Monday 30 March 2015

ΔΕΣΦΑ: Ένα βήμα πριν τη συμφωνία με τη Βουλγαρία για τη διασύνδεση των συστημάτων αερίου

Με εντατικό ρυθμό, μέσω συνεχών συναντήσεων και επαφών, συνεχίζεται η προετοιμασία του ΔΕΣΦΑ και του Διαχειριστή της Βουλγαρίας BULGARTRANSGAZ, για την ολοκλήρωση Συμφωνίας Διασύνδεσης των συστημάτων φυσικού αερίου Ελλάδας και Βουλγαρίας.

Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2016 τίθεται σε εφαρμογή ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Δικτύου για τη Διαλειτουργικότητα και την Ανταλλαγή Δεδομένων, με τον οποίο ευθυγραμμίζονται οι πρακτικές των δύο διαχειριστών και η διαδικασία ανταλλαγής των απαραίτητων δεδομένων, γεγονός που θα επιτρέψει την απρόσκοπτη ροή αερίου στις διασυνδέσεις προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, σύμφωνα με τις ανάγκες των χρηστών των δικτύων.
Η εφαρμογή του Κώδικα επιβάλλει τη σύναψη Συμφωνίας Διασυνδεδεμένου Συστήματος (Interconnection Agreement) μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και του Διαχειριστή του Συστήματος Φυσικού Αερίου της Βουλγαρίας, με την οποία θα ρυθμίζονται όλα τα θέματα λειτουργικής διασύνδεσης των συστημάτων, διευκολύνοντας καθοριστικά την αμφίδρομη διασυνοριακή μεταφορά φυσικού αερίου και την πρόσβαση τρίτων στις διασυνδέσεις.
Ήδη εντός του 2014 πραγματοποιήθηκε σειρά συναντήσεων μεταξύ ΔΕΣΦΑ και BULGARTRANSGAZ και σήμερα η συνεργασία μεταξύ των δύο Διαχειριστών συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών εφαρμογής του Κώδικα Διαλειτουργικότητας αλλά και των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών Κωδίκων Δικτύου που αφορούν στις διασυνδέσεις μεταξύ κρατών-μελών και ιδίως του Κώδικα Κατανομής Δυναμικότητας.
Η φυσική και λειτουργική διασύνδεση των συστημάτων φυσικού αερίου αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την απρόσκοπτη ροή αερίου μεταξύ γειτονικών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με άμεση θετική επίδραση στην ασφάλεια εφοδιασμού και στη βελτίωση των συνθηκών προμήθειας αερίου προς όφελος του τελικού καταναλωτή.
Προς αυτή την κατεύθυνση και στο πλαίσιο εφαρμογής του Κανονισμού 994/2010/ΕΚ για την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ΔΕΣΦΑ υλοποίησε επιτυχώς τον Μάιο του 2014 όλα τα έργα που επιτρέπουν φυσική αντίστροφη ροή αερίου από το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) προς τη Βουλγαρία μέσω του υφιστάμενου σημείου διασύνδεσης στο Σιδηρόκαστρο. Επίσης, το ελληνικό ρυθμιστικό πλαίσιο παρείχε τη δυνατότητα εμπορικής (εικονικής) αντίστροφης ροής προς τη Βουλγαρία ήδη από τις αρχές του ίδιου έτους. 
«Με την ολοκλήρωση των επαφών και τη σύναψη της συμφωνίας, ο ΔΕΣΦΑ και η BULGARTRANSGAZ θα κάνουν ένα καθοριστικό βήμα για την ολοκλήρωση της περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου της Νότιο Ανατολικής Ευρώπης, με στόχο την περαιτέρω προώθηση του διασυνοριακού εμπορίου και την αναβάθμιση του επιπέδου ασφάλειας εφοδιασμού της περιοχής» δηλώνει στο energypress αρμόδιος παράγοντας του Διαχειριστή.
 
http://energypress.gr/news/desfa-ena-vima-prin-ti-symfonia-me-ti-voylgaria-gia-ti-diasyndesi-ton-systimaton-aerioy

No comments: