Friday 17 February 2012

Ανάβει φωτιές, το σβήσιμο μονάδων και εξαγωγών

Ερώτημα προς τις αρμόδιες αρχές έχει απευθύνει εταιρεία εμπορίας με αφορμή το πάγωμα των εξαγωγών που επιβλήθηκε με υπουργική απόφαση του υφυπουργού περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη. Πρόκειται για την πρώτη κίνηση, «διερευνητικού χαρακτήρα» που αμφισβητεί τους χειρισμούς που έγιναν από την πλευρά των αρχών εν μέσω της ενεργειακής κρίσης. Την ίδια στιγμή τα επιτελεία των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών μελετούν την κατάσταση και σε πρώτη φάση εκφράζουν «χαμηλόφωνα», απορίες για τον τρόπο επιλογής και τα κριτήρια με τα οποία οι μονάδες φυσικού αερίου «κόπηκαν» από το σύστημα λόγω περιορισμένης επάρκειας φυσικού αερίου.

Επιστολή

Όπως πληροφορείται το EnergyPress, η εταιρία εμπορίας σε επιστολή που απηύθυνε προς τη ΡΑΕ ζητεί διευκρινίσεις για την υπουργική απόφαση «παγώματος» των εξαγωγών σε δύο επίπεδα. Καταρχήν, η εταιρεία επισημαίνει ότι υπάρχουν ρητές προβλέψεις του Κώδικα για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Δηλαδή ο Κώδικας από μόνος του έχει προνοήσει ότι σε περίπτωση που συντρέχουν λόγοι ισορροπίας και ευστάθειας του συστήματος παγώνουν οι εξαγωγές, με τον τελευταίο λόγο να ανήκει στο Ρυθμιστή, που είναι και η καθ’ ύλην αρμόδια αρχή να αποφασίσει την εφαρμογή των διατάξεων. Και το δεύτερο επίπεδο διευκρινίσεων αφορά σε αυτή καθ’ αυτή την υπουργική απόφαση, εάν δηλαδή η παρέμβαση του υπουργείου να ζητήσει το πάγωμα των εξαγωγών είναι σύμφωνη με τα όσα προβλέπονται από τον Κώδικα.

Παραγωγοί

Την ίδια στιγμή, οι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί εκφράζουν από την πλευρά τους απορίες σε σχέση με την ύπαρξη ή όχι συγκεκριμένων κριτηρίων, με βάση τα οποία επέλεξαν οι διαχειριστές των συστημάτων φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού να κάνουν τις περικοπές των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Μια «ορθολογική» προσέγγιση της κατάστασης θα περιλάμβανε κριτήρια όπως η ευστάθεια του συστήματος, η ύπαρξη εναλλακτικού καυσίμου και η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του καυσίμου, δηλαδή η αποδοτικότητα των μονάδων. Για να γίνει καλύτερα αντιληπτή η θέση των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών, να σημειώσουμε ότι οι διαφορές μεταξύ των σύγχρονων ιδιωτικών μονάδων στις οποίες διακόπηκε η ροή φυσικού αερίου και των μονάδων πχ Λαύριο 4 και Κομοτηνή που λειτούργησαν ξεπερνούν το 15%. Δηλαδή για την παραγωγή της ίδιας ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας, οι πιο σύγχρονες μονάδες χρειάζονται έως και 15% λιγότερο φυσικό αέριο. Με δεδομένη λοιπόν την περιορισμένη διαθεσιμότητα καυσίμου αλλά και την οριακή κατάσταση του ηλεκτρικού συστήματος, η απόφαση για να μπουν στο σύστημα εναλλάξ όλες οι μονάδες χαρακτηρίζεται το λιγότερο ατυχής. Μάλιστα όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, θα μπορούσε αντί να ζητείται το «σβήσιμο» μονάδων, να υπάρξει καλύτερος σχεδιασμός και να ζητηθεί από τους παραγωγούς να λειτουργήσουν όλα τα εργοστάσια πχ στα τεχνικά ελάχιστα, ούτως ώστε να είναι οι μονάδες διαθέσιμες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Τέλος μια ακόμη απορία που εκφράζεται, αφορά στο παράδοξο της προχθεσινής ημέρας, να έχει εκδοθεί ο προγραμματισμός της ημερήσιας αγοράς και να έχει ζητηθεί από τον ΑΔΜΗΕ να λειτουργήσουν δύο ιδιωτικές μονάδες σε πλήρη ισχύ σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, και λίγες ώρες αργότερα, να έρχεται ο ΔΕΣΦΑ και να ανακοινώνει ότι θα διακόψει τη ροή αερίου στα σημεία εξόδου των δύο μονάδων.

Λιγότερη πίεση

Σήμερα πάντως ο σχεδιασμός της ημερήσιας αγοράς, δείχνει ότι η πίεση μάλλον αμβλύνεται και η χαμηλότερη ζήτηση (7956MW) σε συνδυασμό με τις αυξημένες εισαγωγές από Ιταλία και Τουρκία, απομακρύνουν το ενδεχόμενο περαιτέρω προβλημάτων στην αγορά ηλεκτρισμού. Για σήμερα είναι προγραμματισμένο να μη λειτουργήσουν οι μονάδες συνδυασμένου κύκλου του Ήρωνα και της Protergia ενώ αντίθετα θα μπουν στο σύστημα Κομοτηνή, Λαύριο 4 (ΔΕΗ) και Θίσβη (Eldpedison). Παράλληλα εκτός από εισαγωγές προβλέπεται να γίνουν και εξαγωγές, που όπως διευκρινίζουν πηγές της αγοράς δεν γίνονται από το ελληνικό pool αλλά είναι transit διελεύσεις φορτίων, ως επί το πλείστον μακροχρόνιων συμβάσεων. Σημειώνεται ότι με την οριακή τιμή του συστήματος στα 150MW πράγματι φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να γίνονται αγορές από το ελληνικό SMP, με δεδομένο μάλιστα ότι τα τελευταία 24ωρα έχουν γίνει ελκυστικές λόγω ΟΤΣ οι εισαγωγές ακόμη και από Ιταλία…

http://www.energypress.gr/news/Anabei-fwties-to-sbhsimo-monadwn-kai-exagwgwn

No comments: