Friday 17 February 2012

Πληροφορίες για ροή αερίου από Τουρκία, σε ισορροπία το σύστημα

Θετικά μηνύματα από το … ανατολικό μέτωπο, έρχονται σε σχέση με την ενεργειακή κρίση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ξεκινήσει η ροή φυσικού αερίου από τους Κήπους (Τουρκία) ενώ την ίδια στιγμή το καράβι που μεταφέρει φ.αέριο από την Αλγερία βρίσκεται καθ΄οδόν και αναμένεται να ξεφορτώσει lng στη Ρεβυθούσα αύριο στις 5μμ.

Εξάλλου πληροφορίες αναφέρουν ότι η σημερινή αιχμή είναι 8150MW και καλύπτεται απολύτως.

Σε λειτουργία βρίσκονται όλες οι μονάδες αερίου (σε χαμηλή ισχύ μπήκαν και οι μονάδες Ήρων και Protergia) καθώς και οι πετρελαϊκές της ΔΕΗ (Λαύριο, Αλιβέρι). Το σύστημα ενισχύεται επιπλέον από εισαγωγές 500MW από Ιταλία αλλά και από εισαγωγές που εκτάκτως πραγματοποιήθηκαν από τα Σκόπια. Στο σύστημα δεν έχει αναφερθεί καμία βλάβη και ήδη οι αρμόδιες αρχές εκτιμούν ότι οι κίνδυνοι απομακρύνονται.

Νωρίτερα το Energypress είχε μεταδώσει σχετικά με την κατάσταση του συστήματος:

Λιγότερη πίεση

Σήμερα πάντως ο σχεδιασμός της ημερήσιας αγοράς, δείχνει ότι η πίεση μάλλον αμβλύνεται και η χαμηλότερη ζήτηση (7956MW) σε συνδυασμό με τις αυξημένες εισαγωγές από Ιταλία και Τουρκία, απομακρύνουν το ενδεχόμενο περαιτέρω προβλημάτων στην αγορά ηλεκτρισμού. Για σήμερα είναι προγραμματισμένο να μη λειτουργήσουν οι μονάδες συνδυασμένου κύκλου του Ήρωνα και της Protergia ενώ αντίθετα θα μπουν στο σύστημα Κομοτηνή, Λαύριο 4 (ΔΕΗ) και Θίσβη (Eldpedison). Παράλληλα εκτός από εισαγωγές προβλέπεται να γίνουν και εξαγωγές, που όπως διευκρινίζουν πηγές της αγοράς δεν γίνονται από το ελληνικό pool αλλά είναι transit διελεύσεις φορτίων, ως επί το πλείστον μακροχρόνιων συμβάσεων. Σημειώνεται ότι με την οριακή τιμή του συστήματος στα 150MW πράγματι φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να γίνονται αγορές από το ελληνικό SMP, με δεδομένο μάλιστα ότι τα τελευταία 24ωρα έχουν γίνει ελκυστικές λόγω ΟΤΣ οι εισαγωγές ακόμη και από Ιταλία…

http://www.energypress.gr/news/Plhrofories-gia-roh-aerioy-apo-Toyrkia-se-isorropia-to-systhma

No comments: