Tuesday 31 March 2015

Βουλγαρία: Έργο εξαιρετικής σημασίας ο IGB - Σοβαρό το ενδιαφέρον της ΕΕ για τον αγωγό

Ως έργο εξαιρετικής σημασίας, όχι μόνο για τη Βουλγαρία και τη Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, χαρακτήρισε τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Τεμενούζκα Πέτκοβα, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τους εταίρους της Bulgarian Energy Holding και τους εκπροσώπους της ελληνοϊταλικής κοινοπραξίας Poseidon.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου,  οι δύο πλευρές συζήτησαν την πρόοδο της υλοποίησης του έργου, τις δραστηριότητες στο πλαίσιο του οδικού χάρη που εκπονήθηκε και την ανάγκη των επόμενων ενεργειών για την επιτάχυνση του έργου.
Η Πέτκοβα ενημέρωσε τους συνομιλητές της για τις επαφές σε σχέση με το θέμα που είχε με τον αντιπρόεδρο της ΕΕ Μάρος Σέφκοβιτς, ο οποίος επιβεβαίωσε το σοβαρό ενδιαφέρον της Ένωσης για το έργο. "Λάβαμε διαβεβαιώσεις ότι η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή θα παράσχει την απαραίτητη χρηματοδότηση για την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού, αλλά θα πρέπει να ακολουθήσουμε τα βήματα που περιγράφονται στον οδικό χάρτη" ανέφερε η ίδια.
Η βουλγαρική πλευρά εργάζεται για την επιτάχυνση του έργου και επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν 80 εκατ. ευρώ κρατική εγγύηση γι΄ αυτό από τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους. Αυτό είναι ένα σημάδι της στρατηγικής σημασίας που έχει ο αγωγός διασύνδεσης για τη Βουλγαρία. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της Poseidon δήλωσαν ότι το έργο είναι εξαιρετικής σημασίας και γι΄ αυτούς.
Σε τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων ΒΤΑ, αναφέρεται ότι οι εκπρόσωποι της Poseidon "διευκρίνισαν ότι επιθυμούν να υπογράψουν την τελική επενδυτική απόφαση μέχρι τις 29 Μαΐου, μόλις υπογραφεί μία νέα συμφωνία, η οποία θα επιταχύνει την ανάπτυξη του έργου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε στον οδικό χάρτη. Αυτό θα επιτρέψει τις εργασίες κατασκευής να ξεκινήσουν το Μάρτιο του 2016 και την ολοκλήρωση του έργου το 2018".
Ο ελληνοβουλγαρικός διασυνδετήριος αγωγός είναι η σύνδεση της Βουλγαρίας στον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου. Η κατασκευή του είναι πολύ σημαντική για τη διασφάλιση της διαφοροποίησης των πηγών και των διαδρομών του φυσικού αερίου στη χώρα και ολόκληρη την περιοχή, υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση. Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, η επένδυση στον διασυνδετήριο αγωγό ανέρχεται σε 220 εκατ. ευρώ. Η κοινοπραξία κατασκευής και εκμετάλλευσης του αγωγού αποτελείται από τις Bulgarian Energy Holding και την Poseidon, η κάθε μία από τις οποίες κατέχει ποσοστό 50%.
 
http://energypress.gr/news/voylgaria-ergo-exairetikis-simasias-o-igb-sovaro-endiaferon-tis-ee-gia-ton-agogo

No comments: