Monday, 30 March 2015

Υδρογονάνθρακες: η Ελλάδα “την ψάχνει” σε Μόσχα και Ουάσιγκτον

Την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής προσφορών για το 2ο Διεθνή Γύρο Παραχώρησης του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις 20 θαλάσσιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και Νότιας Κρήτης από 14 Μαΐου στις 14 Ιουλίου 2015 αποφάσισε ο υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Η δίμηνη χρονική παράταση κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να ενισχυθούν οι προσπάθειες και οι ενημερωτικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου και της ΕΔΕΥ, με στόχο να καταστεί ακόμα πιο έντονο και πιο ευρύ το ενδιαφέρον χωρών και εταιρειών για την ενεργειακή αξιοποίηση των συγκεκριμένων θαλάσσιων περιοχών.
Στην κατεύθυνση αυτή θα αναληφθούν πρωτοβουλίες ενημέρωσης χωρών και εταιρειών σε ένα πολύ πιο διευρυμένο διεθνές επίπεδο, στο πλαίσιο της ανάπτυξης πολύπλευρων και πολυδιάσταστων διεθνών ενεργειακών σχέσεων της χώρας μας.

—Επίσκεψη στη Μόσχα

Σύμφωνα με αναλυτές, σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επίσκεψη που πραγματοποιεί από χθες στη Μόσχα ο κ. Λαφαζάνης καθώς διερευνά τις δυνατότητες εισόδου της Ρωσίας στην έρευνα και εκμετάλλευση των ελληνικών υδρογονανθράκων.
Η επίσκεψη στη ρωσική πρωτεύουσα πραγματοποιείται κατόπιν πρόσκλησης του υπουργού Ενέργειας της Ρωσίας κ. Αλεξάντερ Νόβακ. Στην ελληνική αντιπροσωπεία θα συμμετάσχει και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θαν. Πετράκος. Σύμφωνα με το υπουργείο ΠΑΠΕΝ θα συζητηθούν ενεργειακά θέματα, με επίκεντρο τις ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών.
Ο Π. Λαφαζάνης θα συναντηθεί επίσης στη Μόσχα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Gazprom κ. Αλεξέι Μίλλερ, καθώς και με εκπροσώπους της Ρώσικης Δούμας και κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός θα ζητήσει νέα μείωση στις τιμές του φυσικού αερίου που πληρώνει η Ελλάδα, καθώς  οι διεθνείς τιμές έχουν καταρρεύσει ακολουθώντας την πορεία του αργού πετρελαίου και η χώρα μας εξακολουθεί να επιβαρύνεται δυσανάλογα ακριβά.

—Φλερτ στην Ουάσιγκτον

Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, πρόταση συνεργασίας για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου σε ποσοστό 70-30, κατέθεσε στο Λευκό Οίκο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος επισκέπτεται τις ΗΠΑ.
«Είναι αντιληπτό, ότι αν προχωρήσουμε σε μια συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου με ποσοστό 70-30, αυτό θα οδηγήσει σε μια γραμμή χρηματοδότησης που θα μας απαλλάξει από πολλά προβλήματα» δήλωσε, διευκρινίζοντας ότι το θέμα «δεν έχει να κάνει με τις οποιεσδήποτε πιέσεις δεχόμαστε από τους δανειστές μας.»
Ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι στη συνάντηση που είχε με τη Βικτόρια Νούλαντ (σ.σ. υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για ευρωπαϊκά και ευρασιατικά θέματα) της διεμήνυσε η Αθήνα ενδιαφέρεται για μια διακυβερνητική συμφωνία (GtoG-government to government) με τις ΗΠΑ πάνω στο θέμα.
«Η ελληνική κυβέρνηση, από τη στιγμή που θα υπάρξει ενδιαφέρον από τις Ηνωμένες Πολιτείες στα θέματα της συνεργασίας, σε σχέση με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε συνεργασία» επισήμανε.
«Οι διαμορφούμενες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου δείχνουν ότι θα πρέπει να υπάρξει μία σταθερότητα στην περιοχή και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής παίζουν σημαντικό ρόλο γι’ αυτή τη σταθερότητα. Η Ελλάδα με την Κύπρο και λόγω των νέων πλέον κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αλλά και πετρελαίου στην ευρύτερη περιοχή, σε συνεργασία με το Ισραήλ, μπορούν να διαμορφώσουν ένα μεγάλο τόξο ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και να αντιμετωπίσουμε πλέον την απειλή που δέχεται το ΝΑΤΟ στο νότιο μέρος, που λέγεται ισλαμικός φονταμενταλισμός με την παρουσία του ISIS» πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας.
Ερωτηθείς δε, για τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας του έκανε λόγο για «γκρίζες περιοχές» στο Αιγαίο με 16 ελληνικά νησιά απάντησε ότι «οι χάρτες δεν γκριζάρουν με μαύρα μολύβια. Με την ιστορία και με το αίμα των λαών γκριζάρουν».
Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι τα όσα δήλωσε ο κ. Καμμένος για την συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, δεν μπορούν να μείνουν ασχολίαστα και αναπάντητα από την κυβέρνηση και προσωπικά από τον κ. Τσίπρα. «Περιμένουμε να γίνουν το ταχύτερο στοιχειώδεις ενέργειες προάσπισης της σοβαρότητας της εθνικής πολιτικής» σημείωσε.

 —Επιτροπή αξιολόγησης του διαγωνισμού για τα χερσαία οικόπεδα

Εντωμεταξύ, συστάθηκε Επιτροπή Αξιολόγησης για το Διεθνή Διαγωνισμό για παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις χερσαίες περιοχές «Άρτα – Πρέβεζα», «Αιτωλοακαρνανία» και «Βορειοδυτική Πελοπόννησος» στη Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΑΠΕΝ.

Την ενδεκαμελή Επιτροπή αποτελούν οι εξής:

*Απόστολος Αλεξόπουλος, Γ. Γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, ως Πρόεδρος.
*Σοφία Σταματάκη, Καθηγήτρια ΕΜΠ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥ ΑΕ, ως αντιπρόεδρος, με αναπληρωτή τον Ανδρέα Γεωργακόπουλο, Καθηγητή Γεωλογίας ΑΠΘ, Αντιπρόεδρο της ΕΔΕΥ ΑΕ.
*Σπυρίδων Μπέλλας, Δρ Γεωλόγος, αποσπασμένος υπάλληλος στη Δ/νση Υδρογονανθράκων ΓΔΕ/ΓΓΕΟΠΥ/ΥΠΑΠΕΝ, ως µέλος, µε αναπληρωτή τον Δημήτριο Σακελλαρίου, Δ/ντή Ερευνών στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών.
*Αθανάσιος Ζαχαρόπουλος, Διπλ. Χημικός Μηχανικός MSc, Προϊστάμενος Τμήματος της Δ/νσης Υδρογονανθράκων ΓΔΕ/ΓΓΕΟΠΥ/ΥΠΑΠΕΝ, ως µέλος, µε αναπληρωτή τον Ιωσήφ Αθανασιάδη, Διπλ. Μηχανολόγο Μηχανικό MSc, υπάλληλο της ίδιας Δ/νσης.
*Δημήτριος Μπαμπασίκας, Φυσικός – Γεωφυσικός, τ. στέλεχος ΕΛΠΕ ΑΕ και ΔΕΠ-ΕΚΥ ΑΕ, ως μέλος, με αναπληρωτή τον Αργύριο Αργυρίου, Γεωλόγο BSc – Περιβαλλοντολόγο MSc.
*Σωτήριος Κοντονάσιος, Νομικός κλάδου Πετρελαίων, ως μέλος, με αναπληρωτή τον Στέφανο Δελατόλα, Δικηγόρο Αθηνών, DEA Δίκαιο Εμπορικών Συμβάσεων, DESS Τραπεζικό και Χρηματοοικονομικό Δίκαιο.
*Παρασκευή Πετεινάτου, Οικονομολόγος – Φοροτεχνικός, ως μέλος, με αναπληρωτή την Βάλια Αρανίτη, Επ. Καθηγήτρια Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθύντρια ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ.
*Γρηγόριος Βρέλλης, Μηχανικός Μεταλλείων, τ. στέλεχος ΙΓΜΕ και ΔΕΠ-ΕΚΥ ΑΕ, ως μέλος.
*Θεόδωρος Κιτσάκος, Διπλ. Χημικός Μηχανικός με πολυετή εμπειρία σε ενεργειακή διπλωματία και γεωστρατηγικά & γεωπολιτικά παίγνια, ως μέλος.
*Αντώνιος Βαφείδης, Γεωφυσικός, Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, ως µέλος, με αναπληρωτή τον Γρηγόριο Τσόκα, Γεωφυσικό, Καθηγητή ΑΠΘ.
*Ελένη Παλαμίτη, Δικηγόρος, με ειδίκευση σε θέματα περιβάλλοντος, ως μέλος.

http://www.econews.gr/2015/03/30/ydrogonanthrakes-ellada-rosia-121516/

No comments: