες τιμές & επιδοτήσεις

Γερμανοί και Ισπανοί «τολμηροί», όπως χαρακτηρίζονται, επενδυτές στοχεύουν στην δημιουργία τεράστιων φωτοβολταϊκών πάρκων πριν από το 2015 στην Ισπανία, χωρίς καμία επιδότηση, το δε ηλεκτρικό ρεύμα που θα παράγεται σκοπεύουν να το πωλούν απ’ ευθείας σε όποια εταιρεία ενδιαφερθεί στην τρέχουσα τιμή της αγοράς και αυτό την ώρα που από τον περασμένο Ιανουάριο η Ισπανία με κυβερνητική απόφαση έχει καταργήσει κάθε εγγυημένη τιμή αναφορικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Η προσπάθεια αυτή είναι η πρώτη που επιχειρείται στην Ευρώπη σε τέτοια κλίμακα και δημοσιεύματα θεωρούν πως ενδεχομένως τώρα είναι που ξεκινά η «εποχή της ηλιακής ενέργειας», διότι τώρα είναι που η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται από φωτοβολταϊκά θα είναι ικανοποιητικά φθηνή ώστε να γίνει και ανταγωνιστική.

Από τις αρχές Απριλίου στην Ισπανία τρία μεγάλα έργα έχουν λάβει την απαραίτητη κρατική έγκριση για να υλοποιηθούν - ενώ δύο βρίσκονται στα σκαριά- στα νότια της χώρας, στις περιοχές της Extremadura και Murcia, όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη ηλιοφάνεια σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο και όπου οι τιμές για την αγορά γης είναι πολύ χαμηλές.

Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ωστόσο στην Ισπανία σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες θεωρείται σχετικά υψηλή και για το γεγονός αυτό ότι δηλαδή οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος είναι «τσιμπημένοι» η κυβέρνηση της χώρας έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις.

Στην περιοχή Extremadura αναμένεται μέχρι το 2015 να βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία τα τρία έργα που έχουν δρομολογηθεί με σκοπό την παραγωγή συνολικά 1,2 GW.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για μία κεντρική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αποκλειστικά από φωτοβολταϊκές γεννήτριες δυναμικότητας 400 MW και κόστους 450 εκατ. ευρώ από την γερμανική S.A.G. Solarstrom και την ισπανική Valsolar.

Για ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 500 MW έναντι 725 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει αναλάβει η ισπανική Ecoenergias del Guadiana και για ένα δεύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο 250 MW συνολικού κόστους 250 εκατ. ευρώ από την γερμανική Gehrlicher.

Αυτό το δεύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο θα καλύπτει μία έκταση 750 εκταρίων και ο στόχος είναι η παραγωγή 400.000 MWh σε ετήσια βάση.

Σημειώνεται ότι η γερμανική εταιρεία Gehrlicher αποτελεί μία από τις πιο δραστήριες επιχειρήσεις στην Ευρώπη με την ανάληψη έργων για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων παρά το γεγονός ότι οι ταρίφες στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν «παγώσει».

Στην Ισπανία μόνο το 2011 εγκατέστησε 400 MW.

Σε ό,τι αφορά την περιοχή της Murcia προβλέπεται από την γερμανική Würth Solar και την ισπανική Gestamp Renewables Corp η δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων ανάλογου μεγέθους, όπου και σε αυτήν την περίπτωση η πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας θα γίνεται δίχως να ισχύουν οι εγγυημένες τιμές.

Εάν το εγχείρημα αυτό αποδειχθεί επικερδές, όπως σημειώνεται, θα αποτελέσει την αρχή για την αλλαγή του τοπίου σε ό,τι αφορά την αγορά φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη.

Αυτό που τονίζεται πάντως είναι ότι το γεγονός ότι η ισπανική κυβέρνηση κατήργησε κάθε «προνομιακή» μεταχείριση των ΑΠΕ εδώ και τόσους μήνες, καμία εταιρεία, ισπανική ή άλλη ευρωπαϊκή, που δραστηριοποιείται στην Ισπανία δεν ανέστειλε την λειτουργία της, «κάνοντας πίσω ή αποχωρώντας οριστικά από την ενεργό δράση στον χώρο των φωτοβολταϊκών, αντίθετα ενίσχυσε την παρουσία της, προχωρώντας με την υλοποίηση νέων έργων».

Οι σύνδεσμοι των επιχειρήσεων του κλάδου των φωτοβολταϊκών στην Ισπανία υποστηρίζουν ωστόσο πως νωρίτερα από το 2016 δεν θα έχει επιτευχθεί η πολυπόθητη «ισοτιμία» σε ό,τι αφορά το σύστημα και τις τιμές ηλεκτροπαραγωγής και εκφράζουν φόβους μήπως η υπερβολική αισιοδοξία καθησυχάσει την κυβέρνηση, η οποία θα το εκμεταλλευτεί ως αφορμή για να βρει την ευκαιρία να σταματήσει να στηρίζει τον κλάδο.

http://www.energypress.gr/news/Anoigei-o-dromos-gia-ta-megala-fwtoboltaika-parka-sthn-Ispania-hwris-eggyhmenes-times-kai-epidothseis

No comments: