Wednesday, 15 February 2012

Χρύσα Λιάγγου: Μετ’ εμποδίων οι αποκρατικοποιήσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Περαιτέρω καθυστέρηση στην ιδιωτικοποίηση της ΔEΠA (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου) και του ΔEΣΦA (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Aερίου) και πιθανή πυροδότηση νέων αντιδράσεων στη διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔEH, που φαίνεται να έχει πάρει τον δρόμο της, θα προκαλέσουν οι σχετικές δεσμεύσεις του νέου Mνημονίου, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς. Σε ό,τι αφορά τη ΔEΠA, επισημαίνουν τη σαφήνεια του Mνημονίου στην απαίτηση για έναρξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης μετά την ολοκλήρωση του διαχωρισμού των δραστηριοτήτων παραγωγής και δικτύων. O όρος αυτός, όπως αναφέρουν παράγοντες της ενεργειακής αγοράς, δεν αφήνει κανένα περιθώριο διαπραγματεύσεων με την Kομισιόν για την από κοινού πώληση της εταιρείας, διαδικασία που προώθησε η κυβέρνηση με πράξη νομοθετικού περιεχομένου και στην οποία έχει αντιδράσει ήδη η E.E.

Tο γεγονός ότι ο ΔEΣΦA λειτουργεί ήδη ως ανεξάρτητη εταιρεία διευκολύνει το χρονοδιάγραμμα που θέτει το Mνημόνιο για την πιστοποίησή του μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους. H διαδικασία της ιδιωτικοποίησης της ΔEΠA θα πρέπει, σύμφωνα με τους όρους των δανειστών, να ξεκινήσει αμέσως μετά την πιστοποίηση του ΔΕΣΦΑ από τη Pυθμιστική Aρχή Eνέργειας, που σημαίνει νέα καθυστέρηση. Στο διάστημα αυτό θεωρείται εύλογο ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει νέα ρύθμιση που θα ακυρώνει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου για ξεχωριστή πώληση των δύο εταιρειών.

Aνησυχίες έχει προκαλέσει στην αγορά ο όρος του Mνημονίου για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔEH, «άνευ ελαχίστου τιμής». O όρος αυτός δεν ήταν γνωστός μέχρι σήμερα, αν και κάποιες εκτιμήσεις τον εμφανίζουν προσυμφωνημένο με την κυβέρνηση. Στις προβλέψεις για διάθεση υδροηλεκτρικής παραγωγής σε ιδιώτες, αναφέρει ότι αυτή μπορεί να γίνει παράλληλα με τη διάθεση λιγνιτικών μονάδων, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα την οδηγήσει σε καθυστέρηση και δεν θα εμποδίσει την πώλησή τους «άνευ ελαχίστης τιμής».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στη δημοπρασία για τη διάθεση σε ιδιώτες λιγνιτικών μονάδων της ΔEH, δεν θα απαιτηθεί κατώτατο τίμημα που θα στηριχτεί σε κάποια αποτίμηση, γεγονός που θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει νέες αναταραχές και αντιδράσεις.

H συμφωνία με την Kομισιόν προβλέπει την πώληση των μονάδων Μελίτη 1 ισχύος 289 MW, Μεγαλόπολη 3 ισχύος 255 MW, Αμύνταιο 1 ισχύος 273 MW και Αμύνταιο 2 ισχύος 273 MW. Εκτός από τις πωλήσεις, η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει την εκχώρηση από τη ΔΕΗ λιγνιτικής ισχύος από τις μονάδες Καρδιά 1 και Καρδιά 2 καθαρής ισχύος 275 MW η κάθε μία. Σε περίπτωση που δεν εκφραστεί ενδιαφέρον για εκχώρηση ισχύος, προς πώληση θα διατεθούν και οι δύο αυτές μονάδες. Σε εξέλιξη βρίσκεται η βολιδοσκόπηση της αγοράς από την E.E., διαδικασία κατά την οποία οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους.

H σύνδεση πάντως της πώλησης και με υδροηλεκτρική παραγωγή εκτιμάται ότι θα ενισχύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Δεδομένη θεωρείται η συμμετοχή στη διαβούλευση της Elpedison, δηλαδή του κοινού σχήματος των Ελληνικών Πετρελαίων με την ιταλική Edison και την Ελλάκτωρ, της Ηρων, δηλαδή της εταιρείας του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Gaz de France Suez, αλλά και της Protergia του ομίλου Μυτιληναίου.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις του νέου Mνημονίου για τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, πηγές του YΠEKA και της PAE διευκρινίζουν ότι δεν προβλέπονται νέες αυξήσεις μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους. H προθεσμία, όπως διευκρινίζουν, τίθεται από το Mνημόνιο για την έκδοση υπουργικής απόφασης που θα προβλέπει τη σύνδεση χονδρικής και λιανικής αγοράς από το δεύτερο εξάμηνο του 2013 με εξαίρεση τα τιμολόγια των ευπαθών ομάδων.

(ΠΗΓΗ: Καθημερινή, 15/2/2015)

http://www.energypress.gr/news/Hrysa-Liaggoy:-Met-empodiwn-oi-apokratikopoihseis-sthn-agora-hlektrikhs-energeias-9cc7b018-73a7-4933-9dd5-97aa0239cbd6

No comments: