Monday 28 May 2012

Τρίγωνο ενεργειακής ασφάλειας ο άξονας Ελλάδας – Κύπρου - Ισραήλ

Ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που άπτονται στη θεματική της ενεργειακής ασφάλειας από τη γεωπολιτική διάσταση μέχρι και τα τεχνικά θέματα που αφορούν συγκεκριμένα project, απασχόλησαν το συνέδριο «Ασφάλεια του Ενεργειακού Εφοδιασμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Κύρια Ενεργειακά Σχέδια στην Ελλάδα και στην Κύπρο». Το συνέδριο συνδιοργάνωσαν στο Ηράκλειο της Κρήτης τα Γραφεία Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε Κύπρο και Ελλάδα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης. Ειδικότερα τα θέματα που απασχόλησαν τις εργασίες του συνεδρίου αφορούσαν στις πρόσφατες ανακαλύψεις κοιτασμάτων ΥΑ στην ανατολική Μεσόγειο και ο ρόλος που αυτά μπορούν να διαδραματίσουν για την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε., θέματα χρηματοδότησης των νέων επενδύσεων σε δίκτυα ηλεκτρισμού αλλά και οι δυνατότητες που υπάρχουν να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση απομονωμένων δικτύων με υψηλή διείσδυση ΑΠΕ.

Μαυρογιάννης

Η Τουρκία αντιδρά έντονα απέναντι στις κινήσεις της Κύπρου γιατί χαλάει ο προγραμματισμός της να εμφανιστεί ως απαράκαμπτος ενεργειακός εταίρος της Ε.Ε. τόνισε ο υφυπουργός προεδρίας αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα Ανδρέας Μαυρογιάννης. Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης στάθηκε ιδιαίτερα στον ισχυρό άξονα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Κύπρου Ισραήλ και Ελλάδας τονίζοντας ότι μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας της Ε.Ε. «Ελπίζουμε ότι οι εξερευνήσεις που ξεκινούν δειλά - δειλά και στην ελληνική ΑΟΖ και οι περαιτέρω σκέψεις που γίνονται για δυνατότητες οριοθέτησης εκεί που είναι εφικτό και δεν υπάρχουν πολύ μεγάλα προβλήματα, θα συμβάλουν στη δημιουργία και εμπέδωση του τριπτύχου: Ισραήλ, Κύπρος, Ελλάδα με κατεύθυνση την ΕΕ», τόνισε ο υφυπουργός.

Για το β γύρο αδειοδοτήσεων ανέφερε ότι ίσως εκεί τα πράγματα δυσκολέψουν καθώς θα γίνουν εξερευνήσεις και σε πιο ευαίσθητες περιοχές, δυτικά της Κύπρου. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι θα πρέπει τα βήματα που γίνονται να είναι προσεκτικά.

Χατζηγεωργίου

Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου σημείωσε από την πλευρά του ότι θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ώστε η έρευνα και εκμετάλλευση ΥΑ να μην προχωρήσει με αποκλεισμούς που δημιουργούν εντάσεις. Πρόσθεσε ότι η συνεργασία θα είναι εφικτή μόνο εφόσον η Τουρκία επιδείξει διάθεση επίλυσης του Κυπριακού. Ο ίδιος υποστήριξε ότι χρειάζεται η θέσπιση ενός μηχανισμού αντιμετώπισης πιθανής κρίσης με την Τουρκία, στον οποίο και θα εμπλακεί η Ε.Ε.

Αρναουτάκης

Η Ελλάδα, όπως και ο ευρύτερος χώρος της νοτιανατολικής Μεσογείου φιλοδοξεί να καταστεί εναλλακτική πηγή τροφοδότησης των ενεργειακών αναγκών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανέφερε ο περιφερειάρχης Κρήτης και πρώην ευρωβουλευτής και υπουργός Στ. Αρναουτάκης. Όπως είπε «για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να γίνουν και οι αναγκαίες ενεργειακές υποδομές που θα καταστήσουν τεχνικά εφικτό το στόχο αυτό».



Χρυσόγελος

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων Νίκος Χρυσόγελος, τόνισε ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη παραμένουν εξαρτημένες από εισαγωγές ενέργειας, σημειώνοντας ότι η αξιοποίηση των πετρελαίων έχει και οικονομικές αλλά και περιβαλλοντικές – κλιματικές παραμέτρους. Υπενθύμισε ότι σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της ΤτΕ το οικονομικό κόστος της κλιματικής αλλαγής υπολογίζεται σε 700 με 750 δις ευρώ μέχρι το 2030. Τα κοιτάσματα δε λύνουν το ενεργειακό πρόβλημα, δεν μπορεί να χρησιμοποιούμε λύσεις του παρελθόντος στο παρόν, σημείωσε υποστηρίζοντας ότι πρέπει να βρεθεί ένα νέο βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο.

Ασλάνογλου

Στις δυνατότητες υλοποίησης και χρηματοδότησης των περίφημων έργων κοινού ενδιαφέροντος (PCI) στάθηκε ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕ Μ. Ασλάνογλου. Τα έργα αυτά μπορούν να ενταχθούν στο 10ετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ευρωπαϊκών Δικτύων. Για τις υποδομές που εντάσσονται στον κατάλογο Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η χρησιμοποίηση ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως τα περίφημα project bonds, σημείωσε ο κ. Ασλάνογλου. Σε κάθε περίπτωση η σημερινή οικονομική συγκυρία είναι αρνητική και δυσχεραίνει τη χρηματοδότηση των έργων υποδομών. Απαιτείται, τόνισε, η αύξηση της αποδοτικότητας των επενδύσεων, ώστε να εξοικονομούνται κεφάλαια και να γίνονται ελκυστικές και σε ιδιωτικά κεφάλαια.

Χριστοδουλίδης

Ο Διευθυντής του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς της Κύπρου Χρίστος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στις προκλήσεις που δημιουργεί η διείσδυση των ΑΠΕ σε ένα απομονωμένο ηλεκτρικό σύστημα όπως η Κύπρος. Η βασική λύση στα προβλήματα που δημιουργούνται είναι η αποθήκευση, με αντλησιοταμίευση. Σε κάθε περίπτωση τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης, δεν μπορεί το αίτημα για αυξημένη διείσδυση ΑΠΕ να αντιστρατεύεται την ασφαλή τροφοδοσία αυτών των μικρών αυτόνομων συστημάτων.

Κουτζούκος

Αλλαγή στο σύστημα «κλειδώματος» της τιμής για τα έργα ΑΠΕ, πρότεινε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Γιώργος Κουτζούκος. Ο ίδιος παρουσίασε τα στοιχεία για τις εκκρεμείς άδειες με προσφορά σύνδεσης που φτάνουν τα 5000MW. Από αυτά τα έργα είναι αμφίβολο το πόσο θα γίνουν. Ωστόσο η κατάσταση αυτή που δημιουργεί εικονικούς κορεσμούς επηρεάζει το στόχο της ασφάλειας καθώς τα έργα με τις δεσμευτικές προσφορές υπολογίζονται στο λογαριασμό της επάρκειας του συστήματος. Πρέπει να βρεθεί ένα σύστημα που θα ξεκαθαρίζει το τοπίο, τόνισε ο κ. Κουτζούκος , που πρότεινε τη θέσπιση ενός συστήματος αγοράς αλλά και την καταβολή εγγυητικών επιστολών, που θα επιτρέψει να ανοίξει, όπως είπε χαρακτηριστικά « το κλειστό επάγγελμα των κατόχων αδειών παραγωγής». Παράλληλα ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ τόνισε ότι θα πρέπει να αναζητηθούν νέες καινοτόμες μέθοδοι χρηματοδότησης των έργων ανάπτυξης του δικτύου που θα πρέπει παράλληλα να συνδυαστούν με την επίτευξη μεγαλύτερου εσόδου για τους διαχειριστές.

http://www.energypress.gr/news/Trigwno-energeiakhs-asfaleias-o-axonas-Elladas-Kyproy-Israhl

No comments: