Monday 30 March 2015

Διεθνές παράδειγμα προς αποφυγή οι στρεβλώσεις της ελληνικής ηλεκτρικής αγοράς

Η παγκόσμια ενεργειακή ελίτ συγκεντρώθηκε στις 26-27 Μαρτίου στο πλαίσιο του Συνεδρίου “BERLIN ENERGY TRANSITION DIALOGUE 2015”, το οποίο διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Γερμανικής Κυβέρνησης και των Γερμανικών Υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομικών και Ενέργειας.
Η θεματική στόχευση του Συνεδρίου (βλέπε την Agenda εδώ http://www.energiewende2015.com/agenda/), που συγκέντρωσε επιφανείς εισηγητές απ’ όλο το φάσμα της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς και της ακαδημαϊκής κοινότητας στο Βερολίνο, επικεντρώθηκε στην μελλοντική διαμόρφωση της παγκόσμιας ενεργειακής πολιτικής αλλά και της ρύθμισης της ενεργειακής αγοράς ενόψει της δεδομένης εκτεταμένης διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
Ενδιαφέρουσες εισηγήσεις παρουσίασαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας Frank-Walter Steinmeier, ο Γερμανός Αντικαγκελάριος και Υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας Sigmar Gabriel, οι Υπουργοί Ενέργειας της Δανίας, Νορβηγίας, πολλών αραβικών κρατών (Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Αιγύπτου κ.ά.), αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από ελληνικής πλευράς προσεκλήθη να συμμετάσχει στις εργασίες του Συνεδρίου από τους διοργανωτές και το Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών ο Λέκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αντώνης Μεταξάς, επ. Καθηγητής Δικαίου Ενέργειας και Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ενεργειακής Ρύθμισης.
Εντατικότατες αναφορές για την ελληνική ενεργειακή αγορά διατυπώθηκαν στο κεντρικό πάνελ συζήτησης που ήταν επικεντρωμένο στις νομικορυθμιστικές προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για την μελλοντική διείσδυση των ΑΠΕ. Ο Καθηγητής κ. Μεταξάς παρουσίασε την ελληνική αγορά ως χαρακτηριστικό παράδειγμα συγκεκαλυμμένων επιδοτήσεων προς τον κλάδο της προμήθειας που υπονόμευσαν δραστικά τη λογιστική ισορροπία του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ. Αυτό το φαινόμενο εν συνεχεία οδήγησε, υπό το νομιμοποιητικό πρόσχημα της οικονομικής κρίσης, (η οποία ουδεμία προεξάρχουσα σχέση είχε και έχει με τη δομική λογιστική διάσταση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ), στην υιοθέτηση πολιτικών που έπληξαν το κομβικό προαπαιτούμενο και για την μελλοντική ανάπτυξη των ΑΠΕ σε οποιαδήποτε αγορά: Την ασφάλεια δικαίου, δια της θέσπισης του περίφημου New Deal. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό ήταν το γεγονός ότι οι  επιφανείς εισηγητές γνώριζαν τα προαναφερθέντα ειδικά χαρακτηριστικά της ελληνικής ενεργειακής αγοράς, η οποία από κοινού με αυτή της Ισπανίας προσεγγίσθηκε ως, δυστυχώς, αρνητικό πρότυπο έλλειψης προληπτικά συγκροτημένης σχεδίασης της προοπτικής διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα μιας δεδομένης αγοράς. Διατυπώθηκε μάλιστα από προβεβλημένους διεθνείς επενδυτές αλλά και χρηματοοικονομικούς οίκους που συμμετέχουν ενεργά στη χρηματοδότηση ενεργειακών projects η τοποθέτηση ότι η αναδρομική μείωση συμβασιοποιημένων τιμών συνιστά για κάθε σοβαρό επενδυτή μια από τις κομβικές "κόκκινες γραμμές" διαχωρισμού μεταξύ αξιόπιστων ή μη επενδυτικών προορισμών ανά τον κόσμο, ακόμη κι αν αυτοί, όπως η χώρα μας, έχουν αξιολογότατο δυναμικό αξιοποίησης των ΑΠΕ.
Το σημαντικό για την ελληνική ενεργειακή αγορά συμπέρασμα, είναι ότι η χώρα μας θα μπορούσε να συγκροτήσει με βάση την περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ μια σημαντική αναπτυξιακή διέξοδο στο έντονα υφεσιακό περιβάλλον που διανύει υπό την προϋπόθεση της υιοθέτησης σαφούς, ευέλικτου, ελκυστικού και, κυρίως, ασφαλούς νομικορυθμιστικού και πολιτικού περιβάλλοντος, προϋπόθεση πάντως που οι συμμετέχοντες στη συζήτηση διεθνείς θεσμικοί επενδυτές θεώρησαν ότι επί της παρούσης δεν πληρούται.
Το γενικότερο συμπέρασμα που συνήχθη από τις εργασίες όλου του εν λόγω προβεβλημένου Συνεδρίου ήταν εντούτοις ότι το μόνο για την ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά υφιστάμενο σήμερα μείζον ερώτημα και διακύβευμα σχετίζεται με το πώς και όχι το εάν της αυξημένης διείσδυσης των ΑΠΕ, καθότι οι ΑΠΕ συνιστούν το μόνο μέσο διασφάλισης της ενεργειακής ασφάλειας και αυτονομίας των ενεργειακών αγορών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

http://energypress.gr/news/diethnes-paradeigma-pros-apofygi-oi-strevloseis-tis-ellinikis-ilektrikis-agoras

No comments: