Monday 13 February 2012

Τιμολόγια ρεύματος: ξανά στο προσκήνιο ο μόνιμος μηχανισμός αναπροσαρμογής

Στην εισήγηση της ΡΑΕ για τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ, εκτός από τον κοστολογικό έλεγχο των αιτημάτων της ΔΕΗ, υπήρχε και μια πρόταση που με βάση τα όσα αναφέρονται στο μνημόνιο που ψηφίστηκε χθες, μάλλον θα μας απασχολήσει λίαν συντόμως. Ο λόγος για το μόνιμο μηχανισμό αναπροσαρμογής των τιμολογίων της ΔΕΗ ανά εξάμηνο, με βάση την εξέλιξη των τιμών της χονδρικής.

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα προβλέπει το νέο μνημόνιο ήδη από το δεύτερο τρίμηνο του έτους θα πρέπει να υιοθετηθούν περαιτέρω μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ενεργειακή συνιστώσα των επίσημων τιμολογίων για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις αντανακλά, το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2013, τις τιμές χονδρικής αγοράς, με εξαίρεση τους ευπαθείς καταναλωτές.

Η πρόταση

Η πρόταση της ΡΑΕ που είχε κατατεθεί στα τέλη Δεκεμβρίου, έρχεται να «κουμπώσει» τέλεια στο αίτημα των δανειστών να γίνουν ξεκάθαρα βήματα στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού των τιμολογίων και την αντανάκλαση σε αυτά των τιμών χονδρικής. Τι είχε προτείνει η ΡΑΕ; Έναν μηχανισμό που σε μόνιμη βάση θα δίνει τη δυνατότητα στη ΔΕΗ, ανά εξάμηνο και με βάση την εξέλιξη των τιμών χονδρικής να αναπροσαρμόζει τα τιμολόγιά της. Σύμφωνα με την πρόταση της ΡΑΕ, έως τις 15 Μαίου κάθε χρόνου η ΔΕΗ θα καταθέτει στη ΡΑΕ στοιχεία για την εξέλιξη του κόστους. Αν η διαφορά σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο υπερβαίνει το 15 % (προς τα πάνω ή προς τα κάτω) τότε θα γίνεται αντίστοιχη αναπροσαρμογή των τιμολογίων από 1ης Ιουνίου. Αντίθετα, αν η διαφορά είναι μικρότερη από 15 % οι χρεώσεις θα παραμένουν ίδιες. Θυμίζουμε ότι η πρόταση της ΡΑΕ δεν είναι καινούρια αλλά είχε κατατεθεί και κατά τη διάρκεια της έγκρισης των τιμολογίων του 2011, χωρίς ωστόσο ο μηχανισμός αυτός να εγκριθεί από την τότε ηγεσία του ΥΠΕΚΑ με αποτέλεσμα σήμερα η ΔΕΗ να αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα, τόσο σε επίπεδο χρηματοροών όσο και σε επίπεδο κερδοφορίας.

Πότε απελευθερώνονται

Πάντως στο νέο μνημόνιο δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα για την πλήρη απελευθέρωση των τιμολογίων για όλους τους καταναλωτές. Έτσι προβλέπεται ότι η κυβέρνηση θα καταργήσει τα νόμιμα τιμολόγια για όλους πλην των ευπαθών καταναλωτών μέχρι το 2ο τρίμηνο του 2013. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη για απελευθέρωση των τιμολογίων υπήρχε και στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στις αρχές Ιανουαρίου και περιλάμβανε τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής της ενδιάμεσης συμφωνίας.

http://www.energypress.gr/news/Timologia-reymatos:-xana-sto-proskhnio-o-monimos-mhhanismos-anaprosarmoghs

No comments: