Thursday 16 February 2012

Αντιδράσεις από τα μέλη του ΣΕΦ για την συμφωνία ΔΕΗ-Silcio

Επικριτικός εμφανίστηκε ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών απέναντι στη συμφωνία της ΔΕΗ με την Silcio του ομίλου Κοπελούζου. Χθες, ο ΣΕΦ απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο της ΔΕΗ, κ. Αρθούρο Ζερβό, με την οποία εκφράζει τις αντιρρήσεις και τον προβληματισμό των μελών του.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής του ΣΕΦ:

«Σας απευθύνουμε αυτή την επιστολή σχετικά με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ Α.Ε. της 12-1-2012 με την οποία ενέκρινε την υπογραφή Μνημονίου Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΗ Α.Ε. και του επιχειρηματικού Ομίλου SILCIO - θυγατρική της DAMCO ENERGY και ΔΙΕΘΝΟΥΣ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ - για την από κοινού σύσταση εμπορικής Ανώνυμης Εταιρίας, στην οποία η ΔΕΗ Α.Ε. θα συμμετέχει με ποσοστό 49%.

Η συμμετοχή της ΔΕΗ Α.Ε. σε δραστηριότητες που προωθούν τα φωτοβολταϊκά, θεωρείται κατ’ αρχήν θετική, αφού αναγνωρίζεται έτσι ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν αυτά στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή σας, σκοπός της νέας εταιρίας είναι η προώθηση, μέσω πανελλαδικού δικτύου franchising, ολοκληρωμένων λύσεων οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων, ενεργειακών υπηρεσιών και προϊόντων εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς επίσης και η παροχή υπηρεσιών εξυπηρέτησης των πελατών της ΔΕΗ Α.Ε., κατά τη διακριτική ευχέρεια της Επιχείρησης.

Ως εκ τούτου θα θέλαμε να εκφράσουμε τις επιφυλάξεις μας για τη στρατηγική αυτή απόφαση, θεωρώντας ότι το cross sale υπηρεσιών εξυπηρέτησης καταναλωτών της ΔΕΗ με την πώληση οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων ενέχει μεγάλους κινδύνους στρεβλώσεων της αγοράς, δεδομένης της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει η ΔΕΗ Α.Ε. στην αγορά πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και του ταυτόχρονου ρόλου της ως Διαχειριστή Δικτύου.

Ο ΣΕΦ έχει γίνει αποδέκτης διαμαρτυριών για την δραστηριότητα που επιχειρεί να αναπτύξει η ΔΕΗ Α.Ε. από πολλά από τα μέλη του που πλήττονται ευθέως από την τυχόν εφαρμογή της στρεβλής αυτής στρατηγικής, αλλά και ευρύτερα από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά των φωτοβολταϊκών.

Πάγια επιδίωξη του ΣΕΦ είναι η με κάθε νόμιμο μέσο διατήρηση μίας υγιούς ανταγωνιστικά αγοράς και η a priori αντίθεσή του στη δημιουργία επιβλαβών συγκεντρώσεων σε αυτήν την εξελισσόμενη αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό παρακαλούμε να μας ενημερώσετε άμεσα τι είδους εχέγγυα θα υπάρξουν ώστε να μη γίνει κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει η ΔΕΗ Α.Ε.»

http://www.neaenergia.gr/index.php/eidiseis/fotoboltaika/antidraseis-apo-ta-meli-tou-sef-gia-tin-simfonia-dei-Silcio.html

No comments: