Thursday 16 February 2012

Συμφωνία ΥΠΕΚΑ-JRC με φόντο το Ήλιος

O Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωσταντίνου, συναντήθηκε σήμερα, Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, με τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Ενέργειας και Μεταφορών του JRC της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Giovanni De Santi.

To Κοινό Ερευνητικό Κέντρο (JRC) είναι το επιστημονικό και τεχνικό ερευνητικό ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έχει ως αποστολή να παρέχει επιστημονική και τεχνική υποστήριξη για την επινόηση, ανάπτυξη και εφαρμογή των πολιτικών της ΕΕ. Το JRC λειτουργεί ως κέντρο αναφοράς επιστήμης και τεχνολογίων για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο της διαδικασίας παραγωγής πολιτικών, υπηρετεί το κοινό συμφέρον των Κρατών Μελών, ενώ παράλληλα είναι ανεξάρτητο από ειδικά συμφέροντα, εθνικά ή ιδιωτικά.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Γιώργος Παπακωσταντίνου και ο Giovanni De Santi συζήτησαν λεπτομερώς τη συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στο ΥΠΕΚΑ, το JRC και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η συνεργασία συνίσταται στην προσφορά τεχνικής βοήθειας από το JRC σχετικά με τον καθορισμό των βέλτιστων θέσεων ηλιακών πάρκων και σχετικών τεχνολογίών, γραμμών μεταφοράς και την ανάπτυξη απαραίτητων υποδομών για τη δημιουργία ενός ηλεκτρικού διαδρόμου από τη ΝΑ προς την Κεντρική Ευρώπη, με απώτερο σκοπό τη διευκόλυνση της πλήρους ανάπτυξης του προγράμματος “HELIOS”.

O Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σχετικά με το θέμα έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Η ανάπτυξη και η δημιουργία μιας νέας προοπτικής για την χώρα και τους πολίτες προϋποθέτει επενδύσεις που θα ενισχύσουν την παραγωγική βάση και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Το ΥΠΕΚΑ συμμετέχει ενεργά σε αυτή την προσπάθεια, ανοίγοντας ευκαιρίες επενδύσεων σε τομείς που η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και μπορούν να φέρουν σύντομα θετικό αποτέλεσμα για την οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται το σχέδιο «HELIOS» για την εξαγωγή ηλιακής ενέργειας από τη χώρα μας στην υπόλοιπη Ευρώπη, το οποίο η ΕΕ στηρίζει ενεργά, ενώ η υλοποίηση έχει ενταχθεί και στις αποφάσεις Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Προχωράμε με ταχείς ρυθμούς στην προετοιμασία του και τις επόμενες εβδομάδες θα φέρουμε στη Βουλή προς ψήφιση το νομοθετικό πλαίσιο για το σχέδιο «HELIOS».

Χαίρομαι, λοιπόν, που σήμερα ξεκινάμε τη συνεργασία με το Κοινό Ερευνητικό Κέντρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιστημονική τους υποστήριξη στην εφαρμογή του σχεδίου για μια πράσινη Ευρώπη και μια ανταγωνιστική Ελλάδα».

Ο Διευθυντή του Ινστιτούτου Ενέργειας και Μεταφορών του JRC της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, GiovanniDeSanti δήλωσε:

«Μεγάλα, καινοτόμα έργα, όπως το πρόγραμμα «HELIOS» με ξεκάθαρη Ευρωπαϊκή διάσταση, είναι σημαντικά για τους στόχους της Ένωσης για μια οικονομία χαμηλής χρήσης άνθρακα και κατά συνέπεια τη επίτευξη των στόχων για τις ΑΠΕ του 2020 στην Ευρώπη.

Επιπλέον, το σχέδιο «HELIOS», με την προώθηση της καινοτομίας, συντείνει στην προώηθηση των στόχων ανάπτυξης και απασχόλησης τους οποίους επιδιώκει η Ε.Ε..

Συνολικά, είναι μια σημαντική πρωτοβουλία και συνεπώς το JRC θα συμβάλει στην τεχνική επιτευξιμότητα του έργου, συνεργαζόμενο με βασικούς Ευρωπαϊκούς και κυρίως Ελληνικούς παράγοντες».

Μετά τη διμερή συνάντηση, ακολούθησε τεχνική συνάντηση με τη συμμετοχή των στελεχών του ΥΠΕΚΑ, του JRC και του ΑΔΜΗΕ. Στην τεχνική συνάντηση συζητήθηκε θέματα τα οποία επηρεάζουν την εφαρμογή του σχεδίου «HELIOS» και πιο συγκεκριμένα, ο καθορισμός της πραγματικής «καθαρής» μεταφορικής ικανότητας των δικτύων για την εξαγωγή ηλιακής ενέργειας από την Ελλάδα προς την κεντρική Ευρώπη, η απαιτούμενη ικανότητα αποθήκευσης και η ευέλικτη ικανότητα παραγωγής σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την υποστήριξη μεταβλητής παραγωγής από τα ηλιακά πάρκα του προγράμματος «HELIOS».

http://www.neaenergia.gr/index.php/eidiseis/ipeka/simfonia-ipeka-JRC-me-fonto-to-ilios.html

No comments: