Tuesday 31 March 2015

Χ. Φλουδόπουλος: «Καυτό» ρωσικό ενδιαφέρον για τον Turk Stream

Ελάχιστες πληροφορίες διέρρευσαν από τις δύο συναντήσεις κορυφαίου ενδιαφέροντος που είχε στη Μόσχα ο υπουργός παραγωγικής ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνης και στις οποίες σύμφωνα με το τηλεγράφημα του ΑΠΕ κυριάρχησαν τα ενεργειακά θέματα.
Και μπορεί η ελληνική πλευρά να προσήλθε στις συζητήσεις με συγκεκριμένη ατζέντα με μια σειρά από ζητούμενα που ξεκινούν από την ενεργειακή πολιτική (τιμή φυσικού αερίου, ρήτρα take or pay, επενδύσεις) και φτάνουν μέχρι και τη διερεύνηση της πιθανότητας δανεισμού της Ελλάδας από τη Ρωσία, ωστόσο μέχρι χθες ο άγνωστος Χ στην εξίσωση των ελληνορωσικών σχέσεων ήταν τα θέλω της ρωσικής πλευράς από την Αθήνα.
Και υπό αυτήν την έννοια οι χθεσινές επαφές Λαφαζάνη ήταν εξαιρετικά αποκαλυπτικές αφού για πρώτη φορά έγινε τόσο ξεκάθαρη η ρωσική ατζέντα στις ελληνορωσικές συζητήσεις. Και στην κορυφή αυτής της ατζέντας την τρέχουσα περίοδο βρίσκεται ο αγωγός Turk Stream, όπως φάνηκε και από τις δημόσιες τοποθετήσεις του ισχυρού άνδρα της Gazprom Αλεξέι Μίλερ . 
Ποιο είναι το ζήτημα των Ρώσων; Η Μόσχα θεωρεί, όπως δήλωσε και ο κ. Μίλερ, ότι οι Βρυξέλλες «μπλόκαραν» τον αγωγό South Stream με αποτέλεσμα η ρωσική πλευρά να αλλάξει το σχεδιασμό της και να αποφασίσει την εναλλακτική όδευση του Turk Stream, ο οποίος και θα φέρνει τις ποσότητες του αερίου στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου και θα είναι διαθέσιμο για ευρωπαίους πελάτες. Επίσης η Μόσχα όπως επανέλαβε χθες ο κ. Μίλερ, δεν πρόκειται να ανανεώσει τη σύμβαση για τη διέλευση του αερίου της μέσω Ουκρανίας. 
Κατά συνέπεια είναι σαφές ότι  η εξεύρεση λύσης για τις υποδομές που θα συνεχίσουν το ρου του αγωγού Turk Stream πέρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, εντός του ζωτικού της ενεργειακής αγοράς της Ε.Ε. καθίσταται σε νούμερο ένα προτεραιότητα για την ρωσική ενεργειακή πολιτική.
Και στις χθεσινές επαφές πάντως η ρωσική πλευρά δεν άνοιξε τα χαρτιά της ως προς το σχεδιασμό της. Άλλωστε η πάγια θέση που εκφράζεται από τη Μόσχα μετά το ναυάγιο του South Stream είναι ότι η Gazprom υποδέχεται το αρχικό ενδιαφέρον των ευρωπαίων εταίρων να δέχονται αέριο μέσω του νέου αγωγού (Turk Stream) ωστόσο η ρωσική πλευρά ξεκαθαρίζει ότι είναι στην αρμοδιότητα της Ευρώπης να στήσει την απαραίτητη υποδομή που θα ξεκινάει από τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Επομένως, θεωρείται ότι η Ευρώπη θα πρέπει να μπει σε διαβούλευση για το πώς αυτός ο κόμβος θα συνδεθεί, όχι η Gazprom.

 
http://energypress.gr/news/h-floydopoylos-kayto-rosiko-endiaferon-gia-ton-turk-stream

No comments: