Monday 20 February 2012

Ομαλή πλέον η ροή σε αέριο, άρση "συναγερμού" και στον ηλεκτρισμό

Από το απόγευμα της Παρασκευής (όπως έγκαιρα διαβάσατε στο EnergyPress) ξεκίνησε η ροή αερίου από τους Κήπους του Έβρου, καθώς η τουρκική Botas «ενέδωσε» στο ασφυκτικό πρέσινγκ της ΔΕΠΑ και άνοιξε τις βάνες. Τα προβλήματα επάρκειας αερίου απομακρύνθηκαν ακόμη περισσότερο το Σάββατο όταν και έφτασε στο λιμάνι της Ρεβυθούσας το πλοίο LARBI NEN M'HIDI που μετέφερε90 χιλιάδες κυβικά αλγερινού lng. Την ίδια ημέρα πάντως η ροή αζέρικου αερίου από την Τουρκία διεκόπη, ξανά. Την Κυριακή ωστόσο οι Τούρκοι άνοιξαν ξανά τη ροή με αποτέλεσμα να υπάρχει επάρκεια αερίου ακόμη και για την ηλεκτροπαραγωγή.

Έτσι σήμερα στον προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ, υπάρχει σημαντικός περιορισμός των πετρελαϊκών μονάδων της ΔΕΗ ενώ θα λειτουργήσουν κανονικά σε πλήρες φορτίο όλες οι μονάδες αερίου τόσο της ΔΕΗ όσο και των ιδιωτών (πλην της Ενεργειακής Θεσσαλονίκης που βρίσκεται σε συντήρηση).

Σημειώνεται ότι από σήμερα μέχρι τον Ιούνιο μπαίνει σε συντήρηση και η λιγνιτική μονάδα της Μελίτης, ενώ εκτός λειτουργίας παραμένει και η Πτολεμαΐδα 4. Η κατάσταση εξομαλύνεται από εισαγωγές που θα γίνουν κυρίως από την Ιταλία αλλά και από την Τουρκία και την Αλβανία. Η μέγιστη αιχμή της ζήτησης θα είανι 7831MW ενώ από πλευράς τιμών, παρατηρείται υποχώρηση και η μέση ΟΤΣ θα είναι οριακά πάνω από τα 100 ευρώ στα 102,497 όταν την Παρασκευή ήταν 120,43 και την Πέμπτη 114,9 ευρώ η μεγαβατώρα.

Στο μέτωπο του αερίου τέλος, εκτός από το φορτίο του Σαββάτου τις επόμενες ημέρες θα έρθουν ακόμη δύο φορτία, με αποτέλεσμα ανεξάρτητα από τις … διαθέσεις των τούρκων να μην υπάρχει κανένα θέμα επάρκειας. Έτσι την ερχόμενη Πέμπτη θα έρθει το φορτίο της M&M Gas 75 χιλιάδων κυβικών, ενώ στις 28 Φεβρουαρίου, θα φέρει η ΔΕΠΑ ένα ακόμη φορτίο αλγερινού lgn 73 χιλιάδων κυβικών

http://www.energypress.gr/news/Krish-telos-se-aerio-kai-hlektrismo

No comments: