Tuesday, 14 February 2012

Xωριστή πώληση ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ επιβάλει το μνημόνιο

Με πανηγυρικό τρόπο επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες όλων όσων είχαν εκπλαγεί από την απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου τον ενεργειακό νόμο 4001 του καλοκαιριού, σχετικά με το διαχωρισμό της ΔΕΠΑ. Με τη … βούλα του νέου μνημονίου, η κυβέρνηση καλείται να πάρει πίσω την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που διατηρούσε το ΔΕΣΦΑ ως θυγατρική της ΔΕΠΑ και επιπρόσθετα να προχωρήσει σε δύο χωριστές προσκλήσεις ενδιαφέροντος, μία για την πώληση της ΔΕΠΑ και μία για την πώληση του ΔΕΣΦΑ και μάλιστα εντός του Φεβρουαρίου.

Η αλλαγή ωστόσο δεν εξέπληξε, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το EnergyPress τους γνωρίζοντες τα της αγοράς, με δεδομένη και την ρητή και κατηγορηματική άρνηση της Κομισιόν να δεχθεί οποιαδήποτε αλλαγή στα όσα είχαν συμφωνηθεί στον ενεργειακό νόμο του καλοκαιριού αλλά και στο MOU τρόικας και κυβέρνησης του περασμένου Οκτωβρίου.

Επιπρόσθετα το ΥΠΕΚΑ είχε γίνει γνώστης της ενόχλησης της Κομισιόν και του Επιτρόπου Ενέργειας Γκ. Έτινγκερ, προσωπικά, ο οποίος και είχε συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές για την κατάρτιση του ενεργειακού νόμου του καλοκαιριού, ώστε αυτός να είναι συμβατός με τις προβλέψεις του τρίτου ενεργειακού πακέτου.

Υπό αυτή την έννοια, στο μνημόνιο που ψηφίστηκε την Κυριακή, υπάρχει ρητή αναφορά στον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να γίνει ο διαχωρισμός της ΔΕΠΑ και ειδικότερα «σύμφωνα με το άρθρο 9 της οδηγίας 73/2009» που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2012. Παράλληλα προβλέπεται ότι «ο διαχωρισμένος Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς θα πιστοποιηθεί από την ΡΑΕ στο 3ο τρίμηνο του 2012». Θυμίζουμε ότι στον πίνακα με τις αποκρατικοποιήσεις προβλέπεται η έκδοση το Φεβρουάριο της πρόσκλησης υποβολής προσφορών για τις δύο αποκρατικοποιήσεις ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ. Δηλαδή η τρόικα ζητεί να «τρέξει» η αποκρατικοποίηση παράλληλα με τις διαδικασίες του διαχωρισμού, ώστε να μη χαθεί επιπλέον χρόνος και να προχωρήσει η πώληση.

Κομισιόν

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η Επιτροπή θεώρησε την πράξη νομοθετικού περιεχομένου του Δεκεμβρίου ως υπαναχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης από τις συμφωνίες που είχαν γίνει τόσο το περασμένο καλοκαίρι όσο και στο MOU του Δεκεμβρίου. Επιπρόσθετα η Κομισιόν είχε διαμηνύσει σαφώς στο ΥΠΕΚΑ ότι οι αλλαγές αυτές δεν γίνονται δεκτές από τις Βρυξέλλες και ότι θα πρέπει να υπάρξει νέα ρύθμιση και επιστροφή στο μοντέλου του διαχωρισμένου διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς, η επιμονή της Κομισιόν δεν είναι τυπολατρική, για την «πιστή τήρηση μιας νομοθετικής πρόβλεψης» αλλά καθόλα ουσιαστική. Η Επιτροπή δεν επιθυμεί εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εμπορία και προμήθεια να έχουν πρόσβαση στη διαχείριση των κρίσιμων υποδομών των αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου. Και βέβαια η επιμονή αυτή σχετίζεται άμεσα με τη βασική πολιτική επιδίωξη της Ε.Ε. σε σχέση με τον ενεργειακό τομέα, που δεν είναι άλλη από τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών προμήθειας.

Έτσι ακόμη και το επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε από την πλευρά της κυβέρνησης προς την τρόικα, ότι δηλαδή η ενιαία πώληση της ΔΕΠΑ με το ΔΕΣΦΑ θα αποφέρει μεγαλύτερα έσοδα για το δημόσιο ταμείο, δεν έπεισε την Κομισιόν.

Χρονοδιάγραμμα

Έτσι πλέον το νέο χρονοδιάγραμμα για την πώληση της ΔΕΠΑ όπως αυτό ορίζεται από το μνημόνιο είναι:

Φεβρουάριος Πρόσκληση υποβολής προσφορών για τη ΔΕΠΑ

Φεβρουάριος Πρόσκληση υποβολής προσφορών για το ΔΕΣΦΑ

1ο τρίμηνο εκ νέου αλλαγή του ενεργειακού νόμου και υιοθέτηση του μοντέλου ISO αντί του ΙΤΟ

3ο τρίμηνο πιστοποίηση του ΔΕΣΦΑ ως ISO από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

http://www.energypress.gr/news/Apokratikopoihsh-DEPA-praxh-trith:-Epistrofh-sth-hwristh-pwlhsh-me-DESFA-epibalei-to-mnhmonio

No comments: