Monday 2 July 2012

Invest in Greece: Επενδύσεις 20 δισ. μπορούν να φέρουν οι ΑΠΕ

Η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις ύψους 20 δις. ευρώ και να δημιουργήσει περίπου 220.000 θέσεις εργασίας μόνο από τον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τόνισε ο εκτελεστικός διευθυντής του Οργανισμού «Invest in Greece», κ. Άρις Συγγρός, μιλώντας στο Συνέδριο «Ελλάδα Ωρα για Επενδύσεις».

Παράλληλα σημείωσε ότι παρά τα σημαντικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα υποδέχτηκε επενδύσεις 3,5 δισ. ευρώ , κυρίως προς ήδη υφιστάμενες επιχειρήσεις και έργα.

Σε επίπεδο θεσμών, είπε ότι την περίοδο 2007 – 2011 ο ΟΟΣΑ βάζει την Ελλάδα στην πρώτη θέση σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές και βελτιώσεις κρατικών δομών και θεσμών.
Σε γενικότερο πλαίσιο ο κ. Συγγρός ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τουρισμό, την τροφική αλυσίδα , ενώ υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες σε θέματα όπως τα ορυκτά, τον κύκλο της διαχείρισης περιβάλλοντος (ΑΠΕ, διαχείριση αποκριμάτων) και τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει την γεωστρατηγική της θέση, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
 
Πέντε προτεραιότητες για την ανάπτυξη

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Ν. Μηταράκης έθεσε πέντε προτεραιότητες για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την προσέλκυση επενδύσεων.
Ο υφυπουργός τόνισε ότι θα πρέπει μετά την σύσταση της κυβέρνησης να περάσουμε σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και να προωθηθούν άμεσα:
-η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, το οποίο πρέπει να γίνει απλούστερο, δικαιότερο και αποτελεσματικότερο,
- να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά και ειδικότερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους καίριους τομείς που μπορούν να φέρουν θέσεις απασχόλησης και επενδύσεις,
- την ανάπτυξη όλων των επενδυτικών κρατικών πρωτοβουλιών, δηλαδή την προώθηση των μεγάλων έργων, την ταχύτερη αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και την ενίσχυση των κινήτρων για την ύπαρξη μεγάλων επενδύσεων,
- να τεθούν το ταχύτερο δυνατό σαφείς κανόνες και προτεραιότητες στον χωροταξικό μας σχεδιασμό,
- Να ληφθούν μέτρα για την στήριξη και στη συνέχεια την αύξηση των εξαγωγών.
Είμαστε μια κυβέρνηση που θέλουμε επενδυτές, κατέληξε ο κ. Μηταράκης.

http://www.energypress.gr/news/Invest-in-Greece:-Ependyseis-20-dis.-mporoyn-na-feroyn-oi-APE

No comments: