Monday 20 February 2012

Στήριξη από την Ε.Ε. στην κοινοτική αγορά άνθρακα

Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν σε ένα συμβιβαστικό κείμενο πριν την ψηφοφορία αυτό το μήνα που θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να άρει τα δικαιώματα εκπομπών άνθρακα για να στηρίξουν τις τιμές σχετικά με το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ETS), που έχουν σημειώσει χαμηλά ρεκόρ.

Η είδηση βοήθησε τις τιμές του άνθρακα, με την τιμή αναφοράς της σύμβασης να σημειώνει άνοδο κατά σχεδόν 4% σε 8,68 € ανά τόνο μέσα σε λίγες ώρες.

Η συμβιβαστική διατύπωση, όπως αναμενόταν, δεν προσδιορίζει πόσα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να κρατούνται για να αντιμετωπιστεί ένα τεράστιο πλεόνασμα στην αγορά.

Αντ 'αυτού, καλεί την Επιτροπή να τροποποιήσει τον κανονισμό σχετικά με τους πλειστηριασμούς αδειών του άνθρακα και να εφαρμόσει τα μέτρα, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνει «παρακράτηση της απαραίτητης ποσότητας των δικαιωμάτων», ανέφερε μια κοινοβουλευτική πηγή.

«Το καλό είναι ότι δίνει στην Επιτροπή την εντολή να ενεργήσει πριν από την τρίτη φάση [της αγοράς διοξειδίου του άνθρακα, από το 2013]. Ωστόσο, χάσαμε τους αριθμούς. Δεν ήταν δυνατό να τύχει ευρείας υποστήριξης», ο Ολλανδός Πράσινος Ευρωβουλευτής Bas Eickhout είπε.

Οι διαπραγματευτές από όλα τα μέρη υποστήριξαν το συμβιβασμό που συμφωνήθηκε αργά την Τετάρτη (16 Φεβρουαρίου) και υπήρξε «μια καλή ευκαιρία» να ψηφιστεί στις 28 Φεβρουαρίου, είπε ο Eickhout.

Αυτό δεν θα εγγυάται ανάληψη δράσης από την Επιτροπή, αλλά θα προσθέτει πίεση για μεταρρυθμίσεις που έχουν προέλθει από τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις, καθώς και πολιτικούς και οικολόγους.

Τον Δεκέμβριο, η ψηφοφορία για την ανάληψη δράσης από την επιτροπή περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συγκέντρωσε διακομματική στήριξη, και σύντομα προκάλεσε μια σχεδόν 30% αύξηση στην τιμή των ποσοστώσεων της ΕΕ.

Αυτή η ψηφοφορία ζήτησε την απόσυρση 1,4 δισεκατομμυρίων αδειών, αλλά εγκρίθηκε μόλις με μία ψήφο διαφορά. Οι πολιτικοί προέβλεψαν ότι θα ήταν δύσκολο να διατηρηθεί αυτή η συγκεκριμένη πρόταση.

http://www.energypress.gr/news/EE:-Oi-Nomothetes-opisthohwroyn-gia-na-sthrixoyn-thn-koinotikh-agora-anthraka

No comments: