Thursday, 16 February 2012

Ισπανικό μοντέλο για τις ταρίφες των ΑΠΕ – Τα σενάρια των αλλαγών

Φόβοι για μεγάλες μειώσεις στις εγγυημένες τιμές στήριξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, προοπτικά βέβαια και πάντα για τα μελλοντικά συμβόλαια, διατυπώνονται ήδη στην αγορά, όσο μελετάται η περίπτωση της Ισπανίας που αποτελεί όπως φαίνεται το πρότυπο για τις αλλαγές που επιβάλλει το νέο μνημόνιο στο σύστημα αποζημίωσης των επενδυτών ΑΠΕ.

Τους φόβους αυτούς έρχεται να επιτείνει ο πρόσφατος μηδενισμός των ενισχύσεων στην Ισπανία, αφού βέβαια προηγήθηκε, με βάση το συγκεκριμένο σύστημα στήριξης, μια τεράστια άνθηση τα τελευταία χρόνια και ενώ υπάρχουν ώριμα, συμβολαιοποιημένα έργα χιλιάδων Μεγαβάτ.

Πρόκειται για το σύστημα «εγγυημένης διαφορικής τιμής», γνωστό ως feed in premium, το οποίο μάλιστα, όπως υποστηρίζουν παράγοντες του χώρου είναι «του συρμού» την περίοδο αυτή, ενώ παρουσιάστηκε προ ημερών και στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πλαίσιο της Διήμερης Συνάντησης της Διεθνούς Συνεργασίας για τον Μηχανισμό Υποστήριξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (International Feed-In Cooperation).

Το μοντέλο εγγυημένης διαφορικής τιμής προβλέπει την αποζημίωση των παραγωγών ΑΠΕ όχι με μία εγγυημένη ταρίφα για κάθε τεχνολογία όπως σήμερα, αλλά με την Οριακή Τιμή Συστήματος σύν ένα συγκεκριμένο premium. Κατά κανόνα υπάρχει μια minimum εγγυημένη τιμή αλλά και μια maximum τιμή που λαμβάνει κάθε μία από τις τεχνολογίες των ΑΠΕ.

Ωστόσο, με βάση τουλάχιστον την Ισπανία, το ποσόν που έχει να «μοιράσει» το κράτος και βάσει του οποίου καθορίζεται το premium για κάθε τεχνολογία, είναι ο καθοριστικός παράγοντας για το κατά πόσο ικανοποιούνται ή όχι οι παραγωγοί. Δηλαδή η τιμή που παίρνουν οι παραγωγοί εξαρτάται από το ποσόν που «έχει» να διαθέσει το κράτος, τα Μεγαβάτ που υπολογίζει ότι θα εγκατασταθούν από κάθε τεχνολογία μέσα στη χρονιά, από την πρόοδο της τεχνολογίας και τη μείωση του κόστους. Έτσι στην Ισπανία, προκειμένου να αναπτυχθούν οι ΑΠΕ δόθηκαν σημαντικά ποσά τα προηγούμενα χρόνια και πράγματι το αποτέλεσμα ήταν θεαματικό. Τώρα που υπάρχει οικονομική στενότητα αντίστοιχη με της Ελλάδας και επιπλέον έχουν επιτευχθεί οι στόχοι, οι ενισχύσεις μηδενίστηκαν.

Εκείνο που φοβούνται παράγοντες της αγοράς με τους οποίους συνομίλησε το energypress είναι ότι στη χώρα μας, με την οικονομική κρίση να έχει αυτή την ένταση και αυτό το βάθος, τα ποσά που θα «έχει» να διαθέσει το ελληνικό δημόσιο θα είναι μικρά και συνεπώς μικρά θα είναι και τα premium επί της Οριακής Τιμής, χωρίς ωστόσο να έχει προλάβει η χώρα μας να αναπτύξει επαρκώς τις ΑΠΕ.

Παράγοντες του ΕΣΗΑΠΕ σχολίαζαν πάντως, ότι κανένα τέτοιο μοντέλο δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστα, εάν δεν εξορθολογιστεί το σύστημα υπολογισμού της ΟΤΣ και να αντανακλά το πραγματικό κόστος παραγωγής. Σε κάθε περίπτωση θεωρούν απαραίτητη την δημιουργία ομάδας εργασίας με συμμετοχή των επενδυτών ώστε να «ακουστεί η αγορά» και να διασφαλιστεί ότι δεν θα ληφθούν αποφάσεις που θα καθιστούν μη βιώσιμες τις επενδύσεις.

http://www.energypress.gr/news/Ispaniko-montelo-gia-tis-tarifes-twn-APE-Ta-senaria-twn-allagwn

No comments: