Monday 20 February 2012

Επιστολή του ΕΣΑΗ προς το ΥΠΕΚΑ «δείχνει» το ΔΕΣΦΑ για την κρίση στο αέριο

Επιστολή προς το αρμόδιο υπουργείο περιβάλλοντος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής έστειλε ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγών, θέτοντας και αυτός μια σειρά από ερωτήματα για τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης των τελευταίων ημερών. Θυμίζουμε ότι όπως επίσης είχε αποκαλύψει το EnergyPress την περασμένη εβδομάδα, στη ΡΑΕ έφθασε επιστολή εταιρείας προμήθειας η οποία ζητούσε να πληροφορηθεί τις λεπτομέρειες γύρω από την υπουργική απόφαση για απαγόρευση των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι ηλεκτροπαραγωγοί με τη σειρά τους στην επιστολή που έφυγε την Παρασκευή, αναφέρονται στο κομμάτι της διαχείρισης της κρίσης και στον τρόπο με τον οποίο έγιναν οι περικοπές φυσικού αερίου προς τους ηλεκτροπαραγωγούς. Η λογική που αναλύει ο ΕΣΑΗ είναι απλή και στηρίζεται στο γεγονός ότι από τεχνικής πλευράς όταν σταματά η λειτουργία μιας μονάδας συνδυασμένου κύκλου και καλείται να ξεκινήσει να λειτουργήσει σε διάστημα λίγων ωρών, στατιστικά δημιουργούνται βλάβες. Έτσι οι ηλεκτροπαραγωγοί τονίζουν ότι σε περιπτώσεις κρίσης, όπως συνέβη τις τελευταίες ημέρες, θα πρέπει να μη διακόπτεται η ροή αερίου προς τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής αλλά – εφόσον κριθεί αναγκαίο – να δίνεται εντολή να μειώνεται η κατανάλωση και να λειτουργούν όλες οι μονάδες στο τεχνικό ελάχιστο, περιορίζοντας με τον τρόπο αυτό την κατανάλωση αερίου.

ΔΕΣΦΑ

Σε αυτό το σημείο σύμφωνα με τους ηλεκτροπαραγωγούς εντοπίζεται και η σημαντικότερη αμέλεια του ΔΕΣΦΑ, ότι δηλαδή δεν έβγαλε όπως προβλέπει ο νόμος 4001 ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το οποίο και πρέπει να εγκριθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με αποτέλεσμα να κόβει τη ροή αερίου προς τις μονάδες κατά το δοκούν. Εάν είχε βγει ένα τέτοιο σχέδιο, τότε και οι ηλεκτροπαραγωγοί θα μπορούσαν να υποβάλουν τα δικά τους υπομνήματα επισημαίνοντας τα προβλήματα τεχνικής φύσης που δημιουργούνται από την απόφαση για διακοπή της ροής αερίου προς τις μονάδες. Σημειώνεται ότι η επιλογή αυτή προκάλεσε τεχνικά προβλήματα σε δύο σύγχρονα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, τόσο στη μονάδα της Protergia όσο και στη μονάδα του Ήρωνα, χωρίς ευτυχώς οι βλάβες να είναι σημαντικές. Έτσι οι μονάδες επανήλθαν άμεσα και τέθηκαν εκ νέου σε λειτουργία.

Μια ακόμη σημαντική τεχνική παράμετρος, αφορά στη σπατάλη του φυσικού αερίου, καθώς το «άναψε –σβήσε» των μονάδων οδηγεί σε μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, απαιτείται μεγαλύτερη ποσότητα καυσίμου για να ανάψει μια ψυχρή μονάδα που έχει σβήσει τελείως, ενώ εάν αυτή λειτουργήσει στο τεχνικό ελάχιστο, τότε μπορεί εύκολα να επανέλθει χωρίς να απαιτούνται επιπλέον ποσότητες.

ΑΔΜΗΕ

Ένα ακόμη πρόβλημα που δημιουργήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, αφορά στα αντιφατικά «μηνύματα» που δέχθηκαν οι ηλεκτροπαραγωγοί από το ΔΕΣΦΑ και τον ΑΔΜΗΕ. Έτσι ενώ οι μονάδες υπολογίζονταν κανονικά στον ημερήσιο προγραμματισμό και έμπαιναν κανονικά στην κατανομή του ΗΕΠ, ερχόταν στη συνέχεια ο ΔΕΣΦΑ και ανακοίνωνε ότι διακόπτει τη ροή αερίου. Ωστόσο, η απόφαση του ΑΔΜΗΕ να βάλει τις μονάδες στον προγραμματισμό συνεπάγεται για τους παραγωγούς συγκεκριμένες υποχρεώσεις, που εφόσον δεν εκπληρώσουν θα υποστούν κυρώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν πηγές των ηλεκτροπαραγωγών, θα πρέπει οι αρμόδιες αρχές να λαμβάνουν τις αποφάσεις τους, με συγκεκριμένα κριτήρια τεχνικά και όχι γραφειοκρατικά.

Εξαγωγές

Θυμίζουμε ότι την περασμένη εβδομάδα εταιρία εμπορίας σε επιστολή που απηύθυνε προς τη ΡΑΕ ζήτησε διευκρινίσεις για την υπουργική απόφαση «παγώματος» των εξαγωγών εστιάζοντας κυρίως στο γεγονός ότι ο Κώδικας έχει συγκεκριμένες πρόνοιες για την περίπτωση που συντρέχουν λόγοι ισορροπίας και ευστάθειας του συστήματος.

http://www.energypress.gr/news/Epistolh-toy-ESAH-pros-to-YPEKA-deihnei-to-DESFA-gia-thn-krish-sto-aerio

No comments: