Tuesday 31 March 2015

Βουλγαρία: Δεν έχει «παγώσει» η κατασκευή των 3 υδροηλεκτρικών στον Άρδα

Δεν έχει «παγώσει» η κατασκευή του συμπλέγματος υδροηλεκτρικών στον ποταμό Άρδα στη Βουλγαρία, παρά το γεγονός ότι η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών έχει καθυστερήσει για σχεδόν 1 χρόνο. Τα παραπάνω δήλωσε ο Werner Casagrande, πρόεδρος του ΔΣτης υδροηλεκτρικής εταιρείας Gorna Arda AD, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Βουλγαρική Ραδιοφωνία.

Σύμφωνα με το 10ετές πρόγραμμα ανάπτυξης του βουλγαρικού ηλεκτρικού συστήματος, ως το 2022 προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία ένα σύμπλεγμα υδροηλεκτρικών σταθμών στον Άρδα, συνολικής ισχύος 166 MW. Πρόκειται για τα υδροηλεκτρικά Byal Izvor 44 MW, Ardino 56 MW και Gorna Arda με 66 MW.
Όπως τόνισε ο Casagrande, η εταιρεία βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με το υπουργείο Περιβάλλοντος και το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της χώρας για την αποσαφήνιση της νομοθεσίας που αφορά την υλοποίηση του έργου.
Πρόκειται για ένα πολύπαθο έργο, που ξεκίνησε να συζητάται στη δεκαετία του 1980, "πάγωσε" για σχεδόν μια δεκαετία, και ξεκίνησε να κατασκευάζεται ως κοινό βουλγαρο-τουρκικό έργο το 1999 με στόχο να είναι έτοιμο το 2006. Το 2001 οι Βούλγαροι αποφάσισαν να αποσυρθούν από το έργο. Το 2008, οι ENV και Alpine Bau ενδιαφέρθηκαν να αποκτήσουν το μερίδιο της τουρκικής πλευράς και το 2009 το έργο ανατέθηκε σε κοινοπρακτικό σχήμα αποτελούμενο από αυστριακές εταιρείς και την κρατική ΝΕΚ. Ωστόσο στις αρχές του 2010, η Alpine Bau αποφάσισε ν' αποχωρήσει από την κοινοπραξία και τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς το έργο ανατέθηκε εκ νέου στις ENV (70%) και ΝΕΚ.
 
http://energypress.gr/news/voylgaria-den-ehei-pagosei-i-kataskeyi-ton-3-ydroilektrikon-ston-arda

No comments: