Monday 20 February 2012

Αίρονται από αύριο οι περιορισμοί στις εξαγωγές ρεύματος

Χωρίς προβλήματα λειτουργεί η τροφοδοσία του εγχώριου συστήματος ηλεκτρισμού με φυσικό αέριο, μετά την παραλαβή του φορτίου LNG από τη ΔΕΠΑ, το Σάββατο, και την ομαλή ροή από την Botas. Από σήμερα, εξάλλου, τα μεσάνυχτα αίρεται η άρση του περιορισμού των εξαγωγών της Βουλγαρίας, η οποία εκτιμάται ότι θα μπορεί να δίδει ενέργεια στο εγχώριο σύστημα από την Τετάρτη. Στο πλαίσιο αυτό ο ΑΔΜΗΕ θα εισηγηθεί σήμερα στο ΥΠΕΚΑ την άρση της απαγόρευσης εξαγωγών και από την Ελλάδα, η οποία πιθανόν να ισχύσει από αύριο.

Όπως ανέφερε στο energia ο διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ Αριστείδης Τασούλης, σήμερα όλες οι προγραμματισμένες μονάδες λειτουργούν κανονικά. Το φυσικό αέριο είναι σε πλήρες φορτίο, οι λιγνίτες ελαφρά μειωμένοι, λόγω της ποιότητας του καυσίμου, ενώ από τις πετρελαϊκές μονάδες της ΔΕΗ μόνον μία είναι στο σύστημα, το Αλιβέρι IV. Η ζήτηση, επίσης, κινείται σε φυσιολογικά επίπεδα, καθώς έχουν βελτιωθεί και οι κλιματολογικές συνθήκες.

Τις τελευταίες τρεις ημέρες το μέγιστο φορτίο στην αιχμή της ζήτησης έφθασε στα 8.100-8.200 MW και σήμερα εκτιμάται ότι θα μειωθεί ακόμη περισσότερο.

Ενθαρρυντικό στοιχείο για την ομαλή λειτουργία του συστήματος θεωρείται και η άρση του περιορισμού των εξαγωγών της Βουλγαρίας, η οποία δίνει περί τα 300 MW. Αν και ο περιορισμός αίρεται από σήμερα τα μεσάνυχτα, η τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς θα γίνει από την Τετάρτη, γιατί θα πρέπει να προηγηθεί αύριο ο σχετικός προγραμματισμός.

Η πΓΔΜ συνεχίζει τον περιορισμό των εξαγωγών της, αλλά οι εισαγωγές που κάνει η Ελλάδα από τη γειτονική χώρα είναι αμελητέες, οπότε δεν επηρεάζει τη λειτουργία της αγοράς μας η απόφαση αυτή.

Το προηγούμενο Σάββατο η ΔΕΠΑ έφερε φορτίο 90.000 κ.μ. LNG, ενώ έχει προγραμματισθεί να έρθει για τις 28 Φεβρουαρίου ένα ακόμη φορτίο, της ιδίας ποσότητας.

Στις 23 Φεβρουαρίου, εξάλλου, θα έρθει στη Ρεβυθούσα φορτίο 75.000 κ.μ. για λογαριασμό της Αλουμίνιον, του ομίλου Μυτιληναίος.

Η ΔΕΠΑ μετά από ισχυρή πίεση σε όλα τα επίπεδα πέτυχε να αποκατασταθεί και η ροή φυσικού αερίου από την Botas, η οποία άνοιγε και έκλεινε τις βάνες κατά περίπτωση. Ενδεικτικά, ενώ άρχισε να ξαναδίνει από την Παρασκευή το απόγευμα, το μεσημέρι του Σαββάτου σταμάτησε για να επανέλθει από την Κυριακή το μεσημέρι με χαμηλότερη πίεση. Το πρόβλημα τροφοδοσίας από την Τουρκία αποδίδεται σε τεχνικά προβλήματα που υπάρχουν στο σύστημα αγωγών της Τουρκίας, η οποία παρελάμβανε κανονικά στα σύνορα της φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, αλλά λόγω και του τρομερού ψύχους που αντιμετώπιζε, προέκυπταν προβλήματα στις υποδομές της.

Ο ΔΕΣΦΑ για τον ΕΣΑΗ

Ο ΔΕΣΦΑ είχε άψογη συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ και τη ΡΑΕ για τη λειτουργία τόσο του συστήματος φυσικού αερίου, όσο και του ηλεκτρικού συστήματος, δήλωσε στο energia ο διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Γιώργος Παπαρσένος.

Σχολιάζοντας την επιστολή του ΕΣΑΗ προς το ΥΠΕΚΑ, με την οποία επικρίνεται ο ΔΕΣΦΑ γιατί δεν έβγαλε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης και έκοβε τη ροή αερίου κατά το δοκούν, ο κ. Παπαρσένος εξέφρασε την άποψη ότι αν υπήρχε διαφορετική άποψη των παραγωγών στην εκδιδόμενη εντολή είχαν τη δυνατότητα, στο πλαίσιο των Κωδίκων, να ζητήσουν ισοδύναμο αποτέλεσμα, όπως έκανε η ΔΕΗ στην αρχή της ενεργειακής κρίσης.

«Δεν είδα κάποια από τα μέλη του ΕΣΑΗ να κάνουν κάτι ανάλογο», είπε ο κ. Παπαρσένος, υποστηρίζοντας ότι «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι αιτιάσεις του ΕΣΑΗ».


http://www.energia.gr/article.asp?art_id=54979

No comments: