Thursday 12 July 2012

Η διεθνής εμπειρία θα είναι ο οδηγός για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Η εμπειρία των άλλων χωρών θα χρησιμοποιηθεί ως μπούσουλας για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. «Δεν θα ανακαλύψουμε τον τροχό», είπε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΚΑ Κώστας Μαθιουδάκης, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ. Αλλαγές που εκ πρώτης όψεως μπορεί να φαίνονται αρνητικές, μπορεί να φέρουν ανάπτυξη και επέκταση», επισήμανε ο ίδιος, επιτρέποντας πολλές ερμηνείες για τη συγκεκριμένη αποστροφή του λόγου του.
Πάντως, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος που μίλησε αμέσως μετά προανήγγειλε σκληρές συγκρούσεις «αν προχωρήσει η πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, η εκχώρηση σε ιδιώτες του εθνικού καυσίμου, του λιγνίτη, η περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ και η εκχώρηση του μάνατζμεντ».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός παρουσίασε εκτενώς τα πεπραγμένα της διοίκησης, ανέφερε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με τη γερμανική τράπεζα Kfw για τη χρηματοδότηση με το ποσό των 700 εκατ. ευρώ της επένδυσης της Πτολεμαϊδας V, υπό την εγγύηση του ινστιτούτου εξαγωγικών πιστώσεων της Γερμανίας Hermes, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα «ξεπαγώσει» και ο δανεισμός από την ΕΤΕπ με το ποσό των 433 εκατ. ευρώ. Ο κ. Ζερβός επισήμανε ότι η ΔΕΗ βρίσκεται ενώπιον προκλήσεων που σχετίζονται με μια σειρά αλλαγών στο ρυθμιστικό πλαίσιο και επανέλαβε την πάγια θέση του για σύνδεση των τιμολογίων με τη χονδρεμπορική αγορά, για να υπάρξει, όπως είπε, ουσιαστική ανάπτυξη της λιανικής αγοράς.
Ενδιαφέρον, πάντως, είναι το γεγονός ότι η ομιλία του κ. Ζερβού δεν περιείχε σχεδιασμούς για τα μελλοντικά σχέδια της διοίκησης, στοιχείο που σχολιάσθηκε και δεν αποκλείεται να συνδέεται με ενδεχόμενες αλλαγές στην ηγετική πυραμίδα της δημόσιας Επιχείρησης.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=59832

No comments: