Monday, 30 March 2015

Γ. Φυντικάκης: Αντέχουν τα αιολικά

Σημάδια ανάκαμψης για τα αιολικά, οριακή αύξηση στα φωτοβολταϊκά, βουτιά σε υδροηλεκτρικά, βιομάζα και οικιακά φωτοβολταϊκά. Αυτή ήταν η στατιστική των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (AΠE) για την περσινή χρονιά, όταν έπειτα από χρόνια ύφεσης τουλάχιστον ο κλάδος των αιολικών έδειξε σημάδια ανάκαμψης με την εγκατεστημένη ισχύ να πλησιάζει τα 2.000MW, αυξημένη κατά 6,5% έναντι του προηγούμενου έτους.

Αυτά όμως συνέβησαν πέρυσι. Η φετινή χρονιά αποτελεί για την αγορά των ΑΠΕ ένα τεράστιο ερωτηματικό. Τα πάντα θα κριθούν από την άρση της πολιτικής αβεβαιότητας που έχει παραλύσει επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων, δρομολογημένες και καινούργιες, καθιστώντας τη χώρα, παρά το πλούσιο αιολικό και φωτοβολταϊκό δυναμικό της, έναν αντιδημοφιλή επενδυτικό προορισμό σύμφωνα με διεθνείς έρευνες.
Το στοίχημα εξαρτάται από τις πρωτοβουλίες που θα πάρει η κυβέρνηση για την επανεκκίνηση του κλάδου των ΑΠΕ, από το αν θα στηρίξει την πράσινη ανάπτυξη έναντι του λιγνίτη και από το αν θα συμπορευθεί με τις αλλαγές που δρομολογεί η Ευρωπαϊκή Ενωση για τη μεγαλύτερη διείσδυσή τους στο ενεργειακό ισοζύγιο.
Προς το παρόν, στα αιολικά τα μόνα που κινούνται είναι κάποια παλιά έργα, ενώ στα φωτοβολταϊκά η αγορά περιμένει πώς και πώς την εφαρμογή του net metering, της δυνατότητας δηλαδή συμψηφισμού της ενέργειας που ξοδεύει ο καταναλωτής ενός οικιακού συστήματος στέγης για ίδια χρήση με εκείνη που παράγει.

Στον κόσμο

Αυτά αφορούν την Ελλάδα. Σε παγκόσμιο επίπεδο το μεγάλο ερώτημα είναι μήπως μια παρατεταμένη περίοδος με χαμηλές τιμές πετρελαίου βλάψει τις επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια. Ας σημειωθεί ότι οι συνολικές επενδύσεις σε ΑΠΕ εκτινάχθηκαν σε μία δεκαετία από τα 60 δισ. δολάρια το 2004 στα 251 δισ. πέρυσι.
Μεγάλο μέρος όμως αυτών των επενδύσεων ήταν απόρροια της ώθησης που έδωσαν στον κλάδο οι επιδοτήσεις. Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, η πτώση της τιμής του πετρελαίου αποδυναμώνει το επιχείρημα των κυβερνήσεων που ήθελε τους καταναλωτές να τάσσονται υπέρ της χρηματοδότησης των ΑΠΕ, με το σκεπτικό ότι οι τιμές των τελευταίων θα μειώνονταν όσο μεγαλύτερη θα γινόταν η διείσδυσή τους στο ενεργειακό μείγμα.
Το αντεπιχείρημα είναι ότι όσο και να μειωθούν οι τιμές του πετρελαίου και κατ' επέκταση αυξηθεί η ζήτηση για καύσιμα, και πάλι η ανάγκη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής παραμένει. Παράλληλα, καμία χώρα δεν πρόκειται να στηρίξει τη στρατηγική της για το μελλοντικό μείγμα ενέργειας σε βραχυπρόθεσμες κινήσεις που αφορούν την τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Πράγματι, οι διεθνείς επενδύσεις σε καθαρές μορφές ενέργειας συνεχίζονται, οι τιμές πετρελαίου δεν θα μείνουν για πάντα τόσο χαμηλές ενώ ο άνεμος και ο ήλιος δεν συναγωνίζονται τα καύσιμα. Το πετρέλαιο αφορά τα αυτοκίνητα. Ωστόσο οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας προορίζονται για την παραγωγή ηλεκτρισμού και το πετρέλαιο παραμένει πολύ ακριβό για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ακόμη και στα 50 δολάρια το βαρέλι.
Ετσι, και παρά τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις από τις τιμές του πετρελαίου, η στροφή της παγκόσμιας οικονομίας προς τις ΑΠΕ συνεχίζεται. Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα παραμένουν το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα του τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη και όπως λένε στελέχη του χώρου καιρός είναι να γίνουν και στην Ελλάδα παρόμοιες επενδύσεις. Ευκαιρία για τη χώρα θα μπορούσε να αποτελέσει και η νέα πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που οδεύει πρόσω ολοταχώς προς την ενεργειακή ένωση αγορών και δικτύων, κίνηση που θα διευκολύνει την ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ.
«Αν η Ελλάδα δεν ακολουθήσει αυτή την τάση θα μετατραπεί σε μια αποκομμένη ενεργειακή νησίδα» σχολιάζουν στελέχη του χώρου. Δεν είναι τυχαίο ότι σε διεθνές επίπεδο, παρά το πλούσιο αιολικό και ηλιακό της δυναμικό, η Ελλάδα κατέχει πλέον την 33η θέση μεταξύ 40 χωρών στην κατάταξη του δείκτη RECAI (Renewable Energy Investment AttractivenessIndex) που καταρτίζει η Ernst & Young με τους πιο δημοφιλείς επενδυτικούς προορισμούς για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

(Τα Νέα, 28/3/2015)
 
http://energypress.gr/news/g-fyntikakis-antehoyn-ta-aiolika

No comments: