Monday 20 February 2012

Στο μέγιστο της ισχύος τους λειτουργούν οι λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ενέργειας

Στα ύψη βρίσκονται οι τιμές της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις περιοχές που φιλοξενούν λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ενέργειας καθώς ζητήθηκε από τις διοικήσεις τους να λειτουργήσουν στο μέγιστο της ισχύος τους επειδή η μονάδα παραγωγής φυσικού αερίου είναι εκτός λειτουργίας και οι εισαγωγές ενέργειας αποκλείονται λόγω της κακοκαιρίας.

Τα παραπάνω αναφέρει έγγραφο του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων το οποίο, με αφορμή την κατάσταση που δημιουργήθηκε, έχει ζητήσει στοιχεία παραγωγής των εργοστασίων και των επιπέδων ρύπων στην ατμόσφαιρα, προκειμένου να ληφθούν μέτρα προστασίας των πολιτών.

«Ενώ δεν έχει σβήσει ο απόηχος της έντονης συζήτησης για την απόφαση για επιβολή τέλους 2e ανά μεγαβατώρα του «βρώμικου» λιγνίτη για επιδότηση των «καθαρών» ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας καλύπτονται αποκλειστικά από τις λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ενέργειας» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση και επισημαίνει ότι ορισμένοι επιθυμούν να απαξιώσουν το ρόλο των λιγνιτικών περιοχών.


http://www.ecofinder.gr/news/ΕΝΕΡΓΕΙΑ/1/Στο_Μέγιστο_της_Ισχύος_τους_Λειτουργούν _οι_Λ ιγνι τικές_Μονάδες

Σε 40 χρόνια θα «διαλυθεί» ο σταθμός της Φουκουσίμα

Για δεύτερη φορά η ιαπωνική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Tokyo Electric Power (Tepco) δέχθηκε δημοσιογράφους στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι, στον οποίο είχε σημειωθεί το πυρηνικό δυστύχημα στις 11 Μαρτίου του 2011, επιβεβαιώνοντας ότι οι αντιδραστήρες του σταθμού, στον οποίο εργάζονται καθημερινά 3.000 άνθρωποι, βρίσκονται σε κατάσταση εν ψυχρώ διακοπής της λειτουργίας τους.

Ντυμένοι με λευκές φόρμες, γάντια και μάσκες, οι δημοσιογράφοι οδηγήθηκαν προς το συγκρότημα που υπέστη τη ζημιά από το J-Village, ένα πρώην αθλητικό κέντρο στα σύνορα της απαγορευμένης ζώνης που έχει μετατραπεί σε κέντρο προετοιμασίας για τους εργαζόμενους.

Αφού διέσχισαν εγκαταλειμμένες πόλεις, οι δημοσιογράφοι μπήκαν στον περίβολο του σταθμού. Το επίπεδο της ραδιενέργειας ανερχόταν διαδοχικά στα 15 μικροσίβερτ την ώρα στην πόρτα του σταθμού, στη συνέχεια στα 40 μικροσίβερτ την ώρα στην είσοδο του σταθμού διαχείρισης της κρίσης, έναντι των 0,05 ως 0,15 μικροσίβερτ την ώρα σε κάποιο μέρος που δεν έχει μολυνθεί.

Τα επίπεδα μπορεί να φτάνουν τα 1.500 μικροσίβερτ την ώρα κοντά στον αντιδραστήρα 3, αυτόν που υπέστη τη μεγαλύτερη ζημιά από τους έξι που έχει ο σταθμός Φουκουσίμα Νταϊίτσι.

Κατά την υποδοχή των δημοσιογράφων στις εγκαταστάσεις του σταθμού τρεις εβδομάδες πριν από την πρώτη επέτειο από το πυρηνικό δυστύχημα, ο διευθυντής του σταθμού Τακέσι Τακαχάσι, φανερά πολύ κουρασμένος, ζήτησε αρχικά συγγνώμη για τη ζημιά που προκλήθηκε στον πληθυσμό.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι οι αντιδραστήρες βρίσκονται σε κατάσταση διακοπής εν ψυχρώ. Η διαρκής διατήρηση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του κελύφους των αντιδραστήρων κάτω από τους 100 βαθμούς Κελσίου εξασφαλίζεται από την σταθερή ψύξη τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση που είχε κάνει το Δεκέμβριο η κυβέρνηση, σημείωσε.

Τα προβλήματα μιας φαινομενικής ανόδου της θερμοκρασίας στον αντιδραστήρα 2 που διαπιστώθηκαν στις αρχές αυτού του μήνα δεν οφείλονταν σε υπερθέρμανση, αλλά σε βλάβη που παρουσίασε ένα θερμόμετρο, υπογράμμισε εξάλλου ο ίδιος.

«Ο σταθμός τελεί εφεξής σε κατάσταση εν ψυχρώ διακοπής της λειτουργίας του και θα καταβάλουμε τώρα όλες τις προσπάθειες για να επιτρέψουμε στους κατοίκους που είχαν απομακρυνθεί από την περιοχή να επιστρέψουν στα σπίτια τους το ταχύτερο δυνατό» σημείωσε.

«Η κύρια πρόκληση εφεξής είναι η αφαίρεση του καυσίμου από τους αντιδραστήρες. Αυτό είναι τεχνικά ένα εξαιρετικά περίπλοκο πρόβλημα, αλλά θέλουμε να το φέρουμε σε πέρας ακολουθώντας ένα ένα τα στάδια» εξήγησε.

Θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 χρόνια προτού καταστεί δυνατό να αρχίσει η αφαίρεση του πυρηνικού καυσίμου.

Ωστόσο το χρησιμοποιημένο καύσιμο που βρίσκεται στη δεξαμενή απενεργοποίησης του τέταρτου αντιδραστήρα μπορεί να αρχίσει να απομακρύνεται σε δύο χρόνια.

Εν αναμονή όλων αυτών, περίπου 3.000 εργαζόμενοι διαφόρων επιχειρήσεων και της Tepco δραστηριοποιούνται στο συγκρότημα, ντυμένοι συνεχώς με στολές που μοιάζουν πολύ με αυτές των αστροναυτών.

Οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί, όμως ο χρόνος της εργασίας τους εξακολουθεί να περιορίζεται σε δύο με τρεις ώρες ημερησίως, δήλωσε ένας αξιωματούχος.

Η πλήρης διάλυση αυτού του σταθμού θα απαιτήσει μόνιμο προσωπικό και περίπου 40 χρόνια εργασίας.

http://www.ecofinder.gr/news/ΜΟΛΥΝΣΗ/1/Σε_40_χρόνια_θα_«διαλυθεί»_ο_σταθμός_της_ Φουκ ουσίμα

Ενέργεια: μηχανισμό διαιτησίας θεσπίζει η ΡΑΕ

Στη σύσταση μόνιμου μηχανισμού διαιτησίας προχωρά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την επίλυση των διαφορών μεταξύ φυσικών ή νομικών προσώπων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr, η προσφυγή στο μόνιμο μηχανισμό διαιτησίας της ΡΑΕ, θα γίνεται μόνο με την υπογραφή συνυποσχετικού από τα μέρη, ενώ η απόφαση θα εκδίδεται εντός έξι μηνών.

Η διαιτησία θα διεξάγεται από τριμελές όργανο το οποίο θα συγκροτείται από πρόσωπα που περιλαμβάνονται σε κατάλογο διαιτητών και επιδιαιτητών, ο οποίος καταρτίζεται κάθε δύο χρόνια με απόφαση του προέδρου της ΡΑΕ.

Μάλιστα, για τη λειτουργία του μηχανισμού διαιτησίας, η ΡΑΕ προχωρά στη σύνταξη κανονισμού, ο οποίος θα είναι έτοιμος σε περίπου ένα μήνα.

http://www.econews.gr/2012/02/20/rae-mixanismos-diaitisias/

Φωτοβολταϊκά: οι προβλέψεις για την ευρωπαϊκή αγορά το 2012

H αύξηση 23% στην ευρωπαϊκή αγορά φωτοβολταϊκών κατά το δ΄ τρίμηνο του 2011 (σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010) δημιούργησε αισιοδοξία για την πορεία του κλάδου το 2012, σε συνδυασμό με την μείωση στο κόστος του εξοπλισμού.

Ωστόσο, η έκρηξη της ζήτησης θα επιταχύνει τον περιορισμό των πολιτικών επιδοτήσεων στα φωτοβολταϊκά, ιδίως στη Γερμανία, αλλά και στην Ισπανία όπου ανακοινώθηκε αναστολή της κατασκευής νέων “καθαρών” ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων εξαιτίας της υπερπροσφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τις υπάρχουσες.

Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση για την ευρωπαϊκή αγορά φωτοβολταϊκών που συντάσσει η NPD Solarbuzz, εκτιμάται ότι η ζήτηση για φωτοβολταϊκά στην Ευρώπη θα καταγράψει αύξηση της τάξης του 10% κατά το α’ τρίμηνο του 2012, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, με το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ελλάδα να καρπώνονται τη “μερίδα του λέοντος” της ανάπτυξης.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η “σφιχτή” πολιτική επιδοτήσεων, με μείωση των εγγυημένων τιμών σε πολλές χώρες, αντισταθμίστηκε από την κατακόρυφη πτώση στο κόστος του φωτοβολταϊκού εξοπλισμού, με αποτέλεσμα να σημειωθεί αύξηση ζήτησης κατά 18% το 2011.

Σημαντικό μέρος της νέας ισχύος εγκαταστάθηκε το δ’ τρίμηνο του 2011, καθώς η πρόσφατη κατάρρευση των τιμών οδήγησε τους εγκαταστάτες στην ολοκλήρωση έργων προς το τέλος του έτους 2011 και πριν την ανακοινωθείσα μείωση των εγγυημένων τιμών, στη Γερμανία και αλλού.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση οι δύο μεγαλύτερες αγορές στην Ευρώπη, Γερμανία και Ιταλία, θα δουν το μέγεθός τους να συρρικνώνεται συνολικά κατά 37% το 2012, ενώ βάσει των ισχυουσών πολιτικών επιδοτήσεων, η μεγαλύτερη ανάπτυξη κατά την επόμενη διετία αναμένεται σε Αυστρία, Βουλγαρία, Τσεχία και Ρουμανία.

Εντωμεταξύ,ορισμένα στελέχη της ευρωπαϊκής αγοράς καθαρής ενέργειας κάνουν λόγο για “μεγάλη κρίση” στον κλάδο των φωτοβολταϊκών.

Ο Αρνό Σαπερόν, Αντιπρόεδρος Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμης Ενέργειας του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού Total, δήλωσε στο περιθώριο συνεδρίου που διοργάνωσε το Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου, πως ο κλάδος των φωτοβολταϊκών βρίσκεται στα “σπάργανα” και μπορεί να θεωρηθεί ανταγωνιστικός αποκλειστικά σε περιοχές όπως η Καλιφόρνια, η Νότια Γαλλία και η Μέση Ανατολή όπου τα υψηλά επίπεδα ηλιοφάνειας δεν καθιστούν απαραίτητες τις επιδοτήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Σαπερόν η κατάσταση στον κλάδο ηλιακής ενέργειας θα είναι “χαοτική” στην Ευρώπη τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, αλλά το μέλλον προμηνύεται ευοίωνο μόλις η κατάσταση ομαλοποιηθεί.

http://www.econews.gr/2012/02/20/fotovoltaika-europi-2012/

Αίρονται από αύριο οι περιορισμοί στις εξαγωγές ρεύματος

Χωρίς προβλήματα λειτουργεί η τροφοδοσία του εγχώριου συστήματος ηλεκτρισμού με φυσικό αέριο, μετά την παραλαβή του φορτίου LNG από τη ΔΕΠΑ, το Σάββατο, και την ομαλή ροή από την Botas. Από σήμερα, εξάλλου, τα μεσάνυχτα αίρεται η άρση του περιορισμού των εξαγωγών της Βουλγαρίας, η οποία εκτιμάται ότι θα μπορεί να δίδει ενέργεια στο εγχώριο σύστημα από την Τετάρτη. Στο πλαίσιο αυτό ο ΑΔΜΗΕ θα εισηγηθεί σήμερα στο ΥΠΕΚΑ την άρση της απαγόρευσης εξαγωγών και από την Ελλάδα, η οποία πιθανόν να ισχύσει από αύριο.

Όπως ανέφερε στο energia ο διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ Αριστείδης Τασούλης, σήμερα όλες οι προγραμματισμένες μονάδες λειτουργούν κανονικά. Το φυσικό αέριο είναι σε πλήρες φορτίο, οι λιγνίτες ελαφρά μειωμένοι, λόγω της ποιότητας του καυσίμου, ενώ από τις πετρελαϊκές μονάδες της ΔΕΗ μόνον μία είναι στο σύστημα, το Αλιβέρι IV. Η ζήτηση, επίσης, κινείται σε φυσιολογικά επίπεδα, καθώς έχουν βελτιωθεί και οι κλιματολογικές συνθήκες.

Τις τελευταίες τρεις ημέρες το μέγιστο φορτίο στην αιχμή της ζήτησης έφθασε στα 8.100-8.200 MW και σήμερα εκτιμάται ότι θα μειωθεί ακόμη περισσότερο.

Ενθαρρυντικό στοιχείο για την ομαλή λειτουργία του συστήματος θεωρείται και η άρση του περιορισμού των εξαγωγών της Βουλγαρίας, η οποία δίνει περί τα 300 MW. Αν και ο περιορισμός αίρεται από σήμερα τα μεσάνυχτα, η τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς θα γίνει από την Τετάρτη, γιατί θα πρέπει να προηγηθεί αύριο ο σχετικός προγραμματισμός.

Η πΓΔΜ συνεχίζει τον περιορισμό των εξαγωγών της, αλλά οι εισαγωγές που κάνει η Ελλάδα από τη γειτονική χώρα είναι αμελητέες, οπότε δεν επηρεάζει τη λειτουργία της αγοράς μας η απόφαση αυτή.

Το προηγούμενο Σάββατο η ΔΕΠΑ έφερε φορτίο 90.000 κ.μ. LNG, ενώ έχει προγραμματισθεί να έρθει για τις 28 Φεβρουαρίου ένα ακόμη φορτίο, της ιδίας ποσότητας.

Στις 23 Φεβρουαρίου, εξάλλου, θα έρθει στη Ρεβυθούσα φορτίο 75.000 κ.μ. για λογαριασμό της Αλουμίνιον, του ομίλου Μυτιληναίος.

Η ΔΕΠΑ μετά από ισχυρή πίεση σε όλα τα επίπεδα πέτυχε να αποκατασταθεί και η ροή φυσικού αερίου από την Botas, η οποία άνοιγε και έκλεινε τις βάνες κατά περίπτωση. Ενδεικτικά, ενώ άρχισε να ξαναδίνει από την Παρασκευή το απόγευμα, το μεσημέρι του Σαββάτου σταμάτησε για να επανέλθει από την Κυριακή το μεσημέρι με χαμηλότερη πίεση. Το πρόβλημα τροφοδοσίας από την Τουρκία αποδίδεται σε τεχνικά προβλήματα που υπάρχουν στο σύστημα αγωγών της Τουρκίας, η οποία παρελάμβανε κανονικά στα σύνορα της φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, αλλά λόγω και του τρομερού ψύχους που αντιμετώπιζε, προέκυπταν προβλήματα στις υποδομές της.

Ο ΔΕΣΦΑ για τον ΕΣΑΗ

Ο ΔΕΣΦΑ είχε άψογη συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ και τη ΡΑΕ για τη λειτουργία τόσο του συστήματος φυσικού αερίου, όσο και του ηλεκτρικού συστήματος, δήλωσε στο energia ο διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Γιώργος Παπαρσένος.

Σχολιάζοντας την επιστολή του ΕΣΑΗ προς το ΥΠΕΚΑ, με την οποία επικρίνεται ο ΔΕΣΦΑ γιατί δεν έβγαλε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης και έκοβε τη ροή αερίου κατά το δοκούν, ο κ. Παπαρσένος εξέφρασε την άποψη ότι αν υπήρχε διαφορετική άποψη των παραγωγών στην εκδιδόμενη εντολή είχαν τη δυνατότητα, στο πλαίσιο των Κωδίκων, να ζητήσουν ισοδύναμο αποτέλεσμα, όπως έκανε η ΔΕΗ στην αρχή της ενεργειακής κρίσης.

«Δεν είδα κάποια από τα μέλη του ΕΣΑΗ να κάνουν κάτι ανάλογο», είπε ο κ. Παπαρσένος, υποστηρίζοντας ότι «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι αιτιάσεις του ΕΣΑΗ».


http://www.energia.gr/article.asp?art_id=54979

Ταφόπλακα στον αγωγό ITGI από την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ

Η κοινοπραξία που διαχειρίζεται το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν έδωσε σήμερα τέλος στο σχέδιο του ελληνοϊταλικού αγωγού ITGI, αποκλείοντάς τον από τα έργα που εξετάζει για τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Τις σχετικές δηλώσεις έκανε ο εκπρόσωπος της ΒΡ (εκ των εταιριών του Σαχ Ντενίζ), Τόμπι Οντόν, μιλώντας στην έγκυρη ιστοσελίδα upstreamonline.com.

Πρόκειται ασφαλώς για μια εξέλιξη που εφόσον επιβεβαιωθεί και από άλλες πηγές, θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα για την ελληνική πλευρά, ενώ παράγοντες της αγοράς δήλωσαν στο Energia.gr ότι θεωρούν ως δεδομένη την απόφαση του Σαχ Ντενίζ.

Πλέον, μετά τον αποκλεισμό του ITGI, οι αγωγοί που έχουν απομείνει να μονομαχούν για την μεταφορά του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη είναι ο TAP, ο Nabucco και ο SEEP, τον οποίο στηρίζει η ίδια η ΒΡ. Θυμίζουμε επίσης ότι τις τελευταίες ημέρες, η κοινοπραξία του αγωγού Nabucco φέρεται να έχει προχωρήσει σε ανανεωμένη πρόταση που περιλαμβάνει έναν μικρότερου μεγέθους και μήκους αγωγό, με διαδρομή από τη Βουλγαρία ως την Αυστρία.

Ο ΤΑΡ πάντως απομένει η μοναδική λύση για αγωγό που περνάει μέσα από το ελληνικό έδαφος. Όσον αφορά την πιθανή διαδρομή μέσω των Βαλκανίων, ο κ. Οντόν σχολίασε ότι «το επόμενο βήμα είναι να περιορίσουμε τις επιλογές ανάμεσα στο Nabucco και στον SEEP και όταν γίνει αυτό, τότε θα υπάρχουν δύο επιλογές για την μεταφορά του αερίου και θα ληφθεί η απόφαση».

Επίσης, άλλο ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Οντόν είναι ότι η τελική επενδυτική απόφαση πιθανώς θα αναβληθεί για το επόμενο έτος: «Ας είμαστε ρεαλιστικοί, είναι πιο πιθανό να γίνει κάποια στιγμή του χρόνου», τόνισε ο ίδιος. «Σκοπεύουμε να προβούμε σε μια τελική επενδυτική απόφαση στα μέσα του 2013, οπότε η επιλογή θα έχει γίνει πιο πριν», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της, η κοινοπραξία του αγωγού ΤΑΡ δήλωσε ικανοποιημένη με την απόφαση του Σαχ Ντενίζ. «Είναι μια νίκη για την Ελλάδα και επιβεβαιώνει τον ΤΑΡ και την ελληνική διαδρομή ως την πιο ισχυρή επιλογή για το Νότιο Διάδρομο», σχολίασε ο Rikard Scoufias, υπεύθυνος του ΤΑΡ για τη χώρα μας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η δέσμευσή μας για την Ελλάδα παραμένει σταθερή και πιστεύω ότι στέλνει και ένα θετικό μήνυμα για την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στην χώρα. Τώρα θα συνεχίσουμε την συνεργασία μας με την ελληνική κυβέρνηση και τις αρχές».

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=54991

Πρόταση για μικρότερο Nabucco με διαδρομή από τη Βουλγαρία ως την Αυστρία

Η κοινοπραξία του αγωγού Nabucco πρότεινε ένα νέο, μικρότερο αγωγό από ότι προβλεπόταν αρχικά, λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς που ασκούνται πλέον στο Νότιο Διάδρομο, δηλαδή την περιορισμένη διαθεσιμότητα φυσικού αερίου από την Κασπία, αλλά και την πρόταση για δημιουργία του αγωγού Trans Anatolian, ο οποίος ουσιαστικά θα αναλάβει το κομμάτι Αζερμπαϊτζάν-Τουρκίας.

Τη σχετική δήλωση έκαναν πηγές του περιβάλλοντος της κοινοπραξίας στο πρακτορείο Dow Jones. Αρχικά, ο Nabucco προβλεπόταν να έχει μήκος 3.900 χμ, από την ανατολική Τουρκία μέχρι την Αυστρία, καθώς και χωρητικότητα 31 δις κ.μ. Με βάση τη νέα πρόταση, ο αγωγός θα αφορά μόνο το τμήμα από τη Βουλγαρία ως την Αυστρία και θα έχει την μισή χωρητικότητα, αν και η αρχική πρόταση παραμένει στο τραπέζι σε περίπτωση που αλλάξουν τα δεδομένα.

«Είμαστε στη διαδικασία υπολογισμού διαφορετικών σεναρίων, όσον αφορά το μέγεθος και το μήκος του αγωγού. Πάντως, το σενάριο της επιλογής μας είναι το αρχικό και δεν έχουν ληφθεί ακόμα τελικές αποφάσεις», τόνισε ο Κρίστιαν Ντόλεζαλ, εκπρόσωπος της κοινοπραξίας.

Η είδηση αυτή έρχεται σε ένα χρονικό σημείο λίγο πριν την τελική απόφαση της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ, η οποία αναμένεται τον Μάρτιο και αφορά την εξαγωγή περίπου 10 δις κ.μ. Ο παράγοντας όμως που έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την αλλαγή του σχεδίου του Nabucco ήταν αναμφίβολα ο αγωγός Trans Anatolian, τον οποίο σχεδιάζει η τουρκική Botas και η αζέρικη SOCAR. Ο αγωγός αυτός καταλαμβάνει τη μισή διαδρομή που επρόκειτο να καλύψει ο Nabucco και ως εκ τούτου μείωσε κατά πολύ τις πιθανότητες υλοποίησης του δεύτερου.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=54980

Σε λειτουργία το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο

Σε λειτουργία έχει τεθεί πλέον το μεγαλύτερο θαλάσσιο αιολικό πάρκο του κόσμου, το οποίο βρίσκεται στη θάλασσα της Ιρλανδίας. Το έργο στοίχισε 1 δις. λίρες, και η κατασκευή του από τον δανικό όμιλο Dong Energy, έγινε σε δύο φάσεις, ενώ χρηματοδοτήθηκε και από ξένα ταμεία, με αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Η συνολική έκταση που καλύπτει αγγίζει τα 73 τετραγωνικά χιλιόμετρα, και περιλαμβάνει περί τις 102 ανεμογεννήτριες, των οποίων η συνολική ισχύ είναι τα 367,2MW. Αυτή με τη σειρά της τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια 320.000 νοικοκυριά!

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ικανοποιημένος δήλωσε ο υπουργός ενέργειας της Μεγάλης Βρετανίας, Εντ Ντέιβι, με τη χώρα του να μετρά ήδη πάνω από 1.500MW μόνο από αιολικά πάρκα αυτού του τύπου.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=55001

Ιράν: Πιθανή η επέκταση του επάργκο αργού προς την Ελλάδα και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες

Και προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πέραν της Γαλλίας και της Βρετανίας, θα τερματιστούν ιρανικές πωλήσεις πετρελαίου και σε άλλες χώρες, αν η Ε.Ε. συνεχίσει τις «εχθρικές ενέργειές» της εναντίον της Τεχεράνης. Αυτά δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ιρανικής εθνικής εταιρείας πετρελαίου NIOC Αχμάντ Γαλεμπανί, ο οποίος ανέφερε ιδιαίτερα τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ολλανδία ως πιθανές να θιγούν απ' αυτό το μέτρο.

Οι δηλώσεις Γαλεμπανί, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Mehr, έχουν στόχο το εμπάργκο που αποφασίσθηκε τον Ιανουάριο από την ΕΕ για την αγορά ιρανικού πετρελαίου στο πλαίσιο μιας ενίσχυσης των κυρώσεων κατά του επίμαχου ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Η Τεχεράνη ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι διακόπτει όλες τις πωλήσεις πετρελαίου στη Γαλλία και τη Βρετανία, τις δύο χώρες της ΕΕ που προώθησαν περισσότερο τις κυρώσεις εναντίον της. Το μέτρο αυτό είναι κυρίως συμβολικό, καθώς το Λονδίνο και το Παρίσι είχαν σχεδόν σταματήσει κάθε εισαγωγή ιρανικού πετρελαίου ενόψει του εμπάργκο της ΕΕ που πρόκειται να τεθεί πλήρως σε ισχύ την 1η Ιουλίου. Η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα δέχονται το κύριο μέρος των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου προς την Ευρώπη.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί-Ακμπάρ Σαλεχί δήλωσε πάντως σήμερα ότι το Ιράν δεν θέλει εντάσεις με την ΕΕ.

«Η ΕΕ θα πρέπει να γνωρίζει πως το Ιράν είναι ένας αξιόπιστος εταίρος και μία από τις προτεραιότητές μας είναι να έχουμε τις καλύτερες σχέσεις με την ΕΕ, απαλλαγμένες από εντάσεις», δήλωσε ο Σαλεχί απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στην Τεχεράνη.

«Συνιστούμε στην ΕΕ να μην χάσει τις ευκαιρίες να έχει εταίρο της τον Ιράν», πρόσθεσε ο Σαλεχί χωρίς να προχωρήσει σε λεπτομέρειες.

Το Γερμανικό Πρακτορείο σημειώνει πως δεν είναι σαφές αν το Ιράν έχει ήδη σταματήσει τις εξαγωγές πετρελαίου σε βρετανικές και γαλλικές εταιρείες, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο, ούτε αν ακύρωσε υφιστάμενα συμβόλαια ή αν τα μέτρα αυτά δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμη.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=54999

Συμμετοχή ΣΠΕΦ σε ημερίδα του Ελληνικού υπουργείου των εξωτερικών και ΥΠΕΚΑ για την ενεργειακή συνεργασία

Ο ΣΠΕΦ δια του Προέδρου του κ. Στέλιου Λουμάκη θα συμμετάσχει σε ημερίδα που διοργανώνει η Ειδική Γραμματεία Αξιοποίησης Διεθνών Προγραμμάτων του Υπουργείου Εξωτερικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στην Αθήνα την 24η Φεβρουαρίου 2012 με θέμα "Ενεργειακή Συνεργασία στο πλαίσιο της Ένωσης για την Μεσόγειο - ο ρόλος της Γραμματείας, Ευκαιρίες για τον Ελληνικό Τομέα Ενέργειας".

Ο σκοπός της εκδήλωσης είναι διπλός:
Να παρουσιασθεί ο ρόλος της Γραμματείας της Ένωσης για την Μεσόγειο, ιδιαίτερα από την πλευρά της προώθησης και παροχής βοήθειας στην χρηματοδότηση και την ανάπτυξη περιφερειακών προγραμμάτων συνεργασίας. Ιδιαίτερα θα παρουσιασθεί ο ρόλος της Διεύθυνσης Ενέργειας της ΕγΜ και οι διαδικασίες βάσει των οποίων υιοθετούνται προτάσεις ενεργειακών μεσογειακού ενδιαφέροντος.

Να παρουσιασθούν οι ελληνικές προτάσεις για την ανάδειξη της Μεσογείου, ως πλέγματος ενεργειακής συνεργασίας, με την ανάλυση εξειδικευμένων σχεδίων ενεργειακής διασύνδεσης κατά κύριο λόγο στην Ανατολική Μεσόγειο. Η παρουσίαση των προτάσεων θα συντονισθεί από την Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Επενδυτών για έργα ΠΑΕ του ΥΠΕΚΑ.

http://www.neaenergia.gr/index.php/eidiseis/fotoboltaika/simmetoxi-spef-se-imerida-tou-ellinikou-ipourgeiou-ton-eksoterikon-kai-ipeka-gia-tin-energeiaki-sinergasia.html

Νέο οργανόγραμμα για τις υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ

Ολοκληρώθηκε η επεξεργασία του νομοθετικού κειμένου για το νέο Οργανισμό του ΥΠΕΚΑ, με το οποίο επιτυγχάνεται συνολική μείωση των οργανικών μονάδων περίπου 40%. Στόχος του νέου οργανογράμματος είναι ο εξορθολογισμός της λειτουργίας του ΥΠΕΚΑ και ο εκσυγχρονισμός των δομών του, προκειμένου να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες διακυβέρνησης, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα μείωση του λειτουργικού κόστους, βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη και αύξηση της παραγωγικότητας.

Το νέο οργανόγραμμα εκπονήθηκε κατόπιν εκτεταμένης εσωτερικής διαβούλευσης και πρόκειται για την πρώτη αναδιοργάνωση Υπηρεσιών Υπουργείου, με στόχο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες που απαιτούν οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της χώρας, που καλείται το ΥΠΕΚΑ να φέρει σε πέρας, τα επόμενα χρόνια. Η ενθάρρυνση της επενδυτικής δραστηριότητας, σε συνάρτηση με την διατήρηση, την ανάδειξη και την εκμετάλλευση του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου της χώρας μας, αποτελούν προϋπόθεση όχι μονάχα για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά και για την δυνατότητα η Ελλάδα να ανακάμψει και να μπει σε μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης. Το ΥΠΕΚΑ αποτελεί βασικό φορέα υλοποίησης αυτών των πολιτικών, και γι αυτό προχωρά στο εκσυγχρονισμό των Υπηρεσιών του, προκειμένου να ανταποκριθούν πλήρως σε αυτό το ρόλο, μέσα από την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και των μονάδων του.
Το νέο οργανόγραμμα περιλαμβάνει τη συγκέντρωση όλων των υποστηρικτικών μονάδων (διοικητικά και οικονομικά θέματα, νομική υποστήριξη, πληροφορική κλπ.) σε μία Γενική Διεύθυνση Οικονομικών, Διοικητικών Υπηρεσιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Οι λειτουργίες αυτές είναι σήμερα κατακερματισμένες σε τρεις Γραμματείες και πέντε Γενικές Διευθύνσεις.
Παράλληλα, καταργούνται όλες οι Διευθύνσεις και τα Τμήματα που παραμένουν ανενεργά επί σειρά ετών, λόγω έλλειψης ουσιαστικού αντικειμένου ή μεταφοράς αρμοδιοτήτων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ή στις Περιφέρειες, καταργούνται όλες οι Υποδιευθύνσεις και δημιουργούνται νέες δομές, όπως η Διεύθυνση Κλιματικής Αλλαγής και Ποιότητας Ατμόσφαιρας, η Διεύθυνση Αποβλήτων, η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (σήμερα η αρμοδιότητα είναι κατακερματισμένη σε τρεις υπηρεσίες), η Διεύθυνση Φυσικού Περιβάλλοντος, η Μονάδα Καλύτερης Νομοθέτησης και η Μονάδα Ανάλυσης και Υλοποίησης Πολιτικών.
Με το νέο οργανόγραμμα επιτυγχάνεται μείωση οργανικών μονάδων που πλησιάζει το 40%, μειώνονται οι Γενικές Διευθύνσεις κατά 25% και μειώνονται οι Φορείς Διαχείρισης κατά 45%.
Η ρύθμιση θα προωθηθεί από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με συνολικότερο σχέδιο νόμου.

Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου ξεκινάει, με την πρόληψη εξωτερικού συμβούλου, η αξιολόγηση και ο εκσυγχρονισμός των διαδικασιών του ΥΠΕΚΑ που σχετίζονται με τον προϋπολογισμό, τους λογιστικούς ελέγχους, τον εσωτερικό έλεγχο και τη διαχείριση ανθρώπινων πόρων, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος ενός αποτελεσματικότερου και οικονομικότερου Υπουργείου. Η δράση αυτή θα ολοκληρωθεί μέχρι τον προσεχή Ιούλιο, ενώ μέχρι το τέλος Μαρτίου 2012 θα γίνουν μετακινήσεις προσωπικού στα τμήματα αιχμής για το ΥΠΕΚΑ, ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες και σύμφωνα με το νέο οργανόγραμμα του ΥΠΕΚΑ.
Σχετικά με το θέμα, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
“Το νοικοκύρεμα του κράτους, η μείωση των δημοσίων δαπανών και η αύξηση της αποτελεσματικότητά τους απαιτούν το σχεδιασμό και εφαρμογή λύσεων σύγχρονων και εφικτών. Η αναδιοργάνωση του Οργανισμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μαζί με την μετεγκατάσταση του συνόλου των υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ σε μία κτιριακή υποδομή είναι παράδειγμα μιας τέτοιας λύσης. Η συγκέντρωση των υπηρεσιών του Υπουργείου σε ένα κτίριο μειώνει τη δαπάνη τουλάχιστον κατά έξι εκ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ με την αναδιοργάνωση του Οργανισμού του ΥΠΕΚΑ καθίσταται δυνατή η περαιτέρω εξοικονόμηση πόρων και η επιτάχυνση στο σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων μέσα από την αυτοματοποίηση των διαδικασιών, για την καλύτερη διακυβέρνηση και άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αναδιοργανώνεται για να ανταποκριθεί πλήρως στο ρόλο που καλείται να παίξει στη μεγάλη αναπτυξιακή πρόκληση της χώρας”.

http://www.neaenergia.gr/index.php/eidiseis/ipeka/neo-organogramma-gia-tis-ipiresies-tou-ipeka.html

Νέα συμφωνία της Advartia για φωτοβολταϊκό πάρκο στον Ασπρόπυργο

Η εταιρεία κατασκευής φωτοβολταϊκών συστημάτων ADVARTIA, προχώρησε σε νέα συμφωνία μελέτης, προμήθειας, εγκατάστασης και λειτουργίας φωτοβολταϊκού σταθμού σε βιομηχανική στέγη στο Νομό Αττικής και συγκεκριμένα στο Δήμο Ασπροπύργου, συνολικής ισχύος 270kWp.

Οι βιομηχανικές στέγες αποτελούν έναν από τους πλέον ιδανικούς χώρους για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Οι επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά σε βιομηχανικές στέγες προσφέρουν στις επιχειρήσεις εγγυημένα οικονομικά οφέλη με χαμηλό ρίσκο, ενώ συμβάλλουν στην αξιοποίηση της «πράσινης ενέργειας» και στην προστασία του περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση του πράσινου προφίλ της εταιρείας.

Η ADVARTIA αναλαμβάνει εξ’ ολοκλήρου τη διαχείριση μιας τέτοιας επένδυσης, από τη μελέτη ως την λειτουργία αλλά και συντήρηση της μονάδας. Στόχος της είναι να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις σχεδίασης, υλοποίησης, λειτουργίας και τεχνικής υποστήριξης φωτοβολταϊκών επενδύσεων και προσδοκά μέσω των σύγχρονων και αξιόπιστων τεχνολογιών που προτείνει, να συμβάλει ενεργά στην προώθηση της πράσινης επιχειρηματικότητας και την ανάπτυξη της οικονομίας.

http://www.neaenergia.gr/index.php/eidiseis/fotoboltaika/nea-simfonia-tis-Advartia-gia-fotoboltaiko-parko-ston-aspropirgo.html

Χτίζοντας το μέλλον της ενεργειακής εξοικονόμησης στα Ελληνικά σπίτια

Ο Γιάννης σκέφτεται να αναβαθμίσει ενεργειακά το σπίτι του, αλλά η οικονομική κρίση έχει συρρικνώσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό, καθιστώντας δύσκολη μια επένδυση εγκατάστασης θερμομονωτικών κουφωμάτων ή ηλιακών συλλεκτών.

Σήμερα, ίσως θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τα σχέδιά του. Πολύ σύντομα, όμως, θα μπορεί να τα κάνει πραγματικότητα πιο εύκολα, ψάχνοντας για τις καλύτερες δυνατές τιμές σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα περίπου 1100 υποψήφιων προμηθευτών και εμπόρων, από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Πώς; Μέσω του προγράμματος "Χτίζοντας το μέλλον", το οποίο μετά από κάποιες καθυστερήσεις, αναμένεται να προκηρυχθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, όπως εξήγησε στο ΑΜΠΕ ο γενικός διευθυντής του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), Γιώργος Αγερίδης (σ.σ. το πρόγραμμα, που αναμένεται να καλύψει στην πρώτη φάση -διάρκειας δύο χρόνων- περίπου 150.000 ενεργειακές παρεμβάσεις σε κτίρια, εκπονήθηκε από το ΥΠΕΚΑ, με την τεχνική και επιστημονική υποστήριξη του ΚΑΠΕ).

Όχι επιδότηση, αλλά μεγάλες εκπτώσεις, σε σχέση με τις τιμές της αγοράς

"Πρόκειται για μια εφαρμογή, η οποία δεν δίνει επιδότηση σε κανέναν. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα, που θα βοηθάει τους ιδιοκτήτες σπιτιών ή εμπορικών καταστημάτων να έρθουν σε επαφή με την κατασκευαστική βιομηχανία και τους προμηθευτές και εγκαταστάτες π.χ. μόνωσης ή κουφωμάτων, ώστε να μπορέσουν να αγοράσουν και να εγκαταστήσουν πιστοποιημένα προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές από οποιαδήποτε έκπτωση. Μάλιστα, ακολούθως θα γίνεται και δωρεάν έλεγχος της εφαρμογής. Ήδη, έχουμε εθελοντικές συμφωνίες με 13 κλαδικές ενώσεις, που εκπροσωπούν περίπου 1000 μέλη, αλλά και με 80 ανεξάρτητες εταιρείες. Αυτό σημαίνει ότι, με το που θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα, θα υπάρχουν σε αυτή περίπου 1100 έμποροι, προμηθευτές και εγκαταστάτες" υπογράμμισε ο κ.Αγερίδης.

Όπως διευκρίνισε, οι προμηθευτές θα ωφελούνται με τη σειρά τους από τη δωρεάν προβολή (διαφήμιση) που θα λαμβάνουν χάρη στη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Ήδη, τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου θα διανεμηθούν στις συμμετέχουσες επιχειρήσεις αυτοκόλλητα και αφίσες, ενώ θα υπάρχουν σύνδεσμοι (links) προς τις ιστοσελίδες τους, μέσω του site (σάιτ) του προγράμματος.

Στην ίδια ιστοσελίδα, που θα είναι προσβάσιμη πληκτρολογώντας τον τίτλο του προγράμματος με λατινικούς χαρακτήρες, θα υπάρχουν χρήσιμες πληροφορίες για τους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και ενημέρωση για βέλτιστες πρακτικές σε αυτόν τον τομέα.

http://www.neaenergia.gr/index.php/eidiseis/eksoikonomisi-energeias/xtizontas-to-mellon-tis-energeiakis-eksoikonomisis-sta-ellinika-spitia.html

Η PROINSO προμηθεύει συστήματα για φωτοβολταϊκά 50 kW στην Κολομβία

Η PROINSO –εταιρεία εξειδικευμένη στη διανομή ηλιακών στοιχείων, μετατροπέων, ιχνηλατών και σταθερών πλαισίων για ηλιακές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις τόσο εδάφους όσο και σε στέγες- προμήθευσε πρόσφατα υλικά για 10 αυτόνομες ηλιακές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις ισχύος 50 kW που θα γίνουν σε διάφορες περιοχές της Κολομβίας.

Πιο αναλυτικά, η εταιρεία προμήθευσε ηλιακά στοιχεία και μετατροπείς SMA για διάφορα ηλιακά πάρκα στην πρωτεύουσα Μπογκοτά και στα περίχωρά της. Επί του παρόντος η PROINSO έχει 6 Εξουσιοδοτημένους Εγκαταστάτες στην Κολομβία, ενσωματωμένους στο Διεθνές της Δίκτυο.

Όπως δηλώνουν εκπρόσωποι της εταιρείας, οι τελευταίες πωλήσεις στην Κολομβία εντάσσονται στη στρατηγική του σταθερού προσανατολισμού της σε αναδυόμενες αγορές όπως είναι η Αυστραλία, η Νότιος Αφρική, η Ινδία, το Μεξικό, η Βραζιλία, χώρες στις οποίες η PROINSO θα έχει ισχυρή παρουσία κατά τη διετία 2012-2013. Επί του παρόντος, η εταιρεία δραστηριοποιείται ήδη σε μερικές από αυτές τις αγορές: Ανατολικές Χώρες, Κροατία, Μαρόκο, Ισραήλ, Μέση Ανατολή, Αλγερία, Λιβύη, Τουρκία, Κίνα, Αυστραλία, Μεξικό, Βραζιλία και Ινδία, εκτός από την Κολομβία. Το μερίδιο των πωλήσεων στις αναδυόμενες αυτές αγορές ανήλθε σε ποσοστό 5% επί των συνολικών της πωλήσεων το 2011, μερίδιο που η PROINSO προσβλέπει να αυξήσει τα επόμενα χρόνια μέχρι το 15%.

Η Κολομβιανή αγορά δεν είναι κάτι καινούριο για την PROINSO, που δραστηριοποιείται στη χώρα ήδη από το 2009, χρονιά κατά την οποία προμήθευσε για την κυβέρνηση της Κολομβίας, μέσω του Ινστιτούτου IPSE, συνολικά 10 ηλιοστάτες MECASOLAR με τα αντίστοιχα ηλιακά στοιχεία και τους μετατροπείς τους, που προορίζονταν για έργα συνολικής ισχύος 120 kWp σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Την περασμένη χρονιά η PROINSO προμήθευσε υλικά συνολικής ισχύος 303 MW σε ηλιακά στοιχεία και μετατροπείς για ηλιακές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις στις πέντε ηπείρους. Ο όγκος των πωλήσεων για το 2011 είχε ως αποτέλεσμα η εταιρεία -που είναι ενσωματωμένη στον Όμιλο OPDE- να έχει συγκεντρώσει συνολική διανεμημένη ισχύ 1.115 MW σε όλον τον κόσμο, αριθμός-ρεκόρ που την καθιερώνει ως μία από τις κυριότερες επιχειρήσεις του κλάδου της σε διεθνές επίπεδο.

http://www.energypress.gr/news/H-PROINSO-promhtheyei-systhmata-gia-fwtoboltaika-50-kW-sthn-Kolombia

Ψηλά το κεφάλαιο ενέργεια στην ατζέντα Σαμαρά

H ύπαρξη υποθαλάσσιου πλούτου για Kύπρο και Ελλάδα μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας κοινής στρατηγικής στα ζητήματα οικονομίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς.

Τόνισε εξάλλου ότι το Κυπριακό παραμένει για την Ελλάδα κορυφαίο ζήτημα στις προτεραιότητες της εξωτερικής της πολιτικής.

Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος έγινε το πρωί δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κύπρο, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι νοιώθει, ο ίδιος και οι συνεργάτες του, «μεγάλη συγκίνηση που βρισκόμαστε στην Κύπρο».

«Μπορεί να είμαστε δύο διαφορετικές κρατικές οντότητες, όμως, Ελλάδα και Κύπρος ανήκουμε στο ίδιο έθνος. Και αυτό κάνει τη συγκίνηση πολύ μεγαλύτερη και την ανάγκη στήριξης του αγώνα του κυπριακού λαού ακόμη μεγαλύτερη. Ενός αγώνα που πρέπει να δικαιωθεί για μια λύση βιώσιμη, λειτουργική, με ενιαία κυριαρχία, ενιαία διεθνή προσωπικότητα και, βεβαίως, τον τερματισμό της ξένης κατοχής», δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

Ανέφερε ότι επανέλαβε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι «παρά τις όποιες οικονομικές δυσκολίες που διέρχεται σήμερα η Ελλάδα, το Κυπριακό για μας παραμένει κορυφαίο ζήτημα στις προτεραιότητες της εξωτερικής μας πολιτικής».

Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμη ότι με τον Πρόεδρο Χριστόφια είχε μια εκτενή συζήτηση γύρω από το θέμα της ΑΟΖ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει αντίστοιχες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως εκείνες που ανέλαβε με την αναγνώριση της ΑΟΖ ο αείμνηστος Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος».

«Αλλωστε, ο κοινός αυτός παρονομαστής της ύπαρξης υποθαλάσσιου πλούτου για τις δύο χώρες, δείχνει και το βάθος μιας κοινής στρατηγικής που μπορεί να αναπτυχθεί ανάμεσα στην Κύπρο και στην Ελλάδα και στα ζητήματα αυτά της οικονομίας», κατέληξε.

Ο κ. Σαμαράς θα έχει το μεσημέρι συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη και το απόγευμα διαδοχικές συναντήσεις με την Υπουργό Εμπορίου, τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, τον Πρόεδρο της Βουλής και τον ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Απόψε θα παρακαθήσει σε δείπνο που παραθέτει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Σημαντική θεωρείται η συνάντηση που θα έχει με την Υπουργό Εμπορίου Πραξούλα Αντωνιάδου, από την οποία και θα ενημερωθεί για όλες τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τα ενεργειακά θέματα. Χαρακτηριστικό της ιδιαίτερης σημασίας που δίνει ο Πρόεδρος της ΝΔ στα θέματα της ενεργείας είναι το γεγονός ότι συνοδεύεται και από τον Τομεάρχη Ενέργειας του κόμματος Σταύρο Καλαφάτη.

Ο καθορισμός της Ελληνικής ΑΟΖ αλλά και η ανάπτυξη της χώρας στα θέματα ενέργειας θ` αποτελούν την κορωνίδα των προσπαθειών που θα αναλάβει ο κ. Σαμαράς εάν το κόμμα του είναι ο νικητής των εκλογών που αναμένεται να γίνουν στην Ελλάδα τον Απρίλιο.
(ΠΗΓΗ: sigmalive.com.cy, 20/2/2012)


http://www.energypress.gr/news/PShla-to-kefalaio-energeia-sthn-atzenta-Samara

Επιστολή του ΕΣΑΗ προς το ΥΠΕΚΑ «δείχνει» το ΔΕΣΦΑ για την κρίση στο αέριο

Επιστολή προς το αρμόδιο υπουργείο περιβάλλοντος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής έστειλε ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγών, θέτοντας και αυτός μια σειρά από ερωτήματα για τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης των τελευταίων ημερών. Θυμίζουμε ότι όπως επίσης είχε αποκαλύψει το EnergyPress την περασμένη εβδομάδα, στη ΡΑΕ έφθασε επιστολή εταιρείας προμήθειας η οποία ζητούσε να πληροφορηθεί τις λεπτομέρειες γύρω από την υπουργική απόφαση για απαγόρευση των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι ηλεκτροπαραγωγοί με τη σειρά τους στην επιστολή που έφυγε την Παρασκευή, αναφέρονται στο κομμάτι της διαχείρισης της κρίσης και στον τρόπο με τον οποίο έγιναν οι περικοπές φυσικού αερίου προς τους ηλεκτροπαραγωγούς. Η λογική που αναλύει ο ΕΣΑΗ είναι απλή και στηρίζεται στο γεγονός ότι από τεχνικής πλευράς όταν σταματά η λειτουργία μιας μονάδας συνδυασμένου κύκλου και καλείται να ξεκινήσει να λειτουργήσει σε διάστημα λίγων ωρών, στατιστικά δημιουργούνται βλάβες. Έτσι οι ηλεκτροπαραγωγοί τονίζουν ότι σε περιπτώσεις κρίσης, όπως συνέβη τις τελευταίες ημέρες, θα πρέπει να μη διακόπτεται η ροή αερίου προς τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής αλλά – εφόσον κριθεί αναγκαίο – να δίνεται εντολή να μειώνεται η κατανάλωση και να λειτουργούν όλες οι μονάδες στο τεχνικό ελάχιστο, περιορίζοντας με τον τρόπο αυτό την κατανάλωση αερίου.

ΔΕΣΦΑ

Σε αυτό το σημείο σύμφωνα με τους ηλεκτροπαραγωγούς εντοπίζεται και η σημαντικότερη αμέλεια του ΔΕΣΦΑ, ότι δηλαδή δεν έβγαλε όπως προβλέπει ο νόμος 4001 ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το οποίο και πρέπει να εγκριθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με αποτέλεσμα να κόβει τη ροή αερίου προς τις μονάδες κατά το δοκούν. Εάν είχε βγει ένα τέτοιο σχέδιο, τότε και οι ηλεκτροπαραγωγοί θα μπορούσαν να υποβάλουν τα δικά τους υπομνήματα επισημαίνοντας τα προβλήματα τεχνικής φύσης που δημιουργούνται από την απόφαση για διακοπή της ροής αερίου προς τις μονάδες. Σημειώνεται ότι η επιλογή αυτή προκάλεσε τεχνικά προβλήματα σε δύο σύγχρονα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, τόσο στη μονάδα της Protergia όσο και στη μονάδα του Ήρωνα, χωρίς ευτυχώς οι βλάβες να είναι σημαντικές. Έτσι οι μονάδες επανήλθαν άμεσα και τέθηκαν εκ νέου σε λειτουργία.

Μια ακόμη σημαντική τεχνική παράμετρος, αφορά στη σπατάλη του φυσικού αερίου, καθώς το «άναψε –σβήσε» των μονάδων οδηγεί σε μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, απαιτείται μεγαλύτερη ποσότητα καυσίμου για να ανάψει μια ψυχρή μονάδα που έχει σβήσει τελείως, ενώ εάν αυτή λειτουργήσει στο τεχνικό ελάχιστο, τότε μπορεί εύκολα να επανέλθει χωρίς να απαιτούνται επιπλέον ποσότητες.

ΑΔΜΗΕ

Ένα ακόμη πρόβλημα που δημιουργήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, αφορά στα αντιφατικά «μηνύματα» που δέχθηκαν οι ηλεκτροπαραγωγοί από το ΔΕΣΦΑ και τον ΑΔΜΗΕ. Έτσι ενώ οι μονάδες υπολογίζονταν κανονικά στον ημερήσιο προγραμματισμό και έμπαιναν κανονικά στην κατανομή του ΗΕΠ, ερχόταν στη συνέχεια ο ΔΕΣΦΑ και ανακοίνωνε ότι διακόπτει τη ροή αερίου. Ωστόσο, η απόφαση του ΑΔΜΗΕ να βάλει τις μονάδες στον προγραμματισμό συνεπάγεται για τους παραγωγούς συγκεκριμένες υποχρεώσεις, που εφόσον δεν εκπληρώσουν θα υποστούν κυρώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν πηγές των ηλεκτροπαραγωγών, θα πρέπει οι αρμόδιες αρχές να λαμβάνουν τις αποφάσεις τους, με συγκεκριμένα κριτήρια τεχνικά και όχι γραφειοκρατικά.

Εξαγωγές

Θυμίζουμε ότι την περασμένη εβδομάδα εταιρία εμπορίας σε επιστολή που απηύθυνε προς τη ΡΑΕ ζήτησε διευκρινίσεις για την υπουργική απόφαση «παγώματος» των εξαγωγών εστιάζοντας κυρίως στο γεγονός ότι ο Κώδικας έχει συγκεκριμένες πρόνοιες για την περίπτωση που συντρέχουν λόγοι ισορροπίας και ευστάθειας του συστήματος.

http://www.energypress.gr/news/Epistolh-toy-ESAH-pros-to-YPEKA-deihnei-to-DESFA-gia-thn-krish-sto-aerio

Ομαλή πλέον η ροή σε αέριο, άρση "συναγερμού" και στον ηλεκτρισμό

Από το απόγευμα της Παρασκευής (όπως έγκαιρα διαβάσατε στο EnergyPress) ξεκίνησε η ροή αερίου από τους Κήπους του Έβρου, καθώς η τουρκική Botas «ενέδωσε» στο ασφυκτικό πρέσινγκ της ΔΕΠΑ και άνοιξε τις βάνες. Τα προβλήματα επάρκειας αερίου απομακρύνθηκαν ακόμη περισσότερο το Σάββατο όταν και έφτασε στο λιμάνι της Ρεβυθούσας το πλοίο LARBI NEN M'HIDI που μετέφερε90 χιλιάδες κυβικά αλγερινού lng. Την ίδια ημέρα πάντως η ροή αζέρικου αερίου από την Τουρκία διεκόπη, ξανά. Την Κυριακή ωστόσο οι Τούρκοι άνοιξαν ξανά τη ροή με αποτέλεσμα να υπάρχει επάρκεια αερίου ακόμη και για την ηλεκτροπαραγωγή.

Έτσι σήμερα στον προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ, υπάρχει σημαντικός περιορισμός των πετρελαϊκών μονάδων της ΔΕΗ ενώ θα λειτουργήσουν κανονικά σε πλήρες φορτίο όλες οι μονάδες αερίου τόσο της ΔΕΗ όσο και των ιδιωτών (πλην της Ενεργειακής Θεσσαλονίκης που βρίσκεται σε συντήρηση).

Σημειώνεται ότι από σήμερα μέχρι τον Ιούνιο μπαίνει σε συντήρηση και η λιγνιτική μονάδα της Μελίτης, ενώ εκτός λειτουργίας παραμένει και η Πτολεμαΐδα 4. Η κατάσταση εξομαλύνεται από εισαγωγές που θα γίνουν κυρίως από την Ιταλία αλλά και από την Τουρκία και την Αλβανία. Η μέγιστη αιχμή της ζήτησης θα είανι 7831MW ενώ από πλευράς τιμών, παρατηρείται υποχώρηση και η μέση ΟΤΣ θα είναι οριακά πάνω από τα 100 ευρώ στα 102,497 όταν την Παρασκευή ήταν 120,43 και την Πέμπτη 114,9 ευρώ η μεγαβατώρα.

Στο μέτωπο του αερίου τέλος, εκτός από το φορτίο του Σαββάτου τις επόμενες ημέρες θα έρθουν ακόμη δύο φορτία, με αποτέλεσμα ανεξάρτητα από τις … διαθέσεις των τούρκων να μην υπάρχει κανένα θέμα επάρκειας. Έτσι την ερχόμενη Πέμπτη θα έρθει το φορτίο της M&M Gas 75 χιλιάδων κυβικών, ενώ στις 28 Φεβρουαρίου, θα φέρει η ΔΕΠΑ ένα ακόμη φορτίο αλγερινού lgn 73 χιλιάδων κυβικών

http://www.energypress.gr/news/Krish-telos-se-aerio-kai-hlektrismo

"Δυναμίτης" για τη ΔΕΗ η απόφαση του ΣτΕ για επιστροφή των ΥΚΩ

Το δύσκολο σταυρόλεξο για τη συνέχιση της ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών και ταυτόχρονα τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της ΔΕΗ καλείται να λύσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ μετά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακυρώνει την υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζεται η μεθοδολογία υπολογισμού των ΥΚΩ.

Προς την κατεύθυνση αυτή εργάζονται, αφενός μεν η ΡΑΕ, αφετέρου δε τα στελέχη της ΔΕΗ, καθώς το πρόβλημα για την επιχείρηση είναι μεγάλο και αποτελεί στην κυριολεξία «δυναμίτη» για τα οικονομικά της.

Η αποζημίωση που παίρνει η ΔΕΗ για τις Yπηρεσίες Kοινής Ωφέλειας (YKΩ) που αφορούν κατά κύριο λόγο την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος των μη διασυνδεδεμένων νησιών όπου είναι εγκατεστημένοι πανάκριβοι, όσον αφορά τη λειτουργία τους, πετρελαϊκοί σταθμοί, υπολογίζεται σε περίπου 750 εκατ. ευρώ για το 2012 και για τα έτη 2009-2011 ανέρχονται στο 1,5 δισ. ευρώ!

H πρόσφατη απόφαση του ΣτE ακυρώνει την υπουργική απόφαση καθορισμού των ΥΚΩ, καθώς η αγορά των νησιών δεν έχει ανοίξει και η ΔΕΗ συνεχίζει να είναι μονοπωλιακός πάροχος, ενώ δεν έχει υπάρξει αίτηση παρέκκλισης εκ μέρους του ΥΠΕΚΑ όπως ζητούσε η ΔΕΗ για να «ξεπεράσει» τις προτάσεις της ΡΑΕ για άνοιγμα της αγοράς παραγωγής και εμπορίας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.

Αυτό σημαίνει ότι η ΔEH θα υποχρεωθεί να επιστρέψει στον ΔEΣMHE σε πρώτη φάση τουλάχιστον το ποσό των 80 εκατ. ευρώ που το ΣτE ενέκρινε ως επιστροφή στις εταιρείες Energa και Hellas Power που προσέφυγαν κατά των YKΩ. Η απόφαση μάλιστα είναι άμεσα εκτελεστή, ακόμα και αν υπάρξει προσβολή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, και γιαυτό αναζητείται νομική λύση άμεσα, πριν καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ και σταλεί στη ΔΕΗ και το ΔΕΣΜΗΕ.

Περεταίρω εκφράζονται φόβοι για πιθανή μαζική διεκδίκηση των ποσών που έχουν καταβληθεί για YKΩ από διάφορες άλλες κατηγορίες καταναλωτών. Επιπλέον, εάν δεν βρεθεί λύση που να είναι συμβατή με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η ΔΕΗ, εκτός από τα να τρέχει να πληρώσει επιστροφές μεγάλων χρηματικών ποσών θα πρέπει να οδηγηθεί σε απελευθέρωση των τιμολογίων στα νησιά και διαμόρφωσή τους με βάση το υψηλότατο κόστος παραγωγής.

http://www.energypress.gr/news/Dynamiths-gia-th-DEH-h-apofash-toy-StE-gia-epistrofh-twn-YKW

Αυξημένη ζήτηση για φωτοβολταϊκά το 1ο τρίμηνο του 2012

Η έκρηξη του τέταρτου τρίμηνου του 2011, στις Ευρωπαϊκές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, αναμένεται να συνεχιστεί και στο πρώτο τρίμηνο του 2012, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του NPD Solarbuzz

H ευρωπαϊκή αγορά αυξήθηκε κατά 23%, από τρίμηνο σε τρίμηνο, οδηγούμενη από την έκρηξη σε εγκαταστάσεις στη Γερμανία αλλά και στο Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αν και οι περικοπές χρηματικών κινήτρων κατακλύζουν τις καθιερωμένες αγορές, η συνεχιζόμενη μείωση των τιμών δημιουργεί αναδυόμενες νέες αγορές από την Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Συνολικά, η ευρωπαϊκή αγορά το 2011 αυξήθηκε 18%, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αγοράς.

To NPD Solarbuzz υπολογίζει ότι η ζήτηση στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθεί κατά 10%, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012, τροφοδοτούμενη από το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ισπανία, και την Ελλάδα, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να δει μια αύξηση στις εγκατασάσεις, μετά το φιάσκο των αλλαγών των FiΤ, τις οποίες το δικαστήριο είχε κρίνει ως παράνομες.

Σύμφωνα με την εταιρία ερευνών, οι εγκαταστάσεις εδάφους, ενώ έχουν υποστεί μείωση 13% το 2011, κατείχαν μερίδιο 35% της ευρωπαϊκής αγοράς κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Τα μη-οικιακά συστήματα κτιρίων, είχαν μερίδιο 55% το 2011, ενώ το μερίδιο των οικιακών αυξήθηκε ελαφρώς, φτάνοντας στο 16%.

Ωστόσο, και η γερμανική και η ιταλική αγορά, αναμένεται να σημειώσουν πτώση της τάξης του 37% στο 2012, αφού υλοποιηθούν οι αναμενόμενες αλλαγές στα FiT. Σε μερική αντικατάσταση αυτών των μεγαλύτερων αγορών, το NPD Solarbuzz αναμένει ισχυρή ανάπτυξη από την Αυστρία, τη Βουλγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία και τη Ρουμανία. Οι χαμηλότερες τιμές μονάδων και όχι τα ελκυστικά FiT, φαίνεται να είναι πίσω από αυτήν την ανάπτυξη.

Παραδείγματα αυτής της νέας τάσης, σύμφωνα με το NPD Solarbuzz, αποτελούν δύο φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις 100 MW στην Ουκρανία μέσα στο 2011, ενώ η Σερβία σχεδιάζει την κατασκευή δύο μονάδων 150MW, καθώς και ένα έργο 1GW, που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 2013 – 2015.


http://www.energypress.gr/news/Ayxhmenh-zhthsh-gia-fwtoboltaika-to-1o-trimhno-toy-2012

Διέκοψε το Ιράν τις πωλήσεις αργού σε γαλλικές και βρετανικές εταιρείες

Στη διακοπή των πωλήσεων πετρελαίου σε γαλλικές και βρετανικές εταιρίες έχει προχωρήσει το Ιράν, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

"Οι πωλήσεις πετρελαίου σε βρετανικές και γαλλικές εταιρείες έχουν σταματήσει", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Πετρελαίου, Ali Reza Nikzad Rahbar.

"Έχουμε πάρει μέτρα για να παραδώσουμε το πετρέλαιο μας σε άλλες χώρες σε αντικατάσταση των βρετανικών και γαλλικών εταιρειών", πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι η Γαλλία το περασμένο έτος αγόρασε μόλις το 3% του πετρελαίου από το Ιράν, ενώ η Βρετανία εκτιμάται ότι δεν κάνει πλέον εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου.


http://www.energypress.gr/news/Diekopse-to-Iran-tis-pwlhseis-argoy-se-gallikes-kai-bretanikes-etaireies

Σε υψηλά εννεαμήνου οι τιμές του αργού

Σε υψηλά εννεαμήνου ανήλθαν σήμερα στην Ασία οι τιμές του πετρελαίου, αγγίζοντας τα 105 δολ./βαρέλι, υπό τη σκιά της απόφασης της Τεχεράνης να σταματήσει τις πωλήσεις αργού πετρελαίου σε βρετανικές και γαλλικές εταιρείες.

Στη Νέα Υόρκη στην ηλεκτρονική διαπραγμάτευσης του ΝΥΜΕΧ το αργό έφθασε στα 104,99 δολ./βαρέλι (μεσημέρι ώρα Σιγκαπούρης) ενώ νωρίτερα ανήλθε στα 105,21 δολ./βαρέλι, την υψηλότερη τιμή από τον περασμένο Μάιο. Στο Λονδίνο το brent ενισχυόταν 1,52 στα 121,10 δολ./βαρέλι.

Την Κυριακή η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι σταματά τις πωλήσεις αργού στις βρετανικές και τις γαλλικές εταιρείες. Στις 4 Φεβρουαρίου ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν είχε προαναγγείλει ότι θα σταματήσουν οι εξαγωγές αργού προς κάποιες ευρωπαϊκές χώρες.

«Οι εξαγωγές αργού σε βρετανικές και γαλλικές εταιρείες σταμάτησαν, θα πουλάμε το πετρέλαιό μας σε νέους πελάτες» ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Πετρελαίου Αλιρεζά Νικζάντ.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιανουάριο να σταματήσει την εισαγωγή αργού από το Ιράν από την 1η Ιουλίου, εξαιτίας του αμφιλεγόμενου πυρηνικού του προγράμματος.

http://www.energypress.gr/news/Se-ypshla-enneamhnoy-oi-times-toy-argoy

Συνέδριο για ευκαιρίες επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά σε Τουρκία, Ελλάδα, Ρουμανία και Ουκρανία

Οι επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα των φωτοβολταϊκών σε Τουρκία, Ελλάδα, Ρουμανία και Ουκρανία θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, στο συνέδριο “Solar Energy Summit” το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Μαϊου στην Κωνσταντινούπολη.

Πρόκειται για ένα συνέδριο το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα σε κυβερνητικούς εκπροσώπους, επενδυτές, επικεφαλής εταιριών να συζητήσουν καίρια ζητήματα που αφορούν τον κλάδο, μεταξύ των οποίων και το θέμα των χρηματοδοτήσεων.

Κύρια θέματα προς συζήτηση:

- Οι προοπτικές στον τομέα των φωτοβολταϊκών στις ανερχόμενες αγορές, όπως η Τουρκία

- Η υποστήριξη από την πλευρά της κυβέρνησης για την ανάπτυξη του κλάδου των φ/β

- Θέματα αδειοδοτήσεων

- Είσοδος ξένων εταιριών στην Τουρκία και σε αγορές της Ανατολικής Ευρώπης

- Η σημασία των Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων

- Η τεχνολογική πρόοδος στον τομέα των φωτοβολταϊκών

- Ευκαιρίες χρηματοδότησης

- Καινοτομία – Βελτίωση αποδοτικότητας

Συμμετέχοντες

Erol Barendregt
General Manager
Girasolar

Hulusi Kara
President for Electricity Market Licensing
EPDK

Gökmen Topuz
Deputy General Manager, Investments
Zorlu Enerji

Alex Cosmetatos
CTO
Nurenergie

Wilfried Heupl
CEO
ECRE(European Center for Renewable Energy)


Alessandro Boschi
Senior Engineer, RE&EE Division
European Investment Bank

Elias Issa
CEO
Deutsche Eco AG

Andreas Thermann
Senior Project Manager
KfW Banken Gruppe

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.noppen.com.cn/upcoming/P1202/index.asp

Χορηγός επικοινωνίας του συνεδρίου είναι το www.energypress.gr

http://www.energypress.gr/news/Synedrio-gia-eykairies-ependysewn-se-fwtoboltaika-se-Toyrkia-Ellada-Roymania-kai-Oykrania

Αστρονομικό πρόστιμο 200 εκατ.€ σε βενζινάδικο στη Σητεία

Πρόστιμο ύψους 202,4 εκατ. ευρώ επέβαλε το ΣΔΟΕ σε ένα πρατήριο καυσίμων στην Σητείας, όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων.
Οπως επισημαίνει η ΠΟΠΕΚ η εν λόγω περίπτωση είναι η πιο κραυγαλέα από τις εκατοντάδες των προστίμων που έχουν επιβληθεί τις τελευταίες εβδομάδες για λανθασμένες ή εκπρόθεσμες δηλώσεις πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης στο σύστημα «Ηφαιστος» του υπουργείου Οικονομικών.

ΠΟΠΕΚ αναφέρει ότι αν τα στοιχεία του ΣΔΟΕ είναι σωστά, ο συγκεκριμένος πρατηριούχος κατάφερε να διοχετεύσει στην αγορά σε διάστημα πέντε μηνών, από τον Ιανουάριο ως το Μάιο του 2011, περισσότερα από 103 εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου θέρμανσης σε ένα μικρό χωριό της Κρήτης, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 5% της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης σε όλη τη χώρα για ολόκληρο το 2010.

Προσθέτει δε ότι «δεν χρειάζεται να περικοπούν οι επικουρικές συντάξεις για να εγκριθεί η δεύτερη δανειακή σύμβαση από την τρόικα, γιατί τα χρήματα βρέθηκαν».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, μόνο στην Κρήτη το ΣΔΟΕ έχει επιβάλει μέχρι στιγμής πρόστιμα σε 205 πρατήρια καυσίμων. Σε 34 από αυτά τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι πρατηριούχοι ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν πολλά πρατήρια που πρέπει να καταβάλουν από 200.000 μέχρι 500.000 ευρώ.

Η ΠΟΠΕΚ επαναλαμβάνει ότι τα πρόστιμα επιβλήθηκαν επειδή πολλοί πρατηριούχοι διέκοψαν την ενημέρωση του Ηφαιστου για τις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης, στις αρχές του 2011, θεωρώντας ότι αφού σταμάτησε η προκαταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από τα πρατήρια στο κράτος, εξέλιπε και ο ουσιαστικός λόγος για τον οποίο γίνονταν οι δηλώσεις στον Ηφαιστο.

«Οταν διευκρινίσθηκε ότι οι πρατηριούχοι υποχρεούνταν να συνεχίσουν την ενημέρωση, οι δηλώσεις υπεβλήθησαν έστω και εκπρόθεσμα. Είναι πρόστιμα που επιβλήθηκαν είτε από σφάλμα του συστήματος, είτε για εκπρόθεσμη δήλωση νόμιμων συναλλαγών με πετρέλαιο θέρμανσης, τις οποίες άλλωστε το υπουργείο Οικονομικών έχει όλο το χρόνο και τα στοιχεία να ελέγξει», αναφέρει η Ομοσπονδία.

Ζητά, τέλος, να πραγματοποιηθεί το συντομότερο η συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το θέμα που ανήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Παντελής Οικονόμου, προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα.

http://www.energypress.gr/news/Astronomiko-prostimo...-200-ekat.-se-benzinadiko-sth-Shteia

Στήριξη από την Ε.Ε. στην κοινοτική αγορά άνθρακα

Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν σε ένα συμβιβαστικό κείμενο πριν την ψηφοφορία αυτό το μήνα που θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να άρει τα δικαιώματα εκπομπών άνθρακα για να στηρίξουν τις τιμές σχετικά με το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ETS), που έχουν σημειώσει χαμηλά ρεκόρ.

Η είδηση βοήθησε τις τιμές του άνθρακα, με την τιμή αναφοράς της σύμβασης να σημειώνει άνοδο κατά σχεδόν 4% σε 8,68 € ανά τόνο μέσα σε λίγες ώρες.

Η συμβιβαστική διατύπωση, όπως αναμενόταν, δεν προσδιορίζει πόσα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να κρατούνται για να αντιμετωπιστεί ένα τεράστιο πλεόνασμα στην αγορά.

Αντ 'αυτού, καλεί την Επιτροπή να τροποποιήσει τον κανονισμό σχετικά με τους πλειστηριασμούς αδειών του άνθρακα και να εφαρμόσει τα μέτρα, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνει «παρακράτηση της απαραίτητης ποσότητας των δικαιωμάτων», ανέφερε μια κοινοβουλευτική πηγή.

«Το καλό είναι ότι δίνει στην Επιτροπή την εντολή να ενεργήσει πριν από την τρίτη φάση [της αγοράς διοξειδίου του άνθρακα, από το 2013]. Ωστόσο, χάσαμε τους αριθμούς. Δεν ήταν δυνατό να τύχει ευρείας υποστήριξης», ο Ολλανδός Πράσινος Ευρωβουλευτής Bas Eickhout είπε.

Οι διαπραγματευτές από όλα τα μέρη υποστήριξαν το συμβιβασμό που συμφωνήθηκε αργά την Τετάρτη (16 Φεβρουαρίου) και υπήρξε «μια καλή ευκαιρία» να ψηφιστεί στις 28 Φεβρουαρίου, είπε ο Eickhout.

Αυτό δεν θα εγγυάται ανάληψη δράσης από την Επιτροπή, αλλά θα προσθέτει πίεση για μεταρρυθμίσεις που έχουν προέλθει από τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις, καθώς και πολιτικούς και οικολόγους.

Τον Δεκέμβριο, η ψηφοφορία για την ανάληψη δράσης από την επιτροπή περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συγκέντρωσε διακομματική στήριξη, και σύντομα προκάλεσε μια σχεδόν 30% αύξηση στην τιμή των ποσοστώσεων της ΕΕ.

Αυτή η ψηφοφορία ζήτησε την απόσυρση 1,4 δισεκατομμυρίων αδειών, αλλά εγκρίθηκε μόλις με μία ψήφο διαφορά. Οι πολιτικοί προέβλεψαν ότι θα ήταν δύσκολο να διατηρηθεί αυτή η συγκεκριμένη πρόταση.

http://www.energypress.gr/news/EE:-Oi-Nomothetes-opisthohwroyn-gia-na-sthrixoyn-thn-koinotikh-agora-anthraka

Sunday 19 February 2012

ΚΥΠΡΟΣ: Στο μικροσκόπιο των αρχών 150 ηλεκτρολόγοι χωρίς πιστοποιητικό επαγγέλματος

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν για την τεχνική αρτιότητα και την ασφάλεια έργων που έχουν εκτελέσει μέχρι τώρα οι ηλεκτρολόγοι... των οποίων είχε ανασταλεί αναδρομικά από το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, το πιστοποιητικό επαγγελματικής ικανότητας.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ, Στέλιος Αχνιώτης, ανέφερε ότι εναπόκειται στην Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία και την Αρχή Ηλεκτρισμού να αποφασίσουν κατά πόσο θα ενημερώσουν το κοινό, δημοσιοποιώντας τα ονόματα των ηλεκτρολόγων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η αναστολή της άδειας αφορά 150 ηλεκτρολόγους, οι οποίοι εκτελούσαν έργα εδώ και έξι χρόνια.

Όπως διαπιστώθηκε ύστερα από έρευνα, στους ηλεκτρολόγους αυτούς δόθηκε παράνομα πιστοποιητικό άσκησης επαγγέλματος, παρόλο που είχαν αποτύχει στις σχετικές εξετάσεις.

Ο υπουργός Συγκοινωνιών δήλωσε ότι η έκθεση του ερευνώντος λειτουργού βρίσκεται ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος θα αποφασίσει κατά πόσον πέραν των πειθαρχικών ευθυνών, διαπράχθηκαν και ποινικά αδικήματα από λειτουργούς της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2012/02/150.html

Saturday 18 February 2012

Cincinnati could be completely powered by renewables this year

Wireless power could revolutionize highway transportation

ScienceDaily (Feb. 1, 2012) — A Stanford University research team has designed a high-efficiency charging system that uses magnetic fields to wirelessly transmit large electric currents between metal coils placed several feet apart. The long-term goal of the research is to develop an all-electric highway that wirelessly charges cars and trucks as they cruise down the road.

The new technology has the potential to dramatically increase the driving range of electric vehicles and eventually transform highway travel, according to the researchers. Their results are published in the journal Applied Physics Letters (APL).

"Our vision is that you'll be able to drive onto any highway and charge your car," said Shanhui Fan, an associate professor of electrical engineering. "Large-scale deployment would involve revamping the entire highway system and could even have applications beyond transportation."

Driving range

A wireless charging system would address a major drawback of plug-in electric cars -- their limited driving range. The all-electric Nissan Leaf, for example, gets less than 100 miles on a single charge, and the battery takes several hours to fully recharge.

A charge-as-you-drive system would overcome these limitations. "What makes this concept exciting is that you could potentially drive for an unlimited amount of time without having to recharge," said APL studyco-author Richard Sassoon, the managing director of the Stanford Global Climate and Energy Project (GCEP), which funded the research. "You could actually have more energy stored in your battery at the end of your trip than you started with."

The wireless power transfer is based on a technology called magnetic resonance coupling. Two copper coils are tuned to resonate at the same natural frequency -- like two wine glasses that vibrate when a specific note is sung. The coils are placed a few feet apart. One coil is connected to an electric current, which generates a magnetic field that causes the second coil to resonate. This magnetic resonance results in the invisible transfer of electric energy through the air from the first coil to the receiving coil.

"Wireless power transfer will only occur if the two resonators are in tune," Fan noted. "Objects tuned at different frequencies will not be affected."

In 2007, researchers at the Massachusetts Institute of Technology used magnetic resonance to light a 60-watt bulb. The experiment demonstrated that power could be transferred between two stationary coils about six feet apart, even when humans and other obstacles are placed in between.

"In the MIT experiment, the magnetic field appeared to have no impact on people who stood between the coils," Fan said. "That's very important in terms of safety. "

Wireless charging

The MIT researchers have created a spinoff company that's developing a stationary charging system capable of wirelessly transferring about 3 kilowatts of electric power to a vehicle parked in a garage or on the street.

Fan and his colleagues wondered if the MIT system could be modified to transfer 10 kilowatts of electric power over a distance of 6.5 feet -- enough to charge a car moving at highway speeds. The car battery would provide an additional boost for acceleration or uphill driving.

Here's how the system would work: A series of coils connected to an electric current would be embedded in the highway. Receiving coils attached to the bottom of the car would resonate as the vehicle speeds along, creating magnetic fields that continuously transfer electricity to charge the battery.

To determine the most efficient way to transmit 10 kilowatts of power to a real car, the Stanford team created computer models of systems with metal plates added to the basic coil design.

"Asphalt in the road would probably have little effect, but metallic elements in the body of the car can drastically disturb electromagnetic fields," Fan explained. "That's why we did the APL study -- to figure out the optimum transfer scheme if large metal objects are present."

Using mathematical simulations, postdoctoral scholars Xiaofang Yu and Sunil Sandhu found the answer: A coil bent at a 90-degree angle and attached to a metal plate can transfer 10 kilowatts of electrical energy to an identical coil 6.5 feet away.

"That's fast enough to maintain a constant speed," Fan said. "To actually charge the car battery would require arrays of coils embedded in the road. This wireless transfer scheme has an efficiency of 97 percent."

Wireless future

Fan and his colleagues recently filed a patent application for their wireless system. The next step is to test it in the laboratory and eventually try it out in real driving conditions. "You can very reliably use these computer simulations to predict how a real device would behave," Fan said.

The researchers also want to make sure that the system won't affect drivers, passengers or the dozens of microcomputers that control steering, navigation, air conditioning and other vehicle operations.

"We need to determine very early on that no harm is done to people, animals, the electronics of the car or to credit cards in your wallet," said Sven Beiker, executive director of the Center for Automotive Research at Stanford (CARS). Although a power transfer efficiency of 97 percent is extremely high, Beiker and his colleagues want to be sure that the remaining 3 percent is lost as heat and not as potentially harmful radiation.

Some transportation experts envision an automated highway system where driverless electric vehicles are wirelessly charged by solar power or other renewable energy sources. The goal would be to reduce accidents and dramatically improve the flow of traffic while lowering greenhouse gas emissions.

Beiker, who co-authored the APL study, said that wireless technology might one day assist GPS navigation of driverless cars. "GPS has a basic accuracy of 30-40 feet," he said. "It tells you where you are on the planet, but for safety, you want to make sure that your car is in the center of the lane." In the proposed system, the magnetic fields could also be used to control steering, he explained. Since the coils would be in the center of the lane, they could provide very precise positioning at no extra cost.

The researchers also have begun discussions with Michael Lepech, an assistant professor of civil and environmental engineering, to study the optimal layout of roadbed transmitters and determine if rebar and other metals in the pavement will reduce efficiency.

"We have the opportunity to rethink how electric power is delivered to our cars, homes and work," Fan said. "We're used to thinking about power delivery in terms of wires and plugging things into the wall. Imagine that instead of wires and plugs, you could transfer power through a vacuum. Our work is a step in that direction."


http://www.sciencedaily.com/releases/2012/02/120201120744.htm

California utility scales back rooftop solar program to save money

California, USA -- Southern California Edison has won approval to modify a photovoltaic program that won praise for its intent to promote distributed, rooftop generation when it received the initial thumbs-up from state regulators in 2009. With the changes, though, the utility will look for larger and more ground-mounted projects and scale back the plan to build some of the projects on its own.

The California Public Utilities Commission approved the changes to the 500-megawatt PV program on Thursday, a year after Edison filed the request for modification. The original program called for Edison to own 250 megawatts of solar energy systems while buying power from another 250 megawatts from power producers. The size of each project was to be one to two megawatts, and the majority of projects would be located on the rooftops.

The new program will reduce the Edison-owned and third-party owned projects to 125 megawatts each. For this 250-megawatt portion, the commission upped the limit of the ground-mounted projects from 10 percent to 20 percent. The remaining 250 megawatts will now fall the Renewable Auction Mechanism (RAM) that the commission approved in 2010 to also encourage the construction of smaller PV projects that could be located closer to where the solar electricity will be used. RAM allows each project to be as large as 20 megawatts.

Edison actually asked to put the remaining 250 megawatts in a new category it called “IPP revised.” It wanted the project size limit to go up to 20 megawatts and no limits on the number of ground-mounted systems. Edison said its version of the proposal could save the entire program $300 million. That’s a good chunk of change, considering that, back in 2009, the utility thought it thought it could build and own the 250-megawatt portion for $3.50 per watt, a cost that it said at the time was about half of the average in the state at the time. That installation cost translated into $875 million for the 250 megawatts (or $$962.5 million -- $3.85 per watt -- if you add the 10 percent contingency).

The revised program should still save some money since the price of solar panels has fallen by 50 percent in 2011 alone. A glut of solar panels and changing government subsidies in key markets such as Germany and Italy contributed to the plummeting prices, which have forced several solar manufactures to file bankruptcies and many more to shutter factories and lay off workers. Solar panel makers who have filed for bankruptcies over the past year include Solyndra, Energy Conversion Devices, SpectraWatt, Evergreen Solar and Solon.

But the utilities commission didn’t agree to change Edison’s PV program just because the prices of solar equipment have fallen so much. Apparently, there isn’t as much structurally-sound roofs for the program as initially anticipated, and the weak economy hasn’t helped.

“The weak economy, however, has diminished opportunities by reducing the amount of new large commercial and industrial construction with rooftop space available for solar PV installations,” the commission said.

The commission noted that, since its original approval of Edison’s program, it has created or changed other renewable energy generation programs that promote smaller rooftop projects. So there isn’t a big need to use Edison’s program to encourage projects in 1 to 2 megawatts, the commission said.

http://www.renewableenergyworld.com/rea/news/article/2012/02/california-utility-scales-back-roofto p-solar-program-to-save-money

A harsh winter for China's wind industry and Its leading company: Sinovel

Declining profits and a legal battle with AMSC may force the company to "eat bitterness" for the foreseeable future.

Pennsylvania, U.S.A. – The Year of the Dragon has gotten off to an inauspicious start for the Chinese wind industry and in particular, Sinovel Wind Group Co. (Sinovel), China's leading wind turbine manufacturer.

In early February, with the official end to the “Spring Festival” only days away, Sinovel reported decidedly chilly preliminary estimates of its FY2011 performance, confirming that Sinovel and indeed the whole Chinese wind industry had, in the words of one Chinese wind industry insider “entered a winter that would be hard to endure”.

Sinovel estimated that its net income for FY2011 declined by more than 50% compared with 2010 profits of 2.856 billion Yuan (~$450 million USD). The decline in profitability of Sinovel in 2011 was attributed to several factors: intense competition in the Chinese wind turbine market, delays in the development of certain wind farm projects and a series of mishaps that adversely affected the grid, which were caused by turbine defects evident during low voltage ride through (LVRT) events.

According to an official with Longyuan Power, the detection of turbine defects, which brought about the low voltage ride through issues has resulted in new rules, which, among other things, require that all wind turbines undergoing upgrades to address this problem obtain the approval of the State Grid Electric Power Research Institute prior to being put back in service. These inspections, being time consuming, have put further pressure on turbine manufacturers. This is an issue that certainly impacts Sinovel because of its large base of installed turbines, and particularly because some of the most prominent incidents occurred at the Gansu Province, Jiuquan wind farm, where Sinovel’s turbines predominate.

In addition to the fiscal and technical challenges Sinovel faces this year, the company also is confronting legal claims of more than $1.2 billion USD and a worldwide public relations blowback as a consequence of the souring of its relationship with American Superconductor Corporation (AMSC); indeed Sinovel has become a poster child for U.S. government complaints about Chinese trade practices in discussions with Xi Jinping, China’s incoming leader, who is visiting the U.S. this week.

As previously reported, AMSC has filed for arbitration and also has filed three civil lawsuits in Chinese courts against Sinovel and companies related to Sinovel, alleging breach of contract and intellectual property theft. And while the initial impression is that the Chinese legal system has settled into its role of protecting Sinovel through delay and favoritism, the existence of the litigation has had a decidedly chilling effect on Sinovel’s ambitions to become a serious player worldwide. This was in evidence in November 2011 when Mainstream Renewable Power put on hold its deal for Sinovel to supply it with up to 1 GW of wind turbines.

Sinovel has ridden the wave of rapid wind energy development in China to become the largest producer of wind turbines in China and as a consequence of China’s rapid growth in wind power production, the world’s second largest turbine manufacturer. In 2010 4386 MW worth of Sinovel turbines were installed; in all, China installed a total of 18,928 MW in 2010, which gave Sinovel a 23% market share. The early estimates are that China’s installed wind capacity in 2011 grew by 20,666 MW, but of that total, Sinovel’s installations decreased to 3700 MW and its market share declined to 18%, leading one to speculate that 2010 may have been Sinovel’s high water mark.[1] (Total installations in 2009 in China were 13,750 MW and Sinovel’s share was 3510 MW or 25.5%; in 2008 wind turbine installations in China totaled 6246 MW and Sinovel’s share was 1403 MW or 22.5%).

Because Sinovel’s rapid growth has been accompanied by a decline in market share amid intense competition, and shares of Sinovel now are selling for 50% of the price they fetched when the dispute with AMSC became public last year, the company enters this year under increased financial pressure; this financial pressure in turn has necessitated Sinovel to return to financial markets to, among other things, supplement its working capital, despite having gone public in a blockbuster IPO in January 2011 (raising the equivalent of nearly $1.5 billion USD on the Shanghai Stock Exchange).

So how does China’s wind industry plan to pass this harsh winter? Of course, simply suffering is a time-honored tradition. One of the most evocative phrases used by the Chinese is “Chi Ku” (to “eat bitterness”) and apparently the Chinese wind industry already is eating a large amount of bitterness.

Next there is hope that the Chinese government will step up the pace of wind turbine installations and on this point there was encouraging news this week when the Chinese government announced the start of the second Offshore Wind Power RFP process for an anticipated total of 1500-2000 MW of installed capacity. At the same time, the State Energy Administration announced its goal of supporting the development of a total of 30,000 MW of offshore wind capacity by 2020; to put this ambitious goal into perspective, presently China has just 1380 MW of offshore wind power installed. Some are estimating that the offshore wind market alone will be worth 100 billion Yuan (~$16 billion USD) through 2020.

Because we have seen this movie played out countless times in a wide array of Chinese industries, we know that the central issue for the Chinese wind industry is how to avoid the cutthroat price competition that juices the sector as it debilitates the industry’s players. There has been a remarkable decline in wind turbine prices over the last four to five years: in 2008 the price of a 1.5-MW wind turbine in China was ~$1.48million USD; by late 2011 the price of a 1.5-MW wind turbine had dropped almost in half to ~$762,000 USD!

The Chinese accomplished this feat of halving the price of a MW of wind power, in large part by rapidly developing an indigenous manufacturing industry that has been able to produce turbines and their components at substantially lower prices. If for nothing else, the Chinese are well known for their penchant to incessantly pressure their suppliers to sell at increasingly uneconomic prices. But here is the interesting point: one of the few categories of suppliers to the wind turbine industry that didn’t make price concessions over the past several years were foreign companies with technology that the Chinese needed but hadn’t been able to replicate indigenously. The prime example of this, of course, is the electrical components and control systems produced by AMSC. A simple “back of the envelope” calculation displays in high relief this conundrum: while the price of Chinese wind turbines and most of their components were declining steadily over the past four to five years, the cost of electrical and control systems supplied by AMSC under its 2008 contract with Sinovel remained constant, so that what accounted for (approximately) 9% of the total cost of a Sinovel wind turbine in 2008, grew to be a 12% item by late 2011!

This dynamic clearly gave Sinovel the incentive (as claimed by AMSC) to steal AMSC’s intellectual property or (as claimed by Sinovel) to develop its own indigenous capability in electrical components and control systems so that Sinovel would be able to reduce the cost of its turbines in this hyper-competitive environment in China today and hopefully halt the slide in its market share.

One somewhat perplexing aspect of this tale is that Sinovel’s relationship with its key technology supplier has become rocky just when the technological requirements that may give Sinovel a competitive edge going forward have grown. With an increasing number of 6-MW turbines, the expected rapid growth of offshore wind farms, and myriad grid connection issues, one would expect that Sinovel might be able to claw its way back up the market share ladder with a superior command of technology. And this is what makes the falling apart of the Sinovel/AMSC relationship mystifying.

Did Sinovel’s chairman, Han Junliang, just spectacularly miscalculate or did he know or believe that Sinovel could keep up with the growing technological requirements that might set Sinovel apart, with or without AMSC? In the glow of its $1.4 billion USD IPO in early 2011, did Sinovel feel at liberty to make off with AMSC’s crown jewels hoping that it could innovate beyond the AMSC technology platform or perhaps hoping that the cost benefits would be enough to keep Sinovel in the game long enough for it to figure out what to do next? Did Han Junliang underestimate how rising competition would affect Sinovel’s profits or is it precisely because he saw that those profits were rapidly shrinking that he felt compelled to lower Sinovel’s costs at the expense of AMSC?

In any event, it remains to be seen how Sinovel will weather the harsh winter that has now beset China’s wind power equipment manufacturing industry. And it will be fascinating to see whether the much anticipated innovation revolution that many insist is imminent in China will arrive in time to benefit Sinovel. In the interim, the best approach for Sinovel may be to settle with AMSC and allow the partnership to resume based on a new paradigm that fairly compensates foreign technology, which in turn allows for a gradually declining return per unit in recognition of the changing economics of the wind turbine industry. Stay tuned.

[1] In 2011 Goldwind Science and Technology’s wind turbine installations totaled 3600MW; in third place was State Power with 3000MW of installations; and in fourth place was Guangdong Province’s Mingyang Wind Power with 1500MW in installations. The precipitous decline in installations from foreign turbine manufacturers continued in 2011 with the Vestas being number one among foreign manufacturers with only 660MW, followed by GE with 400MW.


Lou Schwartz, a lawyer and China specialist who focuses his work on the energy and metals sectors in the People's Republic of China, is a frequent contributor to Renewable Energy World. Through China Strategies, LLC, Lou provides clients research and analysis, due diligence, merger and acquisition, private equity investment and other support for trade and investment in China's burgeoning energy and metals industries. He can be reached at lou@chinastrategiesllc.com.


http://www.renewableenergyworld.com/rea/news/article/2012/02/a-harsh-winter-for-chinas-wind-industry-and-its-leading-company-sinovel?page=1

Canada needs a national solar policy

While solar PV has made tremendous strides in Canada in the past year, each province still faces different challenges that call for a national solar energy policy.

Edmonton, Canada -- The solar industry has worked diligently over the last year to inform and educate the Canadian public and the federal government on the environmental and economic benefits of solar energy. As part of these efforts, representatives and members from the Canadian Solar Industries Association (CanSIA) met with the Department of Finance and Natural Resources to discuss a national incentive structure. In addition, CanSIA representatives stood as witnesses before the Senate Standing Committee on Energy and the Environment, presenting the benefits of solar PV for Canadians. These efforts were instrumental in garnering recommendations for the furthering of solar technology on a national level in the most recent Report of the Standing Committee on Finance. While the industry has made tremendous strides in the Canadian market in the past year, there is still significant work to be done and each province faces different challenges.

Without a national incentive structure, some provincial governments have developed policy infrastructures to support the deployment of solar within their respective provinces. In Ontario, the implementation of the feed-in tariff (FiT) and microFiT programs has increased employment and brought in local manufacturing. Ontario’s solar industry supports approximately 8,200 full-time jobs and more than 30 PV module and inverter manufacturing facilities. Through the FiT program’s first two years it faced a number of implementation challenges, mostly due to a lack of visibility and an inability of contract offers to keep pace with applications. The government has recently halted the program while it reviews how FiTs should be administered in 2012 and beyond.

Through this review Ontario requested that CanSIA, as the trusted voice in the solar industry, provide feedback outlining how the program can be improved. CanSIA members developed very specific and practical recommendations for presentation to the government. I believe that these actionable recommendations and the many in-person consultations between industry proponents and Provincial government representatives will significantly improve the design of the FiT programme for longer-term sustainability. One of the main improvements we hope to see in the new FiT programme is greater transparency, which will help all members of the value chain.

While Ontario’s solar incentive policies are far ahead of those of other provinces, the aforementioned FiT review process is having a detrimental impact on its industry. Most installers and manufacturers are in a holding pattern until the new rules are determined and released, causing layoffs across the industry and requiring solar professionals to either take extended vacations or search for new employment outside the industry. The work being done at the government and regulatory level appears to be occurring in a manner that will allow the development of a more sustainable FiT program, but until the policy framework is resolved the industry will remain in a very challenging state of flux.

Each province is at a different state in terms of solar energy implementation and each has very different goals, influenced by politics, economics and other considerations. Without a nationally administered solar energy directive, each province will continue to develop and administer its own policies in accordance with its own political, economic and environmental goals. This evolutionary development will greatly assist the growth of the solar industry in Canada, but it will occur in a slower and more fragmented manner.

The Ontario programme proved that FiTs are a very effective mechanism for creating market demand, but they are only one of many tools that support the effective growth of solar energy. It is hoped that jurisdictions outside Ontario take notice of the benefits the FiT program has generated for that province and implement funding programs with the same end goal: to further bolster the solar industry across Canada.

http://www.renewableenergyworld.com/rea/news/article/2012/02/the-last-word-canadia-needs-a-national-solar-policy

Comments on Spain's recent renewable energy policy decisions

Spain’s recent decision to stop subsidizing new renewable energy projects as part of managing its debt crisis has been hitting the headlines. Renewable energy skeptics will surely spin this as added proof that renewable energy is simply not economical, as they’ve been warning us all along. But we believe that conclusion is misguided and ignores the real lessons to be learned from Spain’s story, which is one of remarkable success and flawed policy that needs repair.

A first fact to note is that Spain’s $31 billion debt in the power sector is not only attributable to the country’s renewable energy program. The coal and grid support programs also make up part of this figure.

Secondly, while Spain has seen massive renewable energy installation and development in the past decade, the country is in a different position from rest of the EU states in that they have tended to build large, centralized solar and wind plants, which have gas back-up systems sized at twice their peak capacity and no ability to export. The result is added financial constraints.

Thirdly, Spain’s flawed feed-in tariff structure at the core of their renewable energy program contributed to tremendous growth – but also to instability – of the Spanish solar market. In May 2007, following a first weak attempt at incentivizing renewables, Spain implemented a revised program that offered very generous rates with the long term certainty that made the plan very attractive to investors. With the addition of Spain’s strong sunshine, there was a big rush. The good news was that this kick-started the Spanish renewable electricity industry and quickly made Spain a major international player.

The bad news was that there were several weaknesses in the feed-in tariff law that undermined Spain’s success:

Spain made the error of tying its feed-in tariff payments in part to the government budget and tax system, which had neither the flexibility to make quick pricing adjustments, nor the cash flow to cover the costs of success - especially when Spain was hit hard by the global recession that began in 2008. Germany and several others, by contrast, pay for their feed-in tariff entirely via the ratepayer system, which allows for quicker responses to the need to adjust prices.

Spain had no digression or rate adjustment mechanism built into their renewable energy law. Grappling with the need to control the solar rush, the country turned to issuing a sudden hard 500 MW cap on solar development in 2008. The result was a market crash and domestic job loss of 20,000.

Spain’s feed-in tariff contained a loophole wherein higher rates were offered for systems of less than 100 kw, but there were no controls in place to prevent gaming of this offer by large project developers who would daisy chain small projects together to take advantage of higher rates.

Spain deserves credit for benefiting the rest of the world with the dramatic reduction of renewable energy prices, particularly those for solar PV. We all win because of that early large investment. Our guess – and hope – is that as they revise their renewable energy program, Spain will discourage larger, centralized plants in favor of smaller distributed generation that offer better value for the technology. The nation may also look at expanding offshore wind or markets that allow for the export of peak powers, which could leverage its big solar arrays. The bottom line in lessons learned from Spain is not that renewable energy is uneconomical, but that the right policies need to be in place to prevent boom and bust cycles.

This piece was written by Diane Moss and Angelina Galiteva, Founding Board Directors, Renewables 100 Policy Institute.

http://www.renewableenergyworld.com/rea/blog/post/2012/02/comments-on-spains-recent-renewable-energy-policy-decisions

DOE offers $12 million to spur solar energy innovation

WASHINGTON, D.C. -- DOE announced more than $12 million in funding to speed solar energy innovation from the lab to the marketplace. The funding, which will be made available through the agency's SunShot Incubator program, will support advancements in hardware, reductions in soft costs, and the development of pilot manufacturing and production projects. Each awardee will make significant cost-share commitments.

The SunShot Incubator program, part of the SunShot Initiative, helps launch new startups and business units within existing companies to accelerate innovative solar technology development. Since 2007, DOE has invested $60 million through the incubator in promising technologies as they are brought from lab to marketplace. These investments have catalyzed $1.6 billion in private sector support.

The current funding opportunity builds on the SunShot Incubator Program's history of successful partnerships. Nearly 40 companies have participated in the Incubator, including Colorado-based PrimeStar Solar. In 2007, DOE's National Renewable Energy Laboratory (NREL) and PrimeStar began a cooperative research and development agreement to transition NREL's cadmium telluride solar technology to commercial production. PrimeStar later received a $3 million Incubator award to commercialize its low-cost photovoltaic solar panels. PrimeStar is now owned by GE, which has launched a $600 million investment in PrimeStar and the construction of a large-scale manufacturing plant in Colorado that will employ more than 350 workers to produce state-of-the-art solar panels.

http://www.renewableenergyworld.com/rea/news/article/2012/02/doe-offers-12-million-to-spur-solar-energy -innovation

Excellence in renewable energy awards winners: Innovation

California, USA -- The nominations have been reviewed; the editors votes are in and we are now pleased to announce the winners of the 2011 Excellence in Renewable Energy Awards. Over the next three days, we'll be announcing the winners in the Innovation, Leadership, Project and Readers' Choice categories. Today we announce the Innovation winners.

In the clean energy industry, innovation plays a key role in bringing about the mainstream adoption of renewable energy. From a more efficient solar cell to a better way to finance large-scale developments, renewables rely on the spirit of innovation. The desire to invent, implement and refine allows new opportunities to emerge and established technologies to flourish. Innovation is why we are here today, and in many ways it will define where we go tomorrow.

Our innovation winners this year are pioneering efforts to help the renewable energy stand on its own – replacing incumbent fossil energy with energy generated by the sun and wind. Editors from the Renewable Energy World network, which includes five print magazines and four websites, selected the winners from among the five finalists in each category: innovation in technology, innovation in policy and innovation in finance.

The award winners were announced and recognized on Tuesday night at the Renewable Energy World North America Conference and Expo, in Long Beach, California. Video interviews will be conducted with many of the winners during the show and will be posted on RenewableEnergyWorld.com in the coming weeks.

Technology Innovation of the Year
Wind Float

In North America, offshore wind represents massive potential, yet little project momentum. The nascent industry may be gaining a foothold in the shallow waters off Europe, but that has yet to translate into the first installed development off the coast of the U.S.

So far, the U.S.-based projects with the deepest roots in the industry are also facing the fiercest objections from coastal residents. Cape Wind on Horseshoe Shoal on Nantucket Sound continues to fight off legal challenges a decade after first proposing America’s first offshore wind farm.

The solution, as many see it, is to push these farms farther out to sea, where the wind is stronger, the resource is more consistent and the objections are more muted. For this to ever happen, the geographic push must coincide with technological gains. Aside from the transmission challenges that come with deep offshore wind, the biggest hangup is how to anchor these mammoth wind turbines without fixed foundations

Seattle-based Principle Power is charting the course into previously inaccessible waters with the deployment of its full-scale 2 MW WindFloat off the coast of Aguçadoura, Portugal. Accoprding to the company, this is the first offshore wind turbine in open Atlantic waters, and the first deployment of a semi-submersible structure supporting a multi-megawatt wind turbine.

The floating structure itself relieves many of the engineering and construction challenges posed by fixed structures assembled at more shallow depths. Because the deep water structure are designed to float, they can essentially be assembled on shore and towed to their final destination, with much less work performed on site.

If floating technology proves to be a cost-effective option, it will undoubtedly open up new markets in the U.S. Right now, offshore wind plans are concentrated along the East Coast, where the wider continental shelf allows for more shallow water options. The West Coast, with its deep offshore waters are large population centers, could have the most to gain with deep offshore wind.

Finance Innovation of the Year
Project Amp

Before Project Amp came along, scaling up was a term used solely for large-scale developments. The innovative financing model introduced by Bank of America Merrill Lynch changed that and brought solar distributed generation back to the forefront.

Under Project Amp, which received a partial $1.4 billion loan guarantee by the Department of Energy in September, more than 750 MW of PV will be installed across about 750 rooftops owned and managed by Progolis. The sheer volume of PV included in the project spans 28 states and represents about 80 percent of the total PV installed in 2010. The electricity generated by the rooftop projects will be sent directly into the grid, and the four-year project is expected to create about 1,000 construction jobs.

The legacy of the project, though, may be in the financing template it has created. According to Bank of America Merrill Lynch, before Project Amp the market for solar distributed generation was fragmented and underserved by the financial markets, and projects were generally financed with equity alone. This model was the first to sell all of its power back to the grid, to raise long-term, fixed-rate debt financing and to obtain a credit rating on the debt. The result was a scaling and stable tool that could be replicated.

The Project Amp template was used by SolarCity’s Solar Strong program, which will bring rooftop solar to military bases across the country. Solar Strong initially received a conditional loan guarantee from the Department of Energy, but the loan did not close before the DOE’s Sept. 30 deadline. Without federal backing, the project was in jeopardy. But Bank of American Merrill Lynch and SolarCity revived the $1 billion, 300-MW deal late in the year, and the project is moving ahead.

Policy Innovation of the Year
Colorado's 'Fair Permit Act'

The Colorado chapter of the Solar Energy Industries Association saw a bottleneck that was stifling solar development in its state. In the U.S., permits alone for the average residential customer could exceed $2,500 and costs for large-scale projects could push upwards of $100,000.

So the organization set out to change this through state legislation. The group developed a vision for a bill, it enlisted the support of key state legislators and it built a coalition that helped the measure get passed.

What we have now is Colorado’s “Fair Permit Act.” The bill caps fees at the local government’s costs to issue the permit. This means fees for residential installations won’t exceed $500 and commercial projects up to 2 MW won’t have to pay more than $1,000. The legislation also requires local governments to identify all the imposed fees and taxes in an invoice. Previously, these fees and taxes were lumped into one sum.

At a time of rigid political division, the measure passed both the Colorado House and Senate with near unanimous support. For supporters of clean energy, the bill removes a hurdle for those who want to make the leap to rooftop solar. For supporters of smaller government, it reins in costs and provides more transparency to the customer.

The question now is whether this model will be adopted by other states. The falling price of PV panels puts a growing focus on the other costs associated with rooftop solar.

http://www.renewableenergyworld.com/rea/news/article/2012/02/excellence-in-renewable-energy-awards-winners-innovation

Coal plants switch to bioenergy in the UK

Tough emissions legislation has prompted a switch in feedstocks to make the UK's Tilbury Power Plant the world's largest biomass plant.



http://www.renewableenergyworld.com/rea/news/article/2012/02/coal-plants-switch-to-bioenergy-in-the-uk