Wednesday, 30 May 2012

ΔΕΗ: Μειώθηκαν οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί χάρη στις πολλές αποκοπές

Στα επίπεδα των 20-25.000 το μήνα κινούνται από το Μάρτιο και μετά οι αποκοπές ρεύματος καταναλωτών από τη ΔΕΗ λόγω παλαιότερων χρεών τους, με την εταιρεία να καταφέρνει χάρη στο όπλο αυτό να περιορίσει το ύψος των ανεξόφλητων λογαριασμών στο ρεύμα, τουλάχιστον στη χαμηλή τάση.

Από τα 507 εκ. ευρώ τον Ιανουάριο, οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί εκτοξεύτηκαν στα 641 εκ. ευρώ το Φεβρουάριο, για να φτάσουν το Μάρτιο στο επίπεδο-ρεκόρ των 763 εκ. ευρώ, και να υποχωρήσουν τον Απρίλιο στα 629 εκ. ευρώ, τάση που συνεχιζόταν και τις πρώτες εβδομάδες του Μαΐου.

Τα στοιχεία που προέρχονται από τη χθεσινή παρουσίαση του επικεφαλής της ΔΕΗ Α. Ζερβού προς τους αναλυτές για τα αποτελέσματα 3μήνου της επιχείρησης, δεν διασφαλίζουν ότι η τάση αυτή της μείωσης θα έχει και συνέχεια. Κι αυτό καθώς, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, "η εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων σχετίζεται άμεσα με τις γενικότερες οικονομικές συνθήκες", που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται μετά τις εκλογές, εφόσον μάλιστα ξεκινήσουν να αποστέλλονται λογαριασμοί με ενσωματωμένο το χαράτσι, οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί να εκτιναχθούν. Αλλωστε οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ επιδεινώθηκε σημαντικά κατά το α’ 3μηνο του 2012.

Καταρρέει και εκείνοι σκοτώνονται για τα επιδόματα…

Τη στιγμή που οι συνδικαλιστές της "σφάζονται" για τα επιδόματα, η ΔΕΗ ανακοίνωσε χθες καθαρές ζημιές 1,4 εκ. ευρώ, εκπλήσσοντας ακόμη και τους αναλυτές που ανέμεναν κέρδη, με συνέπεια η μετοχή της να κλείσει στα… 1,44 ευρώ (-7,69%), που σημαίνει ότι η κεφαλαιοποίησή της είναι πλέον μόλις 334 εκ. ευρώ!

Τις πταιει για όλ’ αυτά ; Καύσιμα, ανεξόφλητοι λογαριασμοί, χρέη του Δημοσίου, σταυροειδείς επιδοτήσεις στα τιμολόγια και άλλες ανεπίλυτες στρεβλώσεις.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ζημιές ήρθαν για τη ΔΕΗ σ’ ένα τρίμηνο όπου οι πωλήσεις της σε ηλεκτρική ενέργεια, μετά από μια πτωτική πορεία 3 ετών, αυξήθηκαν κατά… 17,4% λόγω της αύξησης των τιμολογίων από την αρχή του έτους. Επίσης οι δαπάνες μισθοδοσίας της μειώθηκαν κατά 17,5% έναντι του αντίστοιχου περυσινού 3μήνου.

Κι όμως, η εταιρεία που ευθύνεται για το 71% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και κατέχει το…99,3% της εμπορίας, που ελέγχει τα δικαιώματα παραχώρησης από το Δημόσιο για όλα τα εν λειτουργία λιγνιτορυχεία (με ετήσια παραγωγή 60 εκατ. τόνους λιγνίτη, έστω χαμηλής ποιότητας), έγραψε όπως και το 2011, ζημιές (σσ : οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 62 εκ. ευρώ). Κατά τη διοίκηση, οι βασικότερες αιτίες ήταν εξωγενείς παράγοντες όπως οι δαπάνες για καύσιμα, φυσικό αέριο και αγορές ενέργειας που αυξήθηκαν κατά 80%, σε συνδυασμό με τις επισφαλείς προβλέψεις που αυξήθηκαν κατά 54 εκ. ευρώ λόγω της εκτίναξης των ανεξόφλητων λογαριασμών. Έτερος παράγοντας που συνέβαλε στις ζημιές, το γεγονός ότι το α’ 3μηνο επιβαρύνθηκε με κεφάλαια κίνησης για να χρηματοδοτήσει τη προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας σε περίπου 200.000 πελάτες των δύο εναλλακτικών προμηθευτών (Energa, Hellas Power) των οποίων ανεστάλη η λειτουργία τους.

Σε τι τιμή θα πουληθεί ;

Σήμερα η ΔΕΗ μοιάζει με καράβι που δεν μπορεί να στρίψει για να αποφύγει το παγόβουνο και ακούγεται περισσότερο ως αστείο η πώλησή της, όταν η κεφαλαιοποίησή της δεν ξεπερνά πλέον τα 334 εκ. ευρώ. Προφανώς η πώληση -αν γίνει- θα πραγματοποιηθεί εκτός του χρηματιστηρίου. Είναι ωστόσο πάγια πρακτική, η τιμή του ταμπλό να λαμβάνεται υπόψη και να αποτελεί σημείο αναφοράς για την αξιολόγηση των προσφορών και τον χαρακτηρισμό της συναλλαγής ως επιτυχημένης ή όχι. Υπενθυμίζουμε λοιπόν ότι στις αρχές του 2012 η τιμή της μετοχής της βρισκόταν κοντά στα 4 ευρώ. Επίσης πρέπει να πούμε ότι ο υποψήφιος στρατηγικός επενδυτής θα δώσει ένα premium, της τάξης του 30%-40%. Τι θα σήμαινε αυτό ; Μια τιμή μετοχής κοντά στα 6 ευρώ, όταν η μέση τιμή εισαγωγής της το 2001 στο Χ.Α. ήταν 16,41 ευρώ. Δηλαδή 63% κάτω από την τότε τιμή. Τα συμπεράσματα δικά σας…

http://www.energypress.gr/news/DEH-:-20.000-25.000-to-mhna-apokopes-reymatos-se-katanalwtes-logw-hrewn

No comments: