Tuesday 31 March 2015

Η Gazprom εξαγόρασε τα μερίδια των εταίρων της στον South Stream

Η ρωσική Gazprom εξαγόρασε τα μερίδια των Ευρωπαίων εταίρων της στον αγωγό South Stream έναντι 1 δις. δολαρίων και πλέον είναι η μοναδική μέτοχος στο ακυρωθέν έργο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Gazprom απέκτησε το 20% από την ιταλική Eni έναντι 390 εκατ. δολαρίων και 15% από την γαλλική EDF και τη γερμανική Wintershall έναντι 290 εκατ. δολαρίων στην καθεμία.

Σημειώνεται ότι οι συμφωνίες που υπέγραψαν αρχικά οι παραπάνω εταιρείες προέβλεπαν κοινή ανάληψη ρίσκου για το έργο, πράγμα που σημαίνει ότι η Gazprom δεν ήταν αναγκασμένη να προχωρήσει στις παραπάνω εξαγορές.
Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι πρόκειται για μια κίνηση καλής θέλησης της Gazprom ώστε να διατηρήσει το καλό κλίμα με τους πελάτες και τους συνεργάτες της, ιδίως από τη στιγμή που προωθεί το νέο αγωγό Turkish Stream, ο οποίος θα περάσει από την Τουρκία. Το ρωσικό πρακτορείο Interfax προσφέρει μια παραπάνω διάσταση στο θέμα, λέγοντας ότι η Gazprom έχει ανάγκη την ολλανδική South Stream Transport B.V., καθώς διαθέτει άδεια από τις ολλανδικές αρχές για την απόκτηση και τοποθέτηση σωλήνων στη Μαύρη Θάλασσα, δίχως να προκύπτει πρόβλημα από τις δυτικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στις ρωσικές επιχειρήσεις.
Αντίστοιχα, η θυγατρική της Eni, Saipem, έχει αντίστοιχη άδεια από την Ιταλία, γεγονός που ίσως να είναι χρήσιμο στην περίπτωση και του Turkish Stream. Σύμφωνα με το Interfax, η Gazprom έχει ήδη συστήσει εταιρεία για το νέο αγωγό, ονόματι Gazprom Russkaya, στην οποία δεν αποκλείεται να συμμετάσχει η South Stream Transport B.V.
 
http://energypress.gr/news/i-gazprom-exagorase-ta-meridia-ton-etairon-tis-ston-south-stream

No comments: